Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ppileczka116

od kiedy dziecko można dać do przedszkola?

Polecane posty

do państwowego jak skonczy 3 lata moja miała 2 lata i 9 miesiecy i jej nie przyjeli poszła prywatnie dziecko musi korzystac z toalety, samo jeść, samo się ubierać

Gość Jo-------anna
U mnie w przedszkolu od 1.5 roku. Jest grupa 1.5 - 2 latków, pózniej są 3 latki.ja ,jako nauczycielka,osobiście odradzam - jeśli jest inna możliwość, dawania dziecka do przedszkola przed 3 rokiem zycia, chyba, że to bardzo rozgarnięte,towarzyskie,odważne dziecko. Często żal mi tych maluszków,które do nas trafiają..

u nas od 2,5 roku ,dziecko musi samo korzystać z toalety w ubieraniu panie pomagają .

moj poszedl jak mial prawie 3 . u nas przyjmuja od 2latek i moze byc na pampersie . przedszkole panstwowe

Gość mam syna w przedszkolu
U nas w państwowych od 2.5 roku. A w prywatnych to bardzo różnie-jest jedno,które przyjmuje od 6miesięcy! I to jest przedszkole-nie ma tam wydzielonego żłobka. Ale wiadomo słono się za taki luksus płaci. Poza tym jakbyś dziecko chciała wysłać od razu do prywatnego to musisz się dowiedzieliśmy czy do przyjęcia dziecka nie jest potrzebna odmowa przyjęcia do państwowego. A w państwowych podania składa się do końca marca. Kuzynka się tak załatwiła-chciała posłać dziecko od września do prywatnego,więc nawet nie była w państwowym. A tu proszą o okazanie odmowy przyjęcia do państwowego-ona pyta-po co? Otóż prywatne przedszkola też dostają dofinansowanie do każdego dziecka z urzędu gminy-do każdego dla którego zabrakło miejsca w państwowym. więc jej nie przyjęli.

Gość gość
Zobacz sobie jak chcesz na stronie mojego przedszkola, to znaczy do tego co chodzi moje dziecko: www.promyk.szczecin.pl

Gość Sesmerina
Być może w jakiś sposób pomoże Ci ten tekst http://madrzy-rodzice.pl/2015/08/kiedy-poslac-dziecko-do-przedszkola/ Bo w kwestii wysłania dziecka do przedszkola nie powinny się liczyć tylko aspekty prawne, a również zdrowy rozsądek. Nie wszystkie dzieci są gotowa na przedszkole w tym samym wieku. No ale rozumiem, że czasem nie ma wyjścia...

Gość gość
" odradzam - jeśli jest inna możliwość, dawania dziecka do przedszkola przed 3 rokiem zycia, chyba, że to bardzo rozgarnięte,towarzyskie,odważne dziecko. " Kurcze.. ja mam właśnie takiego chłopczyka bojaźliwego i właśnie wszyscy dookoła też to widzą i powtarzają "pchać do dzieci, pchać do dzieci, że moja wina bo za mało daje do dzieci". Ja właśnie sama nie wiem co robić, a już na podstawie twojego wpisu jedyne co mi się nasuwa to "i bądź tu mądry"

Gość gość
u mnie jest to samo tez kaza pchac do przedszkola ale nie wola siku ani kupe ale u nas mozna dac od 2,5 roku jesli jest samodzielne

Gość gość
Moja znajoma,ktora prauje w przedszkolu tez odradza takie maluchy dawac.Sama dala jak jej syn skonczyl trzy i teraz mowi,ze jakby miala mozliwosc to dalaby go nawet pozniej.Moj skonczy 3 latka w lutym i pojdzie prawdopodobnie od stycznia przyszlego roku.

Gość gość
u nas w państwowym od 2,5. moja córka tak właśnie poszła -rozwinęła sie przez te pół roku niesamowicie- była nieśmiała, nie za duzo mówiła i raczej taka spokojna a teraz to wulkan energii, nie wstydzi sie i nawet w sobotę woła do przedszkola. ja polecam

Gość gość
do przedszkola wcale a do szkoły dopiero po 10tym roku życia! bo inaczej to jest odbieranie dziecku dzieciństwa!

Gość gość
Moje dzieci miały po 3 lata, ale do prywatnych przyjmują wcześniej. Na pewno nie wierz w głupoty, że dziecko powinno mieć 4 czy 5 lat. Nasze dzieci od samego początku kochały chodzenie do przedszkola. Oboje są nadal w językowej Sowie w Częstochowie. To była doskonała decyzja. Dzieci powinny być po prostu z rówieśnikami.

Gość gość

U mnie córka do przedszkola poszła jak miała 4,5 roku 😉 dobrze sobie poradziła i szybko złapała kontakt z dzieciakami, polecam przedszkole Eko-Park w Niepołomiacach

To zależy od przedszkola, ja chciałam kilka lat temu dać syna jak miał 2 i pół roku, to go nie przyjęli bo za wcześnie ,a w tym roku znajoma dała córkę i jej córka miała dokładnie 2 lata i 4 miesiące i ją przyjęli 😡

Gość Hgg

O ja właśnie chciałabym syna zapisać do przedszkola publicznego od września, będzie miał 2 lata i 9 miesięcy, bo chce iść do pracy, kiepsko u nas z kasą. Na żłobek nie będe mogła, raczej sobie pozwolić, bo są za drogie. Mam nadzieję, że przyjmą mi synka w przedszkolu. 

Gość Mama

Mój synek we wrześniu będzie miał 2 lata i 11 miesięcy . pytałam znajomą która pracuje w przedszkolu i mówi że wniosek mogę złożyć ale raczej małego nie przyjmą ponieważ pierwszeństwo mają dzieci 4 letnie (państwowe)

Gość Gość

Generalnie przyjmowane są dzieci, które w danym roku kalendarzowym kończą 3 lata. Jeśli są miejsca, to zgodnie z przepisami do przedszkola może być przyjęte dziecko, które ma ukończone 2,5 roku.

Różnie, zależy od placówki już nawet 3 latka możesz posłać. Jednak ważne jest aby dziecko szło od początku z tą samą grupą, aby mogło się zaklimatyzować i czuć się bezpiecznie. Osobiście córeczkę posłałam do prywatnego przedszkola Eko Park koło Krakowa i jestem zachwycona. Bardzo kameralny, rodzinny klimat, małe grupy. Dzieciaki czują się dopieszczone i w centrum uwagi a ja z kolei bardzo spokojna 😄 

W zasadzie wydaje mi się, że ja mojego Jaśka trochę przeciągnęłam bo do przedszkola poszedł dopiero jak miał 5 lat. No, ale teraz to takie kolejki do przedszkoli, że też ciężko się gdzieś dostać. Miałam dużo szczęścia, że udało mi się go zapisać do jednego z lepszych przedszkoli w okolicy. Także śmiało mogę polecić Eko Park w Niepołomicach. 

Gość Wika

Też mogę polecić EkoPark. Dobre miejsce, córka zawsze wraca zadowolona, najlepsze przedszkole w okolicy. 

Gość Iga

To zależy od przedszkola. Ja zapisałam moje dziecko do Malutkowa i nie było problemu że za małe. A poza tym dziecko tam się świetnie odnalazło i szybko przystosowała do nowej sytuacji. Jestem bardzo zadowolona że tam poszła moja córcia