Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość allegroallegro

no to koniec handlu na allegro

Polecane posty

Gość oboje nie macie racji
ja nie pracuje w urzedzie . brzydze sie urzedasami :D a co do skladki mam zlecenia stale w banku nie wiem ile to jest bo to sie zmienia w zaleznosci od podstawy wynagrodzenia gdy zaczynalem to bylo to 180zl a teraz wydawalo mi sie ze jest to ok. 300zl ale masz racje to dokladnie -243,39 PLN bez ubezpieczenia chorobowego ktore jest dobrowolne z ubezpieczeniem bedzie wiecej a wiekszosc placi to ubezpieczenie.

Oboje nie macie racji-powiesz mi czy muszę gdzieś w pit 37 umieszczać informację o tych kilku rzeczach po moim dziecku? tak jak pisałam to rzeczy po moim dziecku, wydałam na nie kilkaset złotych a ze sprzedaży w komisie dostałam 120zł w ciągu roku. - ja bym nie wpisywal nigdzie.

Gość lepiej jesli powiadomisz
bo Twój pracodawca oblicza Ci podatek po odjęciu kwoty wolnej, ajk zgłosisz że masz dodatkowa dzialalności to będziesz sobie tą kwote wolną w dzialalności rozliczać, a pracodawca zapłaci za Ciebie większy podatek, ale Twoja pensja bedzie taka sama

że składka zdrowotnego to ok 250 zł,a nie 320.. a kwotę wolną rozlicza się z działalności wystarczy to zgłosić w kadrach u pracodawcy... To muszę też w pracy zgłaszać,ze mam dodatkową działalność? - bzdura. mozesz kwoty nie miec wcale piszaca to zalozyla od razu to czego ty jeszcze nie wiesz czyli sposob rozliczenia z dzialalnosci ktorej jeszcze nie masz :D najlepszy bedzie ryczalt a tam nie ma kwoty wolnej od podatku. prowadzac dzialalnosc sama wypelnisz pit a pracodawca da ci dane odnosnie dochodu uzyskanego u niego. ksiegowa ci zsumuj jedno i drugie i w zaleznosci od sposoby opodatkowania wypelni deklaracje. przy wyborze innego sposob niz ryczalt pojawi sie dodatkowy klopot w postaci comiesiecznych zaliczek na podatek dochodowy ktore musza placic osoby na zasadach ogolnych prowadzace dzialalnosc.

Gość a jak to jest w komisach?
No tak ale komis mnie "podkabluje",bo przecież oni vat płacą, a ja kwitowałam pobranie tych pieniędzy! ale to jest niesprawiedliwe bo ja nie sprzedałam żeby z tego zarobić kokosy tylko dziecku pieluchy za to kupiłam!

A przy ryczałcie to się nie płąci zaliczek? też się płaci.. tylko ryczałt się nie łączy z innymi przychodami i wtedy 2 pity trzeba skłądać

bo Twój pracodawca oblicza Ci podatek po odjęciu kwoty wolnej, ajk zgłosisz że masz dodatkowa dzialalności to będziesz sobie tą kwote wolną w dzialalności rozliczać, a pracodawca zapłaci za Ciebie większy podatek, ale Twoja pensja bedzie taka sama - z cala pewnoscia jej szef to wolontariusz i zaplaci wiecej skoro nie musi :D juz to widze. raczej rozwiaze umowe o prace i zaproponuje kontrakt wtedy sama bedzie placic zus i pracodawcy odpadnie problem z urlopem za ktory musi placic. ja bym wcale go nie informowal wybral ryczalt i powiedzial ze pit wypelniam sam bo cos tam.

a czemu szef ma stracić na podatku? Przecież podatek od osób fizycznych jest dla niego neutralny, on jest tylko płatnikiem więcej zapłąci, ale też więcej potrąci z pensji

No tak ale komis mnie "podkabluje",bo przecież oni vat płacą, a ja kwitowałam pobranie tych pieniędzy! ale to jest niesprawiedliwe bo ja nie sprzedałam żeby z tego zarobić kokosy tylko dziecku pieluchy za to kupiłam! - nie placa vatu. sprzedaj to na tzw fakture vat marza a tam sie vatu nie wyszczegolnia. prowadzi tylko dodatkowy rejestr i oblicza podatek bez vatu. na ryczalcie jest taka mozliwosc manipulacji ze tam praktycznie zaliczek sie nie placi. zreszta ja na ryczalcie sie nie znam moge sie mylic w tym zakresie. nie jestem ksiegowym i z ryczaltem mam tylko teoretyczny kontakt :D wiem tyle ze przy takiej dzilalalnosc bedzie korzystny ale mikrodzialalnosciami sie nie zajmuje wiec szczegolow nie znam.

