Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zima zła zima mroźna

Pomysł na obiad

Polecane posty

Ponieważ mi już brakuje pomysłów, a chciała bym odmiany, proszę wpisujcie swoje ulubione dania na obiad i sposób ich przyrządzenia.

Gość a może byś tak podała
w jakim wieku jest dziecko? :O

ulubione mojego faceta ugotowany ryż. A do tego piers kurczaka pokrojona w paski i usmażona polana sosem ze sloika uncle beans chilli fusion

Nie to tak ogólnie dla Nas :) Dziecko zjada już wszystko :)

Gość Ania N.
Ja karmie półtora miesięczne dziecko, też szukam pomysłów na obiad dla siebie:) a dodam że moja córeczka ma alergie na białko więc nabiał odpada.

Gość kiedys slyszalam
moze zapiekanka makaronowa albo ziemniaczana

ino zebys dziecku nie dala tego uncle bena ;D nbo jest dosyc ostry ale fajne danie inne niz zawsze;) Ja jeszcze robie placki ziemniaczane tyle ze tre na grubych oczkach dodaje piers i papryke i reszte jak to do placków i daje z sosem pieczarkowym

Kurczak w migdałach - robimy marynatę z 2 łyżek sosu sojowego, 3 łyżek oliwy (oleju) i łyżki mąki ziemniaczanej. Piers kurczaka (50-75 dag) kroimy w gruba kostkę, posypujemy pieprzem i trzymamy w marynacie 12 godzin. Odcedzamy, podsmażamy, wsypujemy 8 łyżek płatków migdałowych, zalewamy 0,5 l (może być mniej) bulionu warzywnego i dusimy pod przykryciem ok. 8 minut. Można trochę dosolić

Gość kiedys slyszalam
ja robie podobne placki ale tre je normalnie jak na zwykle placki i dodaje do nich piers z kurczaka i ogóka kiszonego i sa pyszne

ja za częśto nie gotuję, ale w neidzielę zrobiłam sama piers z kurczaka, wymoczoną i rozbitą w jajku, ziołach prowansalskich, pieprzu, czosnku i soli czosnkowej, opanierowałam bułką i smażyłam na oleju, do tego standard ziemniaki z masłem i śmietaną, sałatka z sałaty lodowej, kaparów i zielonych oliwek z sosem greckim z oliwą z oliwek lub śmietaną - co kto lubi teściowa się zapychała i o to mi chodziło he he

To jak placki ziemniaczane to też można zrobić babkę ziemniaczaną, prosto i smacznie.

Gość kiedys slyszalam
mozna co kto lubi piers z kurczaka na szybko to ja robie tak kroje na kawalki piers, papryke czerwona, cebule smaze piers dodaje cebule papryke i kukurydze na koniec jak juz jest wszystko usmazone i doprawiam sola pieprzem i cury

Gość kiedys slyszalam
curry*

No właśnie piersi z kurczaka i samych kurczaków mamy już dość. Ha ha przejedliśmy się już :P

Gość kiedys slyszalam
to zrob moze zapiekanke jakas albo lazanie np

Gość kiedys slyszalam
o watróbka dobra ale ta drobiowa, ryba filet pieczona w sosie smietanowo-czosnkowym, penne tez dobre i szybkie, spagetti

tak, ja robię drobiową z jabłkiem, cebulą i białym winem wytrawnym,

Makaron tagliatelle z cukinia,cebulka w sosie serowym :) Cebulke,cukinie podsmazam...dodaje ser mascarpone badz riccota na drobnej tarce starkowany ser..mieszam wszystko razem i zalewam makaron..do piekarnika na 15-20min posypuje parmezanem..mozna dodac czosnek

To zrob miesolne po slasku ;D mieso mielone dodajesz pokrojony boczek , kiełbase , cebulę i ogórek konserwowy i troche musztardy mieszasz i smazysz;)

Gość Mamalesia
Dla karmiącej mamy maleństwa ze skazą: jak masz parowar to zrób pierś z kurczaka, indyka lub pokrojonego w kostkę królika z ryżem z brokułami. Jak nie masz parowaru,to po prostu ugotuj. albo mięso+marchewka z groszkiem+ziemniaki. mięso+surówka z marchwi i jabłka z odrobiną oliwy z oliwek+ziemniaki/ryż. pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym-pomidory miksuję blenderem+sałatka ze świeżego pomidora, ogórka z oliwkami+ziemniaki. ziemniaki gotowane z odrobiną soli i tymiankiem. zupa warzywna-z marchwi,buraka, pietruszki, selera, pora z groszkiem i kukurydzą. barszcz ukraiński, barszcz czerwony,rosół, kalafiorowa, brokułowa, ziemniaczana.

Gość Lolitkkkka
My ogólnie wszystko lubimy, oprócz: 1. żurku, 2. ogórkowej, 3. kapuśniaku, i 4. mielonych :( :P

duze muszle makaronowe nadziewane pieczarkami,feta w sosie pomidorowym.. cebulka,pieczarki smazymy pod koniec dodajemy ser feta..calym farszem nadziewamy muszle i ukladamy w foremce..zalewamy sosem pomidorowym moze byc ze sloika badz domowego przepisu..do piekarnika na 20-30 minu.

Gość kiedys slyszalam
te muszle nadziewane sa dosc ciekawe musze zrobic jak znajde czas

robi sie je chwile..i naprawde fajnie smakuja..te polaczenie fety z pieczarkami i cebulka..tylko radze te muszle podgotowac al dente

Gość kiedys slyszalam
a myslisz ze dalo rade czyms zastapic ten ser feta bo moj maz go bardzo nie lubi ostatnio sos czosnkowy z serem feta zrobilam to nawet sprobowac nie chcial

znowu makaron :) tym razem ze szpinakiem z mascarpone i podsmazanym boczkiem z duza iloscia czosnku :) szpinak podsmazyc na masle dodac czosnek wg uznania plus mascarponne, na odzielnej patelni podsmazyc boczek na chrupko badz zwykla kielbase zywiecka.. dodac do sosu i polac na makaron :)