Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

alicja79

świnka morska czy chomik?

Polecane posty

jak w temacie:) syn ma 8 lat..zamarzyl mu sie chomik-"bo wszyscy w klasie maja";))) lubi zwierzeta,ma dobre serduszko..wiec ok,tylko ktore zwierzatko wybrac? jak sadzicie?macie jakies doswiadczenia w tym temacie?:)

Gość Miałam i jedno i drugie
Chomik strasznie hałasuje boszuje po nocy.Świnka się drze z kolei.Ja będziesz chowała na noc do łazienki to ok.Miałam też króliczka-i to chyba najlepsze rozwiązanie nie licząc tego że jak skrobie w klatce to przy okazji śmieci dookoła.

Gość sympatyczna pomarańczka.....
a nie ma uczulenia?

Chomik, hałasuje tylko kołowrotkiem. Można mu na noc zdejmować, ale lepiej tego nie robić, w końcu to zwierz nocy, musi biegać. Kupcie mu kulę do chodzenia po domu :)

Gość ruda małpa xx
Lepszy chomik-samiczka. Świnki szybciej i więcej brudzą,a to czuć :O Chomiki samce "znaczą" klatkę i to też czuć...:O

Mój nie tylko kołowrotkiem.Gryzł też klatkę!!

ja mam duze doswiadczenie i zawsze mowie=NIE dla dziecka. Dziecko przez chwile sie zajmie a potem to bedzie Twoj problem...i badz co badz wiele ludzi nie wie jaka np powinna byc klatka dla chomika

I nie zuważyłam żeby było coś czuć-pewnie dlatego że często zmieniałam.

Ja kupiłam dzieciom kiedyś pięknego króliczka przytulankę. To była największa menda jaką znałam ;P Jak wracałam z pracy to leciał w moją stronę i mnie atakował. Parskał, gryzł i drapał po nogach. Coś pięknego. Na szczęście nie żył zbyt długo ;P

Gość chomik to nocne zwierzę
ludzie go mecza, przestawiajac na tryb dzienny, chca sie bawic,on woli buszowac w nocy. Swinka jest bardziej komunikatywna. Z tym,ze uwaga - swinki sa zwierzatkami spolecznymi, pojedynczej swince bedzie bardzo smutno. Kup dwie tej same plci, zebuy siue nie mnozyly( kup jednoczesnie, zeby zadna nie byla strasz i dominujaca, bo pogryzie te druga). Swinki lubia pobiegac po domu, dobrze je wypuszcac czasem.

Gość ruda małpa xx
Nie przesadzaj! Dzieci, opiekując się zwierzątkiem, uczą się odpowiedzialności. A chomik nie jest wymagający. Mój syn opiekował się chomikiem od 6 roku życia. Na początku pomagałam mu w sprzątaniu, potem robił wszystko sam. Potem przyniósł drugiego, ze szkoły i tym-również- się zajmował. Dziś jest chłopakiem 15-letnim. Lubi zwierzęta i jest wrażliwy na ich cierpienie. Mamy psa i kota, które wprost go uwielbiają! Trzeba to widzieć, jak pies czeka na jego powrót ze szkoły, a kot śpi na jego plecaku...:D

Gość ruda małpa xx
To "nie przesadzaj" było do SweetMalenka13 :D

Gość ruda małpa xx
Jeśli kupujesz dwa zwierzątka, kupuj z jednego miotu-samiczki. Moja sąsiadka kupiła dwa chomiki, w różnych sklepach. Wojny były na porządku dziennym. Po dwóch dniach jedna kulała, a druga miała zdarty płat skóry na grzbiecie...Musiała je rozdzielić do dwóch klatek...

przeczytalam wszystkie wypowiedzi synowi:)( jeszcze nie spi!-projektuje klatki dla...czegos tam;))) jutro przeanalizujemy kazdy wpis,zdanie po zdaniu:).dziekujemy serdecznie za szybki odzew:) moge wtracic slowko---az monitor oplułam!!!:))

mialam i jedno i drugie----no nieeeeeeeee,to nie domek tylko willa! my mamy metrowe...akwarium...stoi i sie kurzy wiec w razie czego kredytu na mieszkanie juz nie trzeba brac;)

Gość t1111
jak najbardziej swinka , jest inteligentna, lata sobie po mieszkaniu , prosi o jedzenie , jest przeswietna, przylatuje do lodówki jak sie tylkoi otworzy i staje na dwoch lapkach jak maly piesek

Swinki sa przeswietne!!! Moja byla cudowna, taka przyjazna , uwielbiala byc trzymana na rekach i byla najlepsza przyjaciolka kota :)

Gość Koleś123
ani świnka ani chomik tylko szczur,żaden inny gryzoń nie jest tak mądry i przywiązany do człowieka,oczywiście są to zwierzęta stadne więc trzeba kupić dwa.

szczura w najgorszych znach nie bralam pod uwage:) moze miec IQ wyzsze od Einsteina,co nie zmienia faktu,ze..nadal jest sczurem:(..brrrrrrrrr.... wiele przemawia za chomikiem-ale dlaczego one takie krotkożyjące?:( swinka znowu mowicie lubi wychodzic,spacerowac...czyli tez sikac i kupkac... aj,gdyby istnialy pampersy dla swinek... nawet bym sie nie zastanawiala......

Ja polecam świnkę. przede wszystkim dłużej żyje- a to dla dziecka ważne. w większości są to zwierzęta bardzo łagodne. są stosunkowo duże- trudniej jest im zrobić krzywdę czy przeoczyć jak zwieje z klatki. minus jest taki,że potrzebuje naprawdę sporo przestrzeni. klatka musi być duża i trzeba ją też często wypuszczać. Są to też dość hałaśliwe zwierzęta- ale można przywyknąć. JA polecam nabyć stwora z Klubu Pomocy Świnkom Morskim. Sama stamtąd brałam. JEst mnóstwo potrzebujących futrzaków. Można zrobić frajdę dziecku i przy okazji zrobić coś dobrego:)