Gość bo jak szef jest
budżetówka to mu zwisa czy zapłaci mniejszy podatek czy wiekszy...

Gość a co jak j a mam kilka kont na
all znajda mnie? /.

Gość a jak to jest w komisach?
Pani z komisu twierdziła,że płaci 23%vat-u. Ja za bujaczek w sklepie zapłaciłam 270zł-chciałam w komisie wystawić za 130zł,ale ta babka powiedziała że za 130to ona może wystawić,a mi da 80zł bo doliczy do tego vat i prowizję. czyli co okłamała mnie i te 50zł to była jej prowizja????!!!!

Pani z komisu twierdziła,że płaci 23%vat-u. Ja za bujaczek w sklepie zapłaciłam 270zł-chciałam w komisie wystawić za 130zł,ale ta babka powiedziała że za 130to ona może wystawić,a mi da 80zł bo doliczy do tego vat i prowizję. czyli co okłamała mnie i te 50zł to była jej prowizja????!!!! - ciebie nie interesuje ile ona placi i jak sie rozlicza chcesz 130 i ona albo wstawia albo nie co cie obchodza jej podatki ? poza tym jest jak napisalem ona od teog nie placi vatu tylko od marzy odprowadza podatek czyli od roznicy w cenie miedzy tym ile zaplaci a tym po ile sprzeda. w komisie nie ma faktur na ktorych jest wyszczegolniony vat chyba ze komis towar nabyl na fakture i na fakture go sprzedaje od ciebie nabyl na podstawie umowy wiec albo wlasciciel jest debilem sprzedajac go z pelnym vatem albo robi debila z ciebie.

jak się na ryczałcie podatku nie płaci? co za bzdury.. oczywiście, że się płaci, od wyliczonego podatku odejmujesz składkę zdrowotną nie calą, tylko 209 zł a reszta jest normalnym podatkiem do zapłaty oczywiście, jeżeli przez 2 miesiące przekraczasz i płacisz a przez następne 2 nie przekraczasz, to w ciągu roku może zdarzyć się tak, że się to wyrówna i wyjdzie, że nie musiałeś płacić, wtedy zwracają nadpłatę

nie płaci sie zaliczek bo o zaliczkach byla mowa. w tym sposobie rozliczen jest duza mozliwosc manipulacji i oszukiwania. podatku sie nie placi tylko ryczalt od obrotu stad sie to ryczaltem nazywa. dodatkowo wiekszosc ryczaltowcow prowadzi ewidencje znikomej czesci przychodu i od tej znikomej czesci placi ryczalt w wysokosci kilku procent.

mylisz się, jeżeli handlujesz na allegro - bo o tym mówimy - to wpływy masz na konto, możesz wtedy skorzystać ze zwolnienia od kasy fiskalnej pod warunkiem, że większość wpływów jest właśnie na konto i tym sposobem twoje konto pokazuje twój przychód więc nie ma jak go ukryć :)

Gość jak to jest w komisach?
Zrobiła debilkę ze mnie,bo sobie wzięła 50zł prowizji. mi zapłaciła 80zł, sprzedała za 130,ale us pewnie też oszukuje,bo jak się u niej kupuje to nie dostaje się żadnego paragonu ani innego dowodu zakupu. w papierach które dostałam od niej jest tylko kwota jaką ona mi wypłaciła więc pewnie w us poda,że sprzedała za 90 zł bo kto jej udowodni że za więcej jak nigdzie w papierach nie ma ceny za jaką sprzedała?

