Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

gra operacyjna

ile byłybyście w stanie zapłacić fotografowi za sesję dzieci?

Polecane posty

Gość nbbhy
"ciężka, kilkugodzinna praca fotografa" - no może nie przesadzajmy, ciężka praca to to nie jest. Nikt nie zostaje fotografem z musu i potem tak straszliwie męczy się przy sesjach, raczej wszyscy uwielbiają to co robią.

500-600 pln. Sama trochę pstrykam fotki, ale w trochę innej tematyce i teksty pytu "kupić dobrą lustrzakę i samemu zrobić" wywołuje uśmiech na mojej twarzy;-) Ale zależy co kto lubi.

Gość to sa fajne . . .
ale wy jestescie ludzie popierdoleni ;/ kobita traci caly dzien, a wy jej jakies gowniane 200 zl chcecie dac. typowe myslenie tepych polakow ;/ benzyna jest przeciez za free umijetnosci i czas fotografa - przeciez za to sie nie placi sprzet i jego konserwacja - przeciez to kazdy za darmo dostaje rozpoczynajac dzialalnosc podatki - o co kaman przeciez ten zawod ich nie placi ;/ ksiegowosci tez nie maja utrzymanie studio, czynsz - no tak pewnie sesje sa w toalecie u autorki w mieszkaniu

Gość to sa fajne . . .
aha programy graficzne sa pewnie sciagniete za free z neta i nie maja licencji a zdjecia obrabiaja sie same ;)

Gość mnie na taką sesje nie stać
No moze nie mam aparatu za 30 tysięcy zł tylko za 4 (teraz pewnie już mniej kosztuje) ale moim zdaniem wychodzą z niego na prawdę ładne zdjęcia i co najważniejsze świetnie można robić zdjęcia w ruchu, a to przy dzieciach bardzo ważne. Tak na prawdę to nie liczy się to jakie są te fotki tylko co na nich jest. Oglądam moje czarno białe zdjęcia z dziecinstwa i wracam wspomnieniami do tamtych chwil. Wolę takie naturalne, niepozowane fotki które coś nam pokazują np spacer, wycieczkę, pierwsza kąpie. Mozna potem na ich podstawie snuć całą opowieść, uwalniać wspomnienia. Jak się ogląda portret na neutralnym tle to za wiele się czlowiekowi po latach nie przypomina. Swoja buzi? Fajnie, ale to włąśnie tlo tworzy całą scenerię wydarzenia, osada go w czasie i powoduje że zdjęcie żyje.

Zdjęcia to nie tylko aparat jak ktoś napisał. Sprzęt oczywiście jest ważny. Ale trzeba mieć też pomysł, wyczucie i wiedzę. Praca fotografa nie jest prosta. JEśli ktoś oferuje zdjęcia na wysokim poziomie to musi w to włożyć naprawdę sporo pracy. i uważam, ze te 500zł to jest godna zapłata. niestety realia teraz są takie,że mało kto tyle da. Ludzie kuszą się na ogłoszenia za 100zł. Efekty sesji na pewno nie są powalające- ale w porównaniu ze zdjęciami domowi bywają i tak o niebo lepsze. Autorka- kiedyś z mężem też myśleliśmy nad otworzeniem takiej działalności. Ale prawda jest taka,że często to się nie kalkuluje. N a dobre zdjęcia trzeba poświęcić wiele godzin a pieniędzy nie ma z tego wcale dużych. Ludzi nie stać często na takie luksusy. Dużą konkurencję robią też początkujący, którzy zgadzają się na opcję pozowanie za zdjęcia. Dużo ludzi więc decyduje się na taki układ bo zupełnie za darmo mogą mieć przyzwoite sytuacje. 150-200zł jesteś w stanie za sesję wyciągnąć- a i to nie zawsze. więcej to dopiero jak wyrobisz sobie renomę.

Gość ja uważammm że
30 zdjęć 400 zł plus na początek możesz dawać jakieś gratisy , zniżkę na kolejne zlecenie , lub zniżkę jak przyjdzie z koleżanką itp

Nie jestem pojebana jak to twierdzisz tylko zwyczajnie wiecej bym nie dała. Autorka zapytała ile bylabym w stanie zapłącić wiec napisalam ile bym byla w stanie. Jakby kosztowała 500 zł to bym się obeszla bez sesji i tyle. Nie rozumiem w czym masz problem. Nie każdy musi mieć sesję u fotografa. Pewnie na swój sposób jest fajna ale można bez niej żyć. Jeśli ceny nie będa adekwatne do realiów życia w naszym kraju to większość osób z tego zrezygnuje bo będzie to niedostępny luksus, tylko dla wybranych.

