Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wierzę w was kafe

Nastolatki sa teraz wyzsze niz 10 lat temu.. zgodzicie sie?

Polecane posty

Gość wierzę w was kafe

Mam wrazenie ze sa wyzsze.. kiedys ja bylam najwyzsza z klasy, czulam sie zle wsrod rowiesnikow-a mam 1,69 cm, Teraz jak patrze na dziewczyny,to jest tyle wyzszych, mysle,ze jest sporo co ma po 1,70 cm..... Coraz wyzsze spoleczenstwo.

Gość wierzę w was kafe
nikt nie widzi tego?

To normalne, że każde kolejne pokolenie jest wyższe od poprzedniego. Jest to związane z poprawą np. warunków żywieniowych - wzrost jest najbardziej czuły na niedożywienie. W populacjach, które osiągnęły maksimum danej cechy - tzn. żyją w tak dobrych warunkach żywieniowych, że lepiej się już nie da nie obserwuje się wzrostu wysokości ciała. My Polacy rośniemy cały czas - stąd wniosek, że daleko nam jeszcze do innych, np. Horwatów (są najwyżsi i już nie rosną)

Gość gytdytr65
ja mam 18 i mam 158:P

Gość do tego Hrabii
CHORWACJA przez CH

Gość e4545
niestety teraz maja dobre jedzenie a mysmy jedli byle co :( mi sie akurat udalo jestem wysoka ale chcialabym w dziecinstwie jesc platki, jogurciki i odzywki dla dzieci a nie watrobke :( i inne paskudztwa dlugo wystane w kolejkach, to i tak lepiej niz nasi rodzice co dostawali w dziecinstwie woreczek z cukrem do ssania zamiast smoczka

A dziadkowie - dzieciństwo w czasie wojny - osiągali jeszcze mniejszą wysokość ciała niż rodzice. Za wszystko odpowiada stres żywieniowy:)

Gość taa kurczaki z hormonami
szczepione krowy ,soja w każdym produkcie :O Za 2 wieki bedziemy ważyc 120 taka bedzie norma i mierzyc 2m :O

Gość 1234567891011kvf
taa...ja mam 175cm wzrostu ale sa wyższe dziewczyny np u mnie w szkole

Od dziecka jem bardzo dużo, a mam 156 cm i 16 lat. Ważę 43-46 kg. Gdzie ten wasz wzrost? 😭

tak, jakość jedzenia na pewno wpływa na wysokość ciała - tydzień temu pisałam z tego egzamin :P Było tam o stresie żywieniowym i o tym jak wysokość ciała kształtowała się w różnych populacjach na przestrzeni wieków (w tym w Polsce i w (:P) CHorwacji) :P Oprócz żywienia wpływ ma również ogólne zdrowie organizmu, teraz jest o wiele większa świadomość ludzi na temat prawidłowej higieny niż x lat wstecz. To wszystko też ma pewnie wpływ - pasożyty, jakieś choroby. Ogólnie rzecz biorąc rośniemy, bo żyje się nam lepiej.

Gość drt55
zauwazcie ze w polsce jest malo wysokich mezczyzn po 30 roku zycia bo jestesmy z pokolenia octu na polkach, w krajach gdzie je sie rozne warzywa a nie tylko biala bulke z szynka i inne rzeczy mezczyzni sa przystojni i wysocy

Mam na kompie z milion zdjęć pewnego wysokiego i bardzo przystojnego Chorwata. :classic_cool:

Chodzi o średnią wysokość całej populacji a nie pojedynczych osobników. To, że i dzisiaj zdarzają się osobniki, których maksymalną wysokością ciała jest 1,50 w kapeluszu wcale nie znaczy, że ten trend sekularny nie zachodzi :P On zachodzi, ale widać go dopiero jak się zmierzy tysiące badanych nastolatków. Dane z bilansów szkolnych to wykazują, średnia wysokość ciała co ileś tam lat jest coraz większa.

