Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Lambda

Pytanie do miłośników psów :)

Polecane posty

Decyzja zapadla, kupuję psa teraz już po roku rozważań nad rasą, zdecydowałam się i mam do wyboru albo 4,5 msc szczeniaka za 1800 zl albo 2 mcs za 2500, ktory bedzie do odbioru za jakies 1,5 msc. problem jest taki, że nie umiem wybrac ... ten tanszy ma lekka wade ogonka, za to ten drozszy bedzie za jakis czas i bede miala jeszcze czas sie przygotowac na jego przyjazd ;) Poradzcie

Gość wilczuuuus
a co to za rasa ? na wystawy będziesz chodzić ? bo jak nie to wada ogonka nie ma zanaczenia ...

Gość MiłaMałaSłodka
Chyba sama sobie odpowiedziałaś, że lepiej wziąć tego na którego będziesz miała czas się przygotować :)

tak, chciałabym wystawiać psa, miałam już kilka rasowych psów, jednak nigdy nie miałam okazji pojechać z nimi na wystawy ... Kocham psy i dają mi strasznie duzo radości, jeśli moglabym z nimi spedzaac z nimi weicej czasu i dodatkowo obcowac z innymi hodowcami bylabym w 7 niebie :)

Gość jaka to rasa?
?????

Gość jaka to rasa?
eee...to taki mop do podłogi

Tak naprawde to juz wszystko mam :) bo od miesiecy planuje zakup, tylko mialam zarezerwowanego tego mlodszego i ciagle mialam przed soba wizje jeszcze 2 miesiecy czekania na niego i niespodziewanie odwiedzialam wczoraj jeszcze jedna hodowle i milosc od pierwszego wejrzenia :) martwi mnie tylkoo ten ogonek i to ze jest juz taki duzy, 4,5 miesiaca boje sie, ze bedzie bardzo cierpial, bo widac ze jest przywiazany do wlasicielki. A taki mlodszy szybciej sie oswoi z nowa sytuacja i mozna go jeszcze jakos uksztalotwac.

Mieszkam w bloku, wiec wiekszy nie wchodzi w gre, mieszkanie tylko 63 m2. Na goldena nie moge sobie pozwolic.

Gość wlascielka labradora
no zartujesz chyba...ja mam 54 m i mam labradora....kwestia tylko zapewnienia odpowiedniej rozrywki dla psa...2 h spacer + zabwa ktora meczy psa psychicznie....pozwala na wymeczenie (pozytywne)...to bujda jesli ktos mysli ze duzy pies nie nadaje sie do malego mieszkania...moj jest tak wymeczony ze w domu tylko spi i je

tak samo ludzie ktorzy mysla ze duzy pies to tylko do domu z ogrdkiem sie nadaje...jakies dziwne przekonanie, ze jak pies ma ogrod to bedzie biegal i sie wyszaleje...g...prawda, trzeba zapewniec troche wiecej niz ogrod, takze mieszkanie w bloku jest jak najbardziej ok...

Ja już zdecydowałam, ta rasa mi sie podoba :))) Nie lubię yorków i innych małych piesków do torebki, ten mi sie wydaje najodpowiedniejszy. Rasa juz nie ulegnie zmianie, decyzja jest przemyslana i domownicy wyrazili juz zgode. Kwestia tylko ktory z tych 2 ?

jesli chcesz z im jezdzic na wystawy i chcesz cos osiagnac to ten z wada ogona odpada, jesli ci na tym nie zalezy to go wez druga sprawa...czy chcesz go od malego uczyc np. zalatwiania sie na dworze, czy wolisz tego ktory ma juz pewne zachowania wpojone do lepetynki (nie zawsze to beda takie ktore tobie odpowiadaja)...ja wzielabym tego mlodszego, bo wtedy od poczatku ukladalabym go na takiego psa ktory mi odpowiada

z drugiej strony ten starszy pewnie juz jest po psim przedszkolu...to zawsze jakis minimalny koszt odpadnie...

psie przedszkole ? to jest raczej place watpie zeby hodowca chcial ponosic jakies dodatkowe koszty

To zależy i wybór też ma znaczenie. Bo pomimo tego, że to psy tej samej rasy mogą miec dwa różne charaktery. Zamiast patrzeć na inne czynniki zwróć na to uwagę i pod tym względem wybierz tego, który będzie najodpowiedniejszy. Najlepiej by było gdybyś miała możliwość poznać te psy. Ocenić, który jest bardziej aktywny, który jest bardziej dominujący (trzymając psa w rękach obróć go brzuchem do góry i obserwuj reakcję - czy się wygina i chce zmienić pozycję, robi się nerwowy i stawia się czy posłusznie i cierpliwie czeka na rozwój sytuacji) następny test to kawałeczek mięsa dajesz powąchać psiakowi i chowasz pod kubeczek (na jego oczach) jeśli sam bez żadnych nawołań wywącha i wyciągnie mięsko to wiesz, że jest pewny, samodzielny, odwazny i ciekawy. Jeśli będzie wąchał nieustannie Twoje dłonie i nie będzie sam z siebie szukał to masz do czynienia z leniwym ''mniej mądrym'' psiakiem, który jest bardziej uległy i będzie w przyszłości bardziej zdany na Ciebie. Jest cała masa takich ''testów'' pozwalających na wstępną ocenę charakteru szczeniaka. Ty natomiast musisz wtedy wiedzieć, który typ jest dla Ciebie lepszy - dominujący, samodzielny, aktywny a może uległy i mniej żywy? W ten sposób wybierzesz tego właściwego :)