My w każdym razie zrezygnowaliśmy na razie z zarabiania w taki sposób. Łapiemy co najwyżej zlecenia na zasadzie "koleżanka koleżance poleciła":). Żeby sesja za 2 stówy się opłacała trzeba naprawdę pojechać po jakości. bo sensowne obrobienie zdjęcia trwa- jak ktoś nie chce robić byle czego z automatu. więc albo trzeba pracować wiele godzin za grosze- albo zrobić coś po łebkach- a jak ma się coś robić byle jak to lepiej nie robić wcale.

Gość mmmmmmmmmmmmmmmllll;;;;;
wystarczy sztuka logicznego myslenia, aby odczytać włąsciwie zdanie. Kupiłaby, odłożyłabym nie wyklucza, że mam, kupiłam :) ale co niektórzy na Logice ściągali chyba, oj nieładnie :) a tak się składa, że tym interesuję się od 1 lat, więc pojęcie jako takie mam :) A teraz natchnęłyście mnie i zastanawiam się poważnie nad dalszym kształceniem w tym kierunku i zarabianiem tak na życie. Dla mnie to przyjemność to co robię.Mnie to wcale nie męczy, choćbym miała godzinami latać z aparatem. I jeszcze mieć z tego kasę - super!

miało być od 12 lat :) zjadło mi cyferkę :)

Dzięki, właśnie o taką dyskusję mi chodziło :) Chciałam poznać Wasze zdanie, niestety tak, jak już ktoś tu napisał wcześniej- też płacę podatki, mam koszty- 200 zł za sesję to jednak trochę za mało, chyba, że rzeczywiście taka sesja trafiałaby się codziennie lub 2 razy dziennie. Wiadomo, że taka sesja to u nas jeszcze produkt luksusowy. Myślę, że takie sesje mogą się sprawdzić także, jako prezent- gdyby Wasze dziecko z okazji urodzin albo chrztu albo Bożego Narodzenia dostało zaproszenie na taką sesję- czy byłby do dla Was- mam- udany prezent? Czy wolelibyście jednak ubranka/zabawki/pieniądze? Chciałabym, jak najbardziej poznać Wasze zdanie. W przedszkolach/ żłobkach / szkołach kupujecie swoim dzieciom zdjęcia, jeżeli jest fotograf?

Szczerze to jakbym miała wybór prezentu to wolałabym pieniądze. Zdjęcia i tak robię w każde urodziny i z chrztu tez mam więc pamiątka jest. No może na chrzest to ok, ale na urodziny to bym wolała pieniądze czy nawet ubranka pampersy. Zresztą u nas nie ma zwyczaju dawania tak drogich prezentów no bo skoro taka sesja to 500 zł to rodziny też by na nią nie było stać. Prezenty to tak max 200 zł na większe uroczystości i 50-100 zł urodziny. Jeśli chodzi o zdjęcia w przedszkolach kupiłam raz ale było kiepskiej jakości i bardzo drogie. Kupiłam bo mnie zmuszono do kupna. Więcej już nie kupowałam i prosiłam żeby mojemu dziecku nie robić. Na każdą uroczystość i tak idę z aparatem wiec po co mi zdublowane zdjęcia, w dodatku takie drogie. My mamy przeciętne zarobki. Rodzina 4 osoba, zarobki około 3 i pół tys. Po opłaceniu rachunków, przedszkoli i odliczeniu dosyć wysokich kosztów jedzenia, paliwa, wszelkich potrzebnych na bieżąco artykułów, przedszkola itd to po prostu nie wystarcza mi na takie rzeczy jak sesja zdjęciowa. Znam ludzi którzy mają podobne dochody co my, ale nawet mniejsze i też ich nie jest na takie rzeczy stać. Myślę, ze gdyby nasz dochód był 2krotnie wyższy to wtedy mogłabym pozwolić sobie na taką sesję ewentualnie.

Gość alialiali
ja myślę, że sesja w prezencie jest super pomysłem sesja jest czymś fajnym, ale takim 'extrasem', jak day spa super prezent

Gość yyyyyyyyy
Mmmmmmmmlll;;; gdybys na prawde interesowala sie tym i owym to wiedzialabys, ze podstawa nie jest super aparat a dobre obiektywy. I tu cie zaskocze bo to koszt sredno 9 tysiakow....

yyyyyyyyyyyyyyyyy wiem :) nie napisałam tutaj wszystkiego co wiem o tym, tylko biorę udział w dyskusji. Nie czas i miejsce na przechwalanie się. ;) prezent - super pomysł! Ale też w granicach 200 zł.

Gość to dziwne te ceny
Ja płaciłam 350 zł za album 70 zdjęć z chrztu-w wersji cyfrowej dostaliśmy 120 zdjęć. Album skórzany, piękny, tłocznona oprawa. Zdjęcia w formacie A5-nie wiem jaki dokładnie,ale album jest w formacie A4 na jednej stronie jest jedno zdjęcie,ale ma tak robioną ramkę,że weszłyby dwa. dodam,że to fotograf z warszawy i dodatkowo musiał dojechać do nas 40km. robił zdjęcia w kościele, plener i przyjęcie.

