Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mandzia

trzecia cesarka...

Polecane posty

Witam, jestem mamą dwójki dzieci i trzeciego w drodze. Jestem po dwóch cięciach cesarskich z przyczyn ode mnie niezależnych. Dopiero teraz dociera do mnie jak zagrożona jest obecna ciąża. Proszę wszystkie mamy, które przeszły przez trzy cięcia lub te które są przed trzecim cięciem aby podzieliły się ze mną jak przebiegała/przebiega ich ciąż? Czy miałyście jakieś komplikacje? Jeśli tak to jakie? Czy bolała Was blizna w trakcie ciąży? Bardzo proszę o odpowiedzi.

ja jestem po cesarce 10 miesięcy temu, teraz jestem w 2 ciąży i się boje jak to będzie.. czy szew wytrzyma

moja przyjaciółka ma trójkę z cesarek, mniej więcej co półtora roku, zaczęła w wieku 33 lat, wszystko w porządku, dzieciaki zawsze powyżej 4 kg a ona raczej przeciętnej budowy :) nic się nie martwcie :)

Gość jestem w 34 tc
też czeka mnie 3 cesarka jak na razie ciąża całkowicie bezproblemowa, na szczęście:)

Gość tratata2525
No ja będę mieć w lipcu 2cc a zaszłam 3.5roku po 1cc.Chociaż chwilami okolice blizny bolą.Koleżanka zaszła pół roku po ciąża bliźniacza ur ale teraz ma zakaz zachodzenia w kolejną ciąże zbyt niebezpieczne.

Gość an2anet
ja bylam 4 mies po cesarce jak zaszłam w druga ciaze, balam sie bardzo bostraszyli ze za wczesnie, ze popękam i sie wykrwawie,ze podczas porodu gdzie namawiali mnie na naturalny moge popekac wiec cale 9 mies w stresie, na szczescie wszystko rowiazalo sie dobrze i mam 5cio mies sliczną córeczke,podczas ciazy nie bolala mnie blizna za to teraz ja odczuwam no i bardzo długo dochodzilam po drugiej cesarce do formy bardzo sie meczylam fizycnie i psychocznie, nie zalamujcie sie wszystko bedzie dobrze trzymam kciuki i rosnijcie :P

moja koleżanka miała 3 cesarki, trzy ciąże bezproblemowe, wszystko było ok za każdym razem, trzecia cesarka jak i po niej też ok:)

a czy jest tak że jeśli była cesarka za pierwszym razem to kolejne porody również będą cc?

Gość jestem w 34 tc
to zależy z jakiego powodu było przeprowadzone cięcie cesarskie jeśli powodem było nieprawidłowe ułożenie dziecka na przykład, to spokojnie możesz rodzić kolejny raz SN

u mnie powodem była duża waga dziecka. Boje sie że przy porodzie pęknie mi szew przy parciu...

Gość jestem w 34 tc
no to jeśli kolejne dziecko będzie równie duze na pewno zrobią Ci CC;)

jestem w 34 tc a czy bolał Cię brzuch w okolicach blizny? Przechodzisz przez ciążę całkiem normalnie czy musisz się oszczędzać. Ile czasu minęło od ostatniej cesarki?

Gość jestem w 34 tc
u mnie od ostatniej CC minęło niespełna 1,5 roku nic mnie nie ciągnie ani nie boli

Gość jestem w 34 tc
cała ciążą jak na razie przebiega bez najmniejszych komplikacji normalnie funkcjonuję:)

Dziewczyny niektóre z was zdecydowanie za szybko zachodzą w kolejną ciążę! rana goi się całkowicie tak około 2 lat - po tym czasie większych zagrożeń nie ma. Jesli ciąża pojawia się wcześniej to oczywiście mogą się rozejsć szwy!Bądz może dojść do pęknięcia macicy - tak mi mówił lekarz podczas wypisu do domu po porodzie (miałam cc).Więc cierpliwie będę czekać te 2 lata i dopiero potem pomyślę o kolejnym dziecku.

Gość jestem pod dwóch porodach
sn, więc mnie sprawa nie dotyczy, ale mam przyjaciółkę, która miała dwie cesarki z przyczyn zdrowotnych i teraz czeka ją trzecia. Dwie w bardzo krótkim czasie od siebie (półtora roku), a teraz większa przerwa - 5 lat. Jak do tej pory ciąża trzecia bezproblemowa, przyjaciółka jest aktywna, pracuje i czuje się bardzo dobrze. WIadomo ryzyko jest, no ale trzymam kciuki

Jordan.pl Myślę,że tym razem też będziesz miała cc właśnie ze względu na zbyt krótki czas od ostatniej cesarki.Nie będą ryzykować uszkodzenia macicy podczas sn.

