Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trinity38

Poród przedwczesny zagrażający - krótka szyjka

Polecane posty

Gość trinity38

Jestem w 30 tyg ciazy 9 termin 8 kwietnia ) tydzien bylam w szpitalu - mam anemie , oraz przedwczesny poród zagrazajacy - szyjka 1 cm srednio miekka lekko otwarta do 34 tyg ciazy mam lezec . Która miała podobnie i donosiła ciaze ?

Gość mamama27
zgadzam się - dużo leżeć i zero stresu

Gość qqqqqaaa
ja tak miałam, urodziłam tydzień po terminie.....

Ja z tego powodu miałam zakładany pessar na szyjkę w 28 tc. Oprócz tego miałam zalecenia do większego odpoczynku. Zanim założyli mi pessar 2 tyg. leżałam "plackiem" w domu i przez ten czas sytuacja się uspokoiła. Aktualnie jestem w 37 tc a pessar miałam ściągnięty 3 dni temu. Teraz czekam cierpliwie na poród :) Pozdrawiam

Gość trinity38
jakie leki brałyscie ? Mnie podawali w szpitalu magnes z pompy a teraz biore luteine 2 razy dziennie pod jezyk proponowali wczesniej fenoterol ale ze wzgledu na arytmie nie moge go brac podane mi tez zostaly sterydy na rozwój płucek u dziecka..

w szpitalu miałam jakiś steryd chyba podany na rozwój płuc dziecka, potem no spę. W domu też no spę. Szyjka rozwarta i skrócona była od 27 tc. Leżałam do 34. Lekarze wogóle mówili że cud będzie, jak do 30 tygodnia ciążę dotrzymam. A urodziłam równo w 36. Trzeba leżeć, nie wolno masować brzucha, nie wolno siadać po turecku, unikać leżenia na wznak, najlepiej na yyyy chyba prawym boku. A no i zero stresu.

Gość ooooooooop
Od 31 tyg. miałam skurcze co noc, takie co mnie wybudzały wręcz, za dnia brzuch mi się stawiał, a jak byłam na wizycie u gin. to powiedziała tylko, że grozi mi poród przedwczesny, ale nie wiedziała kiedy, ja byłam przerażona, nic mi nie zapisała, to sama na własną rękę jadłam nospę i dużo leżałam.. w 37 tyg. odstawiłam tabletki i czekałam co się wydarzy, urodziłam 10 dni przed terminem. Mój przypadek zapewne nie był taki ciężki, ale co się najadłam nerwów to moje, bo nigdy bym nie chciała mieć wcześniaka. Na Twoim miejscu bym po prostu dużo leżała i przede wszystkim jak najmniej stresu!! :) Powodzenia!

Gość trinity38
mnie tez wlasnie budzi twardnienie brzucha w nocy ..nieraz mam wrazenie ze brzuch jest twardy non stop... Leze najczesciej na lewym boku .Moj lekarz zapewnial mnie ze stawianie sie macicy w moim przyadku nie przeklada sie na skracanie szyjki - w szpitalu stwierdzili cos zupelnie innego - w srode lekarz skierowal mnie do szpitala z powodu anemii i malego dzidziusia ( jak na tydz ciazy )anemia okazalo sie ze jest ale nie ma co panikowac dzidzia jak najbardziej prawidlowych wymiarow za to szyjka 1 cm......i jak tu wierzyc lekarzowi ???

Gość ja w 32 tygodniu miałam
skróconą szyjkę, miękką szyjkę. Dostałam dużą dawkę magnezu i fenoterol. Szyka stopniowo skracała się coraz bardziej, ale udało się donosić. Urodziłam w 39 tc.

ja w 24tc miałam rozwarcie na 2,5 i szyjkę zgładzoną i zakładany szew na szyjkę urodziłam w 33tc w drugiej ciązy szew założony już w 21tc tak profilaktycznie ale szyjka już była na niecałe 2 ale bez rozwarcia miękka i urodziłam 5 dni po terminie a poród był wywoływany z leków: w pierwszej ciąży - 2 razy sterydy na płucka dziecka - luteina - magnez - nospa - cordafen w drugiej ciązy - duphaston - fenoterol - magnez - nospa każda ciąża jest inna ale przy słabej szyjce leżenie koniecznie bezwzględne!!!

Szyjka króka,miękka,rozwarcie na 2cm,założenie pessaru,30 tc. Poród w 38 :) od założenia krążka leżenie,leżenie i leżenie.