Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anetka_79

Welonka

Polecane posty

Gość anetka_79

Witam :) Kupiłam dzisiaj welonkę. Od 3h (odkąd ją wpuściłam do nowego mieszkanka) siedzi na dnie i wgl się nie rusza, od czasu do czasu oddycha. Jak stukam na szybę to popłynie kawałek,zaczyna normalnie oddychać,ale zaraz z powrotem płynie na dno. Akwarium jest w kształcie prostokąta o pojemności ok 6-7 litrów. Ma żwirek,sztuczną roślinę,kilka muszli. Co jej może dolegać?

Gość anetka_79
Z kranu,ale wcześniej odstaną z dodatkiem kilku specjalnych kropli. Temperatura to 18 stopni C.

Welon (często kupowany jako złota rybka i umieszczany w kuli) do prawidłowego utrzymania potrzebuje minimum 80l zbiornik. Gdy chcemy umieścić 2 welony potrzebujemy już 120l! Automatycznie 5 welonek potrzebuje 80l+40*4 = 240l. Ponadto jako ryba z bardzo szybką przemianą materii i szybki wzrost wymaga bardzo dobrego filtra. ze strony http://www.pierwszeakwarium.pl/pierwsze-kroki/jakie-ryby-obsada/ ale na każdej innej fachowej stronie czy w każdej książce znajdziesz mniej więcej to samo warto najpierw posiąść chociażby minimum wiedzy na dany temat, a dopiero potem kupić zwierzę i ew. na końcu dopytać o szczegóły a ty zupełnie na odrót tylko ryby szkoda :(

welonka nie do kuli. Normalne akwarium z filtracją, bez ogrzewania. Welony dużo jedzą i szybko zanieczyszczają wode. Poza tym lepiej trzymać w kilka sztuk. Akwarium dla nich to co najmniej to 80 cm długości. Czyli 112 l

A nie pływa bo jest jeszcze zestresowana, musi się zaaklimatyzować. A poza tym to tam nie ma za dużo miejsca do pływania

Sory, widze że nie masz kuli :P Ale to i tak za małe :)

Gość anetka_79
Miałam już kiedyś 3 welonki w tych samych warunkach i przeżyły ponad 4 lata ;) Nic i m nie było. Wiele znajomych ma welonki w jeszcze gorszych warunkach (kule) i też maja się dobrze ;)

w akwarystyce nie chodzi o to aby utrzymać ryby w jak najgorszych warunkach. O tych co moją je w kulach to nawet nie wspominaj. Masz tam jakiś filtr?? A tak poza tym to gratuluje wybrania takiego hobby :P

Gość anetka_79
Narazie czekam aż dojdzie -Allegro ;)

no to nie masz się czym chwalić welony żyją ok. 30 lat Twoje przemęczyły się 4 lata i zdechły w końcu weź sie dziewczyno nie pogrązaj

Gość s55
"szacun" - a ja mam w 7 litrach narybek gupika i widze ze to za male jest nawet dla centymetrowej rybki !

anetka_79 zainwestuj w akwarium chociaż 63L to jest małe, zajmuje mało miejsca a jakieś ryby tam się pomieszczą. 60 cm długości ma jakby co

Gość anetka_79
Przeniosłam ją już do większego jak radziliście,tylko 1/2 wody jest nieodstana z kranu. Czy 60 l pojemności może być?

teraz mozesz cos tam dorzucić :)

Gość vbm
1 rybka w 60 litrach wody :D:D...całe akawium dla jednej rybki,śmiesznie tak

a masz jakis piasek, kamienie??

Gość Jelito
Zmarzła pewnie ! W czym ją niesłaś ze sklepu ?

Gość anetka_79
vbm- masz racje dość śmiesznie :D Prawie jej nie widać :P Ma kamyczki,muszelki i 3 roślinki. Myśle ,że ożyje :P Chociaż dalej w szoku siedzi na dnie.Niosłam ją w woreczku (w którym ją dostałam),w czapce,p[od płaszcze-może była 50 sek. na polu bo jechałam autem :P

Czyli nie za długo. To są wytrzymałe ryby, nic jej nie będzie. Dokup jeszcze pare.

Gość anetka_79
Dziś dokupiłam 4 welkonki i 2 glonojady. Doszełd mi filtr. Kupiłam lampke i cały sprzęt potrzebny dla rybek :)