Gość ...........źźź.........
http://finanse.wp.pl/kat,104124,title,Allegro-walczy-z-fiskusem-o-dane-internautow,wid,14207465,wiadomosc.html

Gość lolexxxp
co tu sie dzieje tylko zobaczcie www.showup.tv/pp/szalonakotka69

przy sprzedazy na allegro masz racje. jesli sprzeda za mniej niz wymog posiadania kasy to nie musi miec wszystkich transakcji na konto i moze sprzedawac za gotowke. to zwolnienie jest uciazliwe bo ciezko wytlumaczyc klientom odbierajacym towar ze nie mozna przyjac gotowki. ludzie to czesto durnie i to do nich nie dociera. nie zarobila 50% bo placi od tego podatek ale nie nalicza vatu od calosci. zreszta powtarzam co cie obchodzi po ile sprzedaje ile zarabia i jaki placi podatek? to jej sprawa nie twoja. nie rozumiem zazdrosci ludzkiej niech to sprzeda nawet za 500zl nie twoja sprawa ty chcesz okreslona sume ona albo daje albo nie wszelkie dywagacje na temat podatku czy to jej czy twoje sa idiotyczne. nie powinno sie innym zagladac do portfela i tyle. druga sytuacja to ona oferuje okreslona sume a ty albo przystajesz albo nie. czy wydaje dowody zakupu to problem kupujacego nie twoj.

jesli kupisz cos powyzej tysiaca od osoby prywatnej to musisz uiscic podatek w wysokosci bodajze 2% wartosci.

czytaliście to co podałam. US chce dane wszystkich użytkowników Allegro.To już nie będzie wyrywkowa kontrola a skontrolują po prostu wszystkich

ktos musi utrzymywac tych wszystkich 30 letnich emerytow; bezrobotnych pracujacych na czarno za granica i wpadajacych raz w miesiacu po zasilek; rolnikow ;urzednikow i innych uprzywilejowanych , a najlatwiej kase sciagnac z podatkow lub kar.

A konta nie da się zamknąć, więc zaległe podatki pięć lat wstecz+ kary zasilą budżet Państwa

Ale ma to swoje plusy.Odżyją ci co płaczą i płacą , a więc firmy, które mają nieuczciwą konkurencję.

nikt nie odzyje tych legalnych gnebi sie kontrolami dwa razy czesciej :D przepisy sa tak skomplikowane ze o blad nietrudno. sadze ze wiekszosc kontroli konczy sie mniejsza lub wieksza kara oczywiscie ze lepiej zaplacic tysiac mandatu niz 50 tysiecy zaleglych podatkow i kar ale nie ma co liczyc na to ze urzedasy zajma sie nielegalnmi a legalni odetchna. ryzyko kontroli w przypadku legalnej dzialalnosci jest wieksze ale ew kary sa nizsze. nielegalnego do kontroli nie wylosuja bo go w bazie nie ma :D co najwyzej moze go ktos podkablowac.

Gość jak to jest w komisach?
Ja jej kasy nie liczę,ale czuję się oszukana przez nią. powiedziała,że od kwoty 80 zł ona płaci vat i podatek dochodowy czyli 23%vatu i 19% podatku. co razem 42% od kwoty 80zł czyli ona musi zapłacić prawie 40zł i zarobi na tym 10zł. ja nie chciałam żeby mi się tłumaczyła sama mi zaczęła to wyliczać w momencie gdy zaproponowałam cenę. a teraz widzę że mnie oszukała. mogła powiedzieć że przyjmie mi za 80 i tyle. a tak uważam,że nie była w porządku wobec mnie-po co kłamała?

nie wiem po co moze sama nie potrafi liczyc :D przeciez ty tez moglas powiedziec ze podatek placi sie od zysku a jej zysk to byla roznica miedzy cena zakupu a sprzedazy czyli od 50zl placi sie podatek juz pomijam czy vat tez czy nie a nie od 130zl. kazdy to wie. skoro ktos nie wie to moze obwiniac tylko siebie ze robia z niego durnia. dziwie mnie tu tez jeszcze jedno jak ona to rozliczy skoro nie wpisala z toba umowy. powinna byc umowa w niej cena zakupu i wasze dane od ceny w umowie i ceny sprzedazy na podstawie f vat marza oblicza sie podatek. skoro umowy nie ma to albo sprzeda to nielegalnie albo sfalszuje umowe bo w przeciwnym razie podatku policzyc sie nie da.

,,co najwyzej moze go ktos podkablowac" chyba nie czytałeś tego artykułu co link wkleiłam. US domaga się od Allegro danych wszystkich użytkowników, a więc skontrolują każdego.