Gość to dziwne te ceny
Za odbitki-też takie duże-brał 7zł. przyjechał na chrzest,potem drugi raz przywiózł płytę ze zdjęciami demo do wybrania do albumu, trzeci raz przyjechał z gotowym albumem i zdjęciami. to nie jest żaden znajomy, po prostu dobry fotograf,który robi dużo takich sesji. podczas chrztu-było 8 dzieci-spytał nas czy byśmy mieli coś przeciwko gdyby robił też zdjęcia innym dzieciom. oczywiście powiedziałam,że nie. potem nam powiedział,że jeszcze 5 klientów zyskał na tym chrzcie-w związku z tym dostaliśmy w gratisie od niego takie małe albumy dla chrzestnych po 20 zdjęć... chrzest był w sierpniu,więc nie sądzę,żeby aż tak ceny poszły w górę. poza tym ten facet ma klientów na takie sesje non stop,bo on tylko tym się zajmuje-śluby, chrzty, komunie, studiówki itp. więc można.

Gość niekonieczny
ceny są takie, jakie kto akceptuje i zapłaci. A w ogóle, to po cholerę mi jakieś profesjonalne stylizowane udawane zdjęcia? mam ich setki i nie jakość jest najważniejsza, tylko sytuacje, osoby, czasem jakiś przypadek. najlepsze i najcenniejsze zdjęcia wychodzą z przypadku. 6 stów za parę fotek to jakieś chore jest. ale jak ktoś chce wybulić, to jego sprawa, niech płaci i fotografowi tysiąc za godzinę, jeśli te pieniądze uczciwie zarobił.

Dlatego ja się cieszę z męża pasjonaty;)mamy zdjęcia jak studyjne, te pstrykane na szybko też są fajnej jakości i nie muszę za to płacić:D bo mimo,że sama myślałam, że moglibyśmy tak na życie zarabiać, to ja bym 5 stów za taką sesję nie dała- mimo,że wielu fachowców prezentuje naprawdę wysoki poziom. po prostu nie stać mnie na wydatek tego rządu.

Gość niekonieczny
fakt, wydatki tego rządu są straszne, a te podatki...:P Ha ha, bez obrazy, musiałem :P

Gość niekonieczny
Polecam się, to był żart z parafii żartów serdecznych :) No właśnie, idzie jak zwykle o forsę. Każdy chciałby zarabiać dwie stówy na godzinę, ale nie każdego stać płacić. I tyle w temacie. Podobnie jak architekt, nie każdy go zatrudni, a ja nigdy w życiu, żeby mi ktoś po domu łaził i mówił, jak mam ściany malować i jakie meble kupować? I to jeszcze za gruba forsę :P a ja sam wiem najlepiej, jak rządzić swoim zyciem i jakie fotki wklejać do albumów :P Tudziesz stawiać na kominku :P

Gość niekonieczny
ale żeby z mojej strony zakończyć, to radziłbym najlepiej próbować nie tylko z dziećmi, ale łapać się wszystkiego co sie da w tej dziedzinie. No i oczywiście reklama, koniecznie :) A potem temat, który zaczyna wychodzić w biznesie cisnąć aż do bólu i wysokiego profesjonalizmu. I ceny, muszą być dopasowane do klienteli, a nie zasadzie - maksymalnie ile da sie wyrwać, bo to ma krótkie nogi :)

Gość to nie atchitektt
tylko dekorator wnętrz wybiera kolor ścian ;) Architekt to ci plan domu robi i chcąc nie chcąc z jego usług korzystać musisz ;)

Gość przyszła mama trojaczków- już!
Według mnie zdjęcia robione nawet najlepszym swoim aparatem nie mogą równać się z takimi profesionalnymi . Osobiście uważam,że obróbka takich zdjęc może i nie jest cieżka dla osób którzy się na tym znają,ale pracochłonna. My zapłaciliśmy 1000 zł za 100 zdjęć,ale ten pan fotograf też nam troszkę obniżył,bo mieliśmyz nim taki układ malutki,ale myślę,ze bardzo uczciwy. Normlanie za tyle zdjęć zapłacilibyśmy pewnie dwa razy tyle. Tak się mówi,że to tylko obróbka,ale każdy szczegół trzeba dopracować. Powodzenia autorze!!

Gość przyszła mama trojaczków- już!
Przeprasza,miałam napisać Autorko* :D

Gość fgfdsgsdg
nie kupuje grupowych, bo daja jedno wywowalne juz, gdyby dawali na plytce tez bym nie kupila bo wlaoalabym sie z kolezankami zlozyc i jedna plytke kupic i po 2 zl by nas wyszlo,