Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomóżcie!!!!!

MENU na 1 rocznicę ślubu POMÓŻCIE bo jestem zielona w gotowaniu

Polecane posty

Gość pomóżcie!!!!!

witajcie 5 lutego będzie 1 rocznica naszego ślubu i chcę zaprosić rodziców.... razem będzie nas 10 osób i przyjadą na 16-18 i zamierzam na początek podać rosół udka + ryż + sałatka z kapusty pekińskiej potem zamierzam barszcz czerwony + krokiety z mięsem mielonym i żółtym serem - ale tutaj kurcze nie chce mi się smażyć naleśników ;/ proszę o przepis na kaieś inne danie czy krokiety będą ok ? już sama nie wiem ;/ no i wędlina ogórki krokodylki pomidor i sałatki 2 proszę o rady :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wg mnie to zalezy. ja bym podala cos innego no ale to kwestia co kto lubi. Czy kuchnia orientalna srodziemnomorska tradycyjna czy jakas inna. Ja ostatnio robilam rosol z kluseczkami z parmezanu pyszota :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1. jesli chodzi o udka to one mi sie kloca z ryzem i surowka. nie wiem czemu. ja bym je moze podala z pieczonymi warzywami... ziemniaki, marchew, rzepa, pietruszka, slodkie ziemniaki, czerwona cebula. 2. z krokietow z barszczem bym zrezygnowala bo to nie ma sensu robic chyba drugiego obiadu jak juz jeden jest w zoladku :)... poszla bym w strone deseru... nie wiem czy macie jakies obostrzenia do niego ale najprostszy i najzybszy... smietanka 36% ubic z cukrem pudrem, dodac polamane bezy. truskawki swieze ulozyc w wysokich kieliszkach, nalozyc mase z kremowki i bez. wierzch posypac prazonymi migdalami w platkach. 3. no i zimna plyta z wedlinami, serem i salatka... moim zdaniem wystarczy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To ja jeszcze polecę książeczki 'Przyślij przepis'. Są w kioskach, kosztują ok. 1 zł, a są tam proste, często tanie przepisy. Może jakieś natchnienie się pojawi. :))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość No to może ja napiszę
To menu musisz trochę przemyśleć. Jeśli zapraszasz ludzi na obiad, barszcz i krokiety są w tym układzie zbędne. Przygotuj dobry deser. Jeśli chodzi o krokiety, ostatnio robiłam je bez smażenia naleśników, które zastąpić można z dużym powodzeniem okrągłymi waflami. Każdy z takich wafli należy przed nałożeniem farszu namoczyć chwilkę w mleku, a potem już tradycyjnie: farsz, zwijanie, panierowanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to ja tez cos porzuce
wg mnie to menu wyglada zwyczajnie zamiast rosolu zrobilabym zupe krem (jest wiele wariantow-cebulowa, porowa,brokulowa,pomidorowa, z zielonego groszku itd, robi sie ja na prawde latwo)do tego male grzanki, albo zupa zapeiczona pod ciastem francuskim na drugie danie zamiast udek zrobilabym faszerowana piers z kurczaka upieczona w ciescie francuskim (wyglada jak mumia :-D)do tego jakas lekka salatka, lub poledwiczki w sosie kurkowym, albo z konfitura cebulowa, albo z gorgonzola zamiast krokietow szybko mozna zrobic paszteciki z ciasta francuskiego (nadzienie pozostaje takie jak w krokietach, albo szpinak z feta, czy serem zoltym itp) deser-jakies dobre ciasto, albo pucharki z bita i dodatkami jak to juz ktos wczesniej zasugerowal albo....panna cota (mozesz isc na latwizne i kupic gotowa z winiar, osobiscie nie robilam tej z torebki, ale kolezanka noga w kuchni robila i byla zachwycona efektem)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
16-18 ? To już raczej nie obiad :) Jak bym to ja zaprosiła gości na 16 to najpierw bym podała kawę + tort lub jakiś wystrzałowy deser + winko lub co kto tam lubi :) A wieczorem kolacja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eeeeeeee????????
Deser PRZED kolacją? Kto potem ma ochotę jeść? Aperitif się podaje jak już (lekkie alkohole, drinki, drobne przegryzki).