Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PRZYSZŁA WŁAŚCICIELKA

CZY MA KTOŚ BERNARDYNA?

Polecane posty

witam. mam zamiar kupić bernardyna. do tej pory miałam psy ras dużych i świetnie się dogadywaliśmy, teraz chcę "betonka", ale jestem ciekawa waszych spostrzeżeń donośnie tej rasy? czy są bardzo dominujące? zaznaczam, że interesuje mnie samiec. pozdrawiam i czekam na sugestie :)

Gość myniunia
Mialam kiedys bernardyna, wybral sobie jednego wylasciciela a w stosunku do reszty rodziny byl agresywny. Musielismy go oddac. Generalnie bardzo lubie duze psy ale zakochana jestem w rottweilerach, suczki sa niezwykle wierne, czule i dobrze wychowane naparwde odwzajemniaja milosc wlasciciela :)

no właśnie, ja mam twarde, ale dobre podejście do psów i nie martwię się o siebie, ale moja mama też by miała się nim zajmować i tu jest problem... rottki też są super, ale mama nie chce! jednak mimo iż nie jestem sadystką, bez ogonów wyglądały lepiej ;)

Gość myniunia
To moze berneński pies pasterki? Bardzo podobny do bernardyna a nie znam soby ktoa by ich sobie nie chwalila, sa bardzo lagodne, uwielbiaja sie bawic to takie "wesole psy" :)

Gość klaaaara
chcesz kupic psa z hodowli czy bez rodowodu?

nakręciłam się na betona :)) wybrałam już hodowlę i muszę się zdecydować, czy wybrać większego i moim zdaniem ładniejszego- ale hodowca ostrzega, że już teraz jest samcem alfa, czy ciut drobniejszego- ale uległego i posłusznego... ja się nakręciłam na tego pierwszego (zanim się dowiedziałam o jego charakterze), ale skoro jednak bywają problemy, to chyba jednak wezmę tego "ciapka", żeby potem nie było przykrych sytuacji...

z papierami

przy psach tych gabarytów, nie warto "oszczędzać", chociaż ze względu na dysplazję!

Gość klaaaara
wiem, tym bardziej pies bez rodo nigdy nie bedzie psem rasowym. A co do rasy, najlepiej porozmawiaj z hodowca

klaaara, jednak nie zgodzę się z tobą do końca... a szczenięta po parze psów jednej rasy, które mają rodowody (tzn. metryki, bo nieuaktywnione), ale właściciele nie uczestniczyli w wystawach, bo psy mają do kochania, to to są przecież psy rasowe, tylko bez rodowodu :) rozumiem, że gdyby rodzice tych rodowodów nie mięli, tylko byli psami w typie rasy, to owszem, się zgodzę... ale jak po rodowodowych, to rasowe- moim zdaniem.

Gość misiowa nowa
też bym chciała bernardyna, ale warunków nie mam :(

Gość marcysia z wioski
my mieliśmy. czujny, dobry stróż :)

Gość zrozpaczona1986
Miałam kiedyś bernardyna, musiałam go niestety uśpić bo którejś nocy zagryzł całą moją rodzine. :(

Gość ciekawa cenzury
,,a szczenięta po parze psów jednej rasy, które mają rodowody (tzn. metryki, bo nieuaktywnione), ale właściciele nie uczestniczyli w wystawach, bo psy mają do kochania, to to są przecież psy rasowe, tylko bez rodowodu . Niekoniecznie-wiesz po co sie chodzi na wystawy? Powiem Ci -po to by zdobyc uprawienia chodowlane.Dzieki nim wiemy że nasz psiak jest zgodny z rasą i nie ma wad które go dyskwalifikują do rozrodu.Oczywiście ze może się zdazyć iż psiak po rodowodowych rodzicach będzie w porzadku ale tak byc nie musi.W rodowodach masz taką fajna rzecz jak mozliwośc sprwdzenia pokoleń wstecz ich wyglądu ,chcarakteru ,zachorowalności itp. :P A co do wypowiedzi że mozesz wybrać psiaka mniej urodziwego a z lepszym charakterem i jednocześnie piszesz że psiak ma zostać z matką więc wybór powinien być prosty,nie uwazasz? Ps mój bernardyn był ciapowaty i nie był agresywny przez swoje zycie(wyłaczając starośc,ale to z powodów zdrowotnych)

Mój zachowuje się jakby całe życie był szczeniaczkiem, nie rozumie w ogóle tego, że jest duży i ciężki ;) Pcha się na ręce, do przytulania itp. Można wejść w środku nocy do domu a on się nawet nie podniesie, żeby zobaczyć kto to :O Do wszystkich przyjazny, nawet do obcych, ale tylko tych na podwórku, poza płotem szczeka i jak ktoś nie wie to się boi wejść, ale Ci co znają wiedzą, że można spokojnie włazić. Strasznie chrapie i pierdzi. Normalnie pies świniak.. a ślinę zostawia wszędzie

Gość ciekawa cenzury
o chrapie ,pierdzi i slini się :D fakt ,ale i tak są urocze :)

malablondynka - pies moich rodzicow jest przeciwienstwem twojego. na podworko i do domu obcy nie ma wstepu !! ma swoje godziny zabawy i snu :D Jest bardzo czujny. wychowal sie z innymi psami i dostal niezla szkole :P slini sie jak siedzi przy stole i liczy na jakis smakolyk :P podczas snu glosno oddycha , ale nie chrapie :P