No 1.5 roku to jeszcze norma jakaś więc takie mamy raczej nie powinny się obawiać.Gorzej gdy od cc nie minął rok zwłaszcza gdy to 3 ciąża....

Tak czy inaczej trzymam kciuki za wszystkie mamy:) POWODZENIA:)

Gość jestem w 34 tc
u mnie było tak: w drugą ciążę po 1 CC zaszłam 17 miesięcy "po" w trzecią ciążę po 2 CC zaszłam 10 miesięcy "po" i tak jak wspominałam ciąża przebiega całkowicie prawidłowo i bez komplikacji, cały czas jestem aktywna;)

"jestem w 34 tc" Bardzo ci zazdroszczę tak bezproblemowego przechodzenia ciąży... życzę aby tak zostało do końca! Dziękuję za odpowiedzi!!!! Generalnie wniosek jest jeden. Każda z nas to indywidualny przypadek. Jedna będzie biegała po 2 cc i szczęśliwie, bez komplikacji przejdzie przez kolejną ciąż a inna chociaż będzie leżała narażona jest na szereg komplikacji... Ja zaszłam w 3 ciąże po 3 letniej przerwie. Niby nie jest to krótki czas ale to chyba też nie daj żadnej pewności. Mnie z kolei ciągle coś boli... Jak nie w podbrzuszu to po bokach brzucha... Pocieszam się, że w poprzednich ciążach było podobnie. Też miałam bóle brzucha, podobne do miesiączkowych, kłujące itp. Chyba wszystkie możliwe. Ale potem wszystko się normowało i wszystko szło gładko. Ale mimo wszystko to mnie nie pociesz bowiem zdaję sobie sprawę z zagrożeń. Mam wrażenie, że mam bóle blizny. Może jestem przewrażliwiona, może nie... Boję się jednak bardzo. Bo skoro już boli a jestem dopiero w 9 tc to co będzie potem. Boję się bardzo. Zaraz pewno usłyszę "to po co zachodziłaś w kolejną ciąże"!!!!! Od razu odpowiem. Byłam przeciwna 3 ciąży. Choć bardzo chciałam mieć kolejne dziecko. Ale jeszcze bardziej mój mąż. Postanowiłam, że raz się nie zabezpieczę i jeśli będzie mi dane od Boga być w kolejne ciąży to będę. No i jestem... Sama w to nie wierzyłam... Wkrótce mam wizytę u lekarza. Podzielę się z nim moimi niepokojącymi dolegliwościami... Zabieram ze sobą również męża, który na pewno dopyta o wszystko. Może trochę mi się rozjaśni. Jeśli ma się stać coś złego to lepiej niech stanie się to teraz... Nie wiem jak bym to zniosła.... Boję się komplikacji ale jeszcze bardziej boję się straty dziecka........ Słyszałam już bijące serduszko... Jeśli ktoś ma jeszcze ochotę podzielić się przebiegiem ciąży po cc to bardzo proszę. Z chęcią wszytko przeczytam!

witam. osobiscie jestem po jedym porodzie- cc przez spadek tetna dzieck, ale sama urodzilam sie przez cesarke. ponad 4 lata po urodzeniu mnie mamie przy porodzie siostry pekla macica w miejscu szycia wiec kolejna pilna cesarka. a po dwoch i to po takich atrakcjach nikt juz nie bierze pod uwage porodu sn wiec trzecia ciaze (powiklana i zagrozana z roznych powodow) lekarze rozwiazali planowym cc w 36 tc.

Gość autorko a co z Twoim drugim
dzieciątkiem? masz w stopce wpisana tylko córeczkę

Gość miluskamiluskamili
jakim cudem udało wam sie załapac na cc ? czy jest jakas pani, ktora sama zdecydowała o cesarce, czy wszystkie z koniecznosci ?

Moja koleżanka pierwsze dziecko rodziła przez cc,po 3 latach urodziła bliźniaki przez cc, jednak lekarz odradzał jej kolejną ciążę.

Aj dawno nie zmieniałam nic w swojej stopce... Mam dwie córeczki: Alicję i Agatkę :) Żadna cesarka nie była z wyboru. Pierwszą miałam w 2006r. i to była bardzo szybka decyzja. Na badaniu KTG okazało się, że zanika tętno dziecka... Maleńka była strasznie owinięta pępowiną... Cesarka uratowała jej życie. Drugą cesarkę miałam w 2009r. Miałam niewielkie bóle blizny i mięśniaka do usunięcia. Od wczoraj modlę się o donoszenie tej ciąży.