Gość drt55
teraz jak nastolatek zglodnieje w ciagu dnia to ma ogromny wybor w sklepiku cos zakasic, chocby batonika musli,a ja w podstawowce pamietam oranzade w woreczku w szkolnym sklepiku barwiona na zolto :)

Gość wierzę w was kafe
Moim zdaniem sredni wzrost jest wiekszy. Wiadomo,nie kazdy ma >1,7m, no ale generalnie sa wyzsi;) jestem '87, zawsze mialam kompleksy nt mojego wzrostu (169 cm), nawet w LO bylam jedna z wyzszych, zawsze sie garbilam...... teraz jak patrze, chetnie mierzlabym 5 mc wiecej ;) pelno mlodych,wysokich,ladnych dziewczyn,,,,,,,,, Pewnie rzeczywscie to przez dorastanie juz "w innym swiecie.."

Gość begiebe
ja mam 170 cm, i tez jestem jedna z wyzszych. glupio sie z tym czuje... dlatego, ze inni to takie kurduple. w ogole faceci, masakra...oni to sie kurczą chyba z kazdym pokoleniem

no i gdzie byś znalazła sobie faceta? :P Przecież Ci w naszym wieku to rzadko kiedy są wysocy... Mój ma w dowodzie 1,80 :D Ale mi się to wydaje wielką machlojką :P Nigdy się do końca nie dowiedziałam ile mój luby ma wzrostu, ale 1,80 to to na pewno nie jest :P

Gość drt55
nasze pokolenie (30+) zostalo pokrzywdzone niedozywionymi malymi facetami, zauwazylam ze w uk kobiety nie sa jakos specjalnie atrakcyjne a maja atrakcyjnych facetow, a w polsce w mojej mlodosci stalo np. w bramie dwoch ochydnych, malutkich pryszczatych głąbów i komentowali przechodzace dziewczyny, jakby byli milionerami z wlasnym jachtem w krajach skandynawskich jest tylu wysokich sexownych facetow podobno :D i do tego nauczonych sprzątać po sobie w domu

''w krajach skandynawskich jest tylu wysokich sexownych facetow podobno i do tego nauczonych sprzątać po sobie w domu'' mezczyzni sa bardzo wysocy, podobnie jak kobiety :P ale nie sprzataja po sobie- to brudasy !!!!!!!!!

Gość Zmarzlam dzis znow strasznie
Queshacescos tam ma traume w tej szwecji :PO

Gość ale rzeczywiscie z kazdym
rokiem dziewczyny rosna coraz wyższe... Ja jestem z rocznika 1992 i majac 170 czułam sie dość wysoka (choc oczywiscie chcialabym byc wyzsza tak z 174 cm) ,a jak teraz patrze na dziewczyny z roczników 1993-1996 (czyli kilka lat młodszego) to bardzo duzo ma ma 170 i wiecej... Ale druga mmoja obserwacja jest taka ,ze o ile dziewczeta sa bardzo wysokie to faceci dalej sa niscy.... U mnie na wydziale ( mat-inf) mało jest naprawde wysokich mężczyzn.... W liceum tez niewielu było wysokich.....ciekawe czym to jest spowodowane

Gość Zmarzlam dzis znow strasznie
na pewno faceci sa bardizej emowaci i mniej mescy :classic_cool:

Gość ale rzeczywiscie z kazdym
ale dlaczego dziewczyny sa obecnie taki wysokie , a mężczyżni jakby za ich wzrostem nie nadazali? Bo malo jest wysokich facetow w porownaniu do ilosci wysokich dziewczyn... czemu? z czego to wynika?

Gość no bo tak jest
ja przy swoich 170 cm byłam zawsze jedną z najwyższych (w szkole np.). Teraz czasami czuję się bardzo malutka! :-D

Gość w miescie jest ok............q
moze to kobiety staja sa meskie i wysokie i niedlugo bedzie jedna plec, uniseks? jeden wzrost i sila.