Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

malentka

umowa zastepstwo -ciaza

Polecane posty

Witam dziewczyny, mam taka sytuacje: od polowy pazdziernika 2011 jestem zatrudniona na zastepstwo za dziewczyne ktora przebywa na zwolnieniu dlatego, ze jest w ciazy, ta dziewczyna wraca na na poczatku lipca 2012, wtedy kiedy konczy jej sie macierzynski, ja mam termin porodu na koniec wrzesnia, rozumiem ze z dniem jej powrotu pracodawca ma prawo mnie zwolnic i ja wtedy nie mam rowniez prawa do zasilku macierzynskiego z ZUS-u dlatego, ze nie beda juz odkladane skladki ubezpieczeniowe tak?

masz okres wypowiedzenia 3 dni. ciaza nie ma tu nic do rzeczy. taka jest idea umowy na zasteostwo - jestes w trakcie nieobecnosci wybranego pracownika - jak on wraca, Ty odchodzisz, no chyba, ze zaproponuja Ci inne stanowisko dobro powraca. zacznij zmieniać świat od siebie dobro powraca. zacznij zmieniać świat od siebie

czyli tak jak sadze= nie mam prawa do maciesrzynskiego z ZUSu tak? ani nie jestem ubezpieczona podczas porodu ani ja ani dziecko?

Nie będziesz miała prawa do macierzyńskiego, bo urodzisz po zakończeniu umowy na zastępstwo. Co do ubezpieczenia zdrowotnego. Możesz podpiąć się do ubezpieczenia męża ( jako członek rodziny). A nawet jeśli nie będziesz miała tego ubezpieczenia to i tak jako kobieta w ciąży masz prawo do darmowych świadczeń zdrowotnych ( takie są przepisy) i lekarz, szpital musi cię przyjąć i nie będziesz płaciła.

Urlop macierzynski ci sie nie nalezy ale zasilek juz tak poczytaj na necie o zasilku macierzynskim

''Art. 2. 1. Do korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych na zasadach określonych w ustawie mają prawo: 3) inne, niż wymienione w pkt 1 i 2, osoby posiadające obywatelstwo polskie i posiadające miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, które nie ukończyły 18. roku życia lub są w okresie ciąży, porodu i połogu.'' To z ustawy '' o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych''.

1111ewa - Z tego co wiem ( ale człowiek omylny jest) to nie należy jej się zasiłek macierzyński. No chyba, że urodziłaby w trakcie trwania umowy na zastępstwo, ale tu nie zapowiada się na to.

Tez nie jestem pewna ale z tego co wiem zasilek jest wjasnie dla takich osob bo sama troche czytalam na ten temat zaraz sobie sprawdze

mp 30 Musze przyznac sie do bledu jednak nie nalezy sie i wszystko zalezy od pracodawcy czy ja zatrudni

''zasilek jest wjasnie dla takich osob'' Ale nie dla osób które miały umowę na zastępstwo. Im nie przedłuża się z mocy prawa umowa do dnia porodu jak w przypadku umowy o pracę na czas określony. I w przypadku zakończenia umowy na zastępstwo gdy urodzi dziecko już po zakończeniu nie ma zasiłku macierzyńskiego - przynajmniej ja zawsze tak myślałam ( chociaż nigdy nie zagłębiałam się aż tak w temat, bo nie było potrzeby).

No właśnie. Tak naprawdę tu może pomóc tylko dobra wola pracodawcy polegająca na przedłużeniu umowy albo zmianie umowy.

nie ma szans....mam takiego procodawc e ze dzieki niemu siedze na zwolenieniu chorobowym....