Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Pani Czkawka

Czy można otatuować prawnie niemowlaka?

Polecane posty

opowiedz coś o zwyczajach łóżkowych Litwinów :classic_cool: bom poznała jednego z ałstralii, ale że ma popęd jak mis koala to nie wiem :O :O

Gość manio ciekawski
Na Nowogrodzieńsczyźnie, tak siem zadumał, że mi pantalony, łobuzy skradli i do granicy musiałem w samych reformach dygać, jak jakiś gołodupiec, wycirus. Kiedyś człek by do dworku jakiego zapukał i pantalony pożyczył :(

Gość manio ciekawski
Litwina z ałstralji???

Gość akatparP akarS
Choć oczywiście Nowogrodzieńszczyzna jest na Białorusi :)

Gość manio ciekawski
Litwin to porywczy i chytry bies. Dzikus nieokrzesany, bez ogłady i zarośnięty cały. We lasach swych siedzi i ślachcianki przyzwoite a bogobojne ucapić próbuje. Zła to koligacyja dla ślachetnej panny :O

reformy :D :D :D :D no litfin z ałstralij jakżem własnie powiedziała...w kolejnym miesiotzu na litere L przyjedzie do swej babełe na litfełe to i do polski musze go uwieźdź zapłodnidź i posionść wize taki oto mam plan romantyczny

Gość manio ciekawski
Toż teraz na Białorusi! Kiedyś to Ruś Biała była i coś kamieniem rzucił tam w ślachetkę na zagrodzie trafił, co to ani Litwin, ani Rus jakiś, jeno Polak dumny, chociaż gołodupiec.

manio ciekawski Litwin to porywczy i chytry bies. Dzikus nieokrzesany, bez ogłady i zarośnięty cały. We lasach swych siedzi i ślachcianki przyzwoite a bogobojne ucapić próbuje. Zła to koligacyja dla ślachetnej panny to sie do wróżb nadaje :D :D :D

Gość manio ciekawski
Boś to się we mnie, ten bies przebrzydły, ta przeklęta nuda, ten duch pokutny, obudził i stuka mi w głowę od środka, tak że uciszyć go nie mogę. I postaw sobie panno, że i do Ostrej Bramy pielgrzymowałem 7 razów i nic. Babina jakaś co we wiosce szepcze, mówiła, żebym do Rzymu pojechał na koniu ale tak, by zadem on szedł do przodu :O to wtedy pomoże.

Gość akatparP akarS
Takoż losy nas spotkały, Maniu ślachetny z Polszczej Gołoty. Ni jak nam wspomnieć, lulki nad obrazem knieji litewskije, prastarej zaplić. Sromota taka mą duszę ogarnia, żem zmuszon podszywać Cię przestać i nad losem zapłakać.

Gość ide spac
manio ciekawski maszyna czasu porwala cie w 1893 i wyplula w 2011 ? :D

Gość manio ciekawski
Akatparze bracie w smutkach :( Toż i ja nic więcej nie rzeknę. Bo nad knieją już głos piesków naszych się nie niesie. Z dwururką nie chadzamy. Fajków nie palimy, na ganku przy miodzie nie siedzimy. Żałość gdy wspomnę, te dzieweczki, które służbę przy dworze miały. Ileż to się człek naczatował przy kredensie, żeby ucapić za pierś jędrną, żeby całusa skraść. A i potajemnie z Nowogródka z targu, to chustę, to utensylium jakieś, co białogłowy raduje, com się nawoził, żeby pani małżonka, nie daj Bóg, w niebiesiech niech nad nami panuje, nie widzieła. Ileż ja się potem śmiechu nasłuchał i radości gorącej, na sianku posmakował. Smutetek, bo gdzie te wspominki dziadunia, co Moskala bił aż szabla świstała. Jeszcze za Komendanta to było jakieś życie... Eeeeeh gdzie to wszystko....