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A kto powiedział że za godzinę ma być kolacja :D Jak zjesz deser o 16 to i smak na kolację będzie o 19-20...No chyba że ktoś na diecie :D:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja bym lekko zmodyfikowała Twoją propozycję, zamiast ryżu podałabym ziemniaki, bo nie każdy lubi ryż, chyba, że i ziemniaki i ryż do wyboru co kto chce, udka mogą być (każdemu smakuje - chyba - i szybko się robi, właściwie samo piecze w piekarniku) dalej zależy jak długo ma cała impreza trwać, krokiety z barszczem bym zostawiła, ale powiedzmy na około godz 20 żeby coś ciepłego było, a w między czasie na stole stałaby jakaś sałatka, pomidory, ogórki, niezawodne jajka w majonezie, do tego (ładnie wygląda i dobrze smakuje) mozzarella z pomidorami polana delikatnie oliwa z oliwek i bazylią, i u mnie ostatnio robi furorę taki duży talerz z wędlinami (kiełbasa, ale jakaś dobra pokrojona na na plastry ok 2-3 cm, szynka - ala swojska, albo najlepiej swojska, boczek - ja osobiście nie cierpię, ale goście wcinają, do tego kaszanka), a na środku ogórki kiszone, a z boku talerzyk z chlebem i smalcem ze skwarkami, najlepiej na jakiejś drewnianej desce - ludzie teraz tęsknią za swojskim jedzeniem do tego oczywiście deser, może być ciasto i oczywiście tort, przecież to rocznica fajnym urozmaiceniem może być sałatka owocowa (teraz można tanio kupić pomarańcze, do tego jabłka, kiwi, można dodać ananasy w puszcze, wszystko pokroić, skropić sokiem z cytryny i dodać troszkę cukru pudru), owoce nie zawsze chcą ludzie brać bo trzeba ze skórkami latać. Życzę udanej imprezy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ola668
Pora dość późna jak na podawanie tylu sytych dać.Powinnaś zrobić coś w stylu obiado - kolacji! Zrób faszerowane roladki (pieczarki duszone z cebulą,jako farsz) podaj je z zapiekaną kaszą gryczaną i sosem grzybowym,syte i smaczne! Do popicia podaj domowej roboty barszczyk i wystarczy,o takiej porze nikt już tylu dań nie zechce jeść,możesz ewentualnie upiec mięso,udka itp.podać z pieczywem.Ze 2 dobre ciasta i starczy. Kasza gryczana zapiekana z grzybami - składniki 2 szklanki kaszy gryczanej palonej 50 dag grzybów leśnych lub pieczarek 1 duża lub 2 małe cebule 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka startego parmezanu 7 dag masła 2 łyżki proszku grzybowego(zmielone na proszek suszone grzyby leśne) 2 łyżki oleju sól pieprz Kasza gryczana zapiekana z grzybami - sposób przygotowania Kaszę ugotuj na sypko z bulionem grzybowym i szczyptą soli. Umyte i dokładnie osączone grzyby pokrój na duże kawałki, odparuj na rozgrzanej patelni, dodaj łyżkę masła i obsmaż. Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Posmaruj masłem żaroodporne naczynie i przełóż do niego kaszę wymieszaną z grzybami, cebulą, parmezanem, pestkami słonecznika, pieprzem i resztą masła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C. Zapiekaj 10 minut pod przykryciem, a następnie jeszcze około 10 minut bez przykrycia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ola może to byc dobre, ale u mnie by nie przeszło, jak goście zasiadają do stołu o 16 to siedzą do 22-24, a jeszcze jak jest alkohol to jeść się bardziej chce, tym bardziej, że to rocznica wesela, wielkiej hucznej imprezy. Ja tam lubię jak goście się najedzą i im smakuje, a u autorki ma byc trochę osób, więc ile tej kaszy trzeba by nagotować a co gdyby ktos akurat takiego dania nie chciał a ciasta - jak np ja nie jadał? ups, siedziałby głodny, ale w każdym domu inaczej, u mnie raczej dużo wszystkiego Podam jeszcze jeden fajny - prosty przepis śledzie z jabłkiem śledź po wiejsku, pokroić w kostkę 2x2 dodać jabłko pokrojone w drobna kostkę, 1 małą cebulkę pokroić w drobniutka kosteczkę i sparzyć, wszystko razem wymieszać i dodać sos majonezowo-jogurtowy (pół na pół majonez i jogurt i nic więcej) - pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość JUHYE43
CORALICK-DOBRZE PRAWI....I DESER PYSZNY I ŁATWY!:)MALINY TEZ SA SUPER.. DOPIERO PRZECZYTALAM WPISY:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość JUHYE43
KASIAP9-TO SAMO:)FAJNE POMYSLY... NO WLASNIE!POMYSŁ!ZASKOCZ SWOICH BLISKICH!DEKORACJĄ STOŁU...DANIAMI....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przypomniał mi sie też fajny przepis na sałatkę z tuńczykiem - warstwowa, najlepiej podana w przezroczystej salaterce na samym dole zetrzeć na tarce ugotowane na twardo 4 jajka wymieszane z odrobiną wegety, na to 2 puszki rozdrobnionego tuńczyka z wody (oczywiście wodę odcisnąć), na to ser żółty zetrzeć na tarce, na to sos majonezowo jogurtowy (bez soli, można dodać pieprz czarny) i na to cały pęczek posiekanego szczypiorku. Naprawdę pyszna i szybko się robi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość polotykop
Zajrzyj na to fotoforum,prezentująca swoje potrawy i przepisy dziewczyna ma świetne potrawy do zaoferowania i pięknie podane z pewnością coś dla siebie znajdziesz:D http://www.garnek.pl/anulkaz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×