Gość akatparP akarS
Myślałem onegdaj, ze Manio czcigodny, to Ty białogłowo ślachetna. Mniemam jednakowoż iż bies lub czart litewski, bezbożny na manowce mą kognitacyję sprowadził. Biję się przeto w pierś kudłatą.

Gość manio ciekawski
ide spać Eeeeee, nie. Książków różnych siem naczytał i od tego mi się całkiem w głowinie namieszało :(

Gość akatparP akarS
Maniu Ćcigodny - śnij zatem pięknie o czasach minionych, o tej wodzie, co ją Nemunas przetoczył, o kniejach bukowych i gościńcach piaszczystych do dworków naszych ślacheckich zmęczonego pielgrzyma, na ukojenie prowadzących.

Gość manio ciekawski
Nie ma co i Litwina kijem dziobać. Chociaż złe to i szkaradne, tyż płakać i sromotać się musi, bo Witołdowe czasy już przeszły.

Gość ide spac
Eeeeee, nie. Książków różnych siem naczytał i od tego mi się całkiem w głowinie namieszało odpal youtube, fotka.pl, obejrzyj jaki amerykansky tasiemiec i wrocisz do siebie 🖐️ :D

Gość manio ciekawski
akatparze ślachetny czkawko nadobna i wdzięczna Spać i mnie za Twoją radą czas. Na spoczynek się udam w izdebkę mą skromną. I Tobie niczegom innego nie życzę, jak snów pięknych, jak słoneczko majowe ponad Świtezią, gdy błyska w wodzie igrając płomykami. Takom nam już niedola dogryzła, że ukojenia we śnie szukamy. Pan Bóg nie dopuści, by nas bies we śnie na pokusy wiódł. A Tobie panienko Czkawką uroczą dotknięta, ja rzeknę tylko, żebyś od ksiąg, co to nasi dziadowie pisywali i ode dworu do dworu szła piękna mowa i myśl wolna i ślachetna, nie stroniła. Tam i mowa i wiara i pamiątka, jak ku wolnej i ślachetnej Rzeczpospolitej mamy starania wszelkie czynić. Tak byśmy w niczem nie uronili, co było piękne i ślachetne. A Moskala się wystrzegaj bo to gorszy biesy niż Niemce i Żydy. Pokłonić się nie zapomniwszy, całuję dłoń młodej panienki i ściskam serdecznie Pana drogiego, co to starego wiarusa w nim obaczywszy, łzę uroniłem.

Gość akatparP akarS
Książków innych poza Pismem Najświętszym z uwagą i ostrożnością trza studiować, gdyż owe zamęt w rozum prawy i czysty jak łza wprowadzić mogą. Ideje nowoczesności tak zwanej kuchennem wejściem wprowadzać chcą. A wszytko to do nieprawych postaw prowadzi i zguby oczywistej. Mleko Twe niewieście, Waćpanno czkająca niech mi ambrozyją i nektarem będą.

co za nieslychane zakończenie dnia i miesiąca :classic_cool: jakeż sczała gorejontza a nie miej obaw mańku od żydów, tatarów, cekinów i wartburgów moskalich stronię a stronię tak i stronię, że w stronieniu mym niedbałym od wszystkich już wystroniłam i na wichrowem tem wzgórku z rozwichrzonym włosem na plecach zostalam

Gość akatparP akarS
Cóżem uczynił Waćpannie, że łzy jak rosy krople Twe lico ukrasiły?

Gość manio ciekawski
Nim mnie Morfeusz ramionami swemi obejmie, rzeknę tak, żeby do Paryżów, Norymbergów i inszych miast cudzoziemskich jeździć, bo i to nasze dziady jeździły, ale mądrze słuchać, bo tam głupstw mnogość i wszeteczeństwo pleni się jak chwast. Co mądre, to do domu przywiedźmy. Co bies ogonem podsuwa, otrzepać się jak chart i mądrem słowem zbyć, lub zmilknąć. Tak aby złego nie było pomiędzy nami, niech nam Najświętsza Panienka z Ostrej Bramy pomóc raczy. I na Moskala zważać, bo to złego sługa!