Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bzibziak

Dreszcze i uczucie lęku w ciąży

Polecane posty

Gość bzibziak

Witam. Jestem w 16 tyg ciąży. Od 3 dni czuję się bardzo dziwnie. Odczuwam dreszcze, zimno i coś w rodzaju lęku. Straciłam apetyt. Byłam u lekarza zrobili mi testy krwi i moczu zmierzyli cisnienie i powiedzieli, że wszystko jest okej. Sama nie wiem co to może byc... Może Wy wiecie??

Gość nie wiem ale ja mam lęki
od początku ciąży, ciągle się boję, ze cos sie stanie zlego.. mnie skierowali do psychologa, wiec pewnie ty masz cos innego

Gość bzibziak
Sama nie wiem jak to opisac.Wczesniej czułam sie naprawde dobrze. Zadnych lekow i nic z takich rzeczy...

Gość sprawdzałaś w ciąży poziom TSH
(tarczycy) i ft4?

Gość bzibziak
nie, nie sprawdzałam. Czy to może byc przyczyna??

Gość laura26
kochana to chyba normalne u niektórych kobiet,ja całą ciąże panicznie się bałam,że coś się mojej małej stanie,czasem modliłam się co chwilę do Boga o to by ją chronił,by nic jej się nie stało.Ogólnie to kompletnie nie potrafiłam się cieszyć tą ciążą tylko chciałam by już była z nami na świecie cała i zdrowa.Liczyłam każdy dzień,każdy tydzień małej na necie obczytywałam,co kiedy jej rośnie,kiedy rzęsy,kiedy paznokcie.Serio,cięzko przechodziłam te 8m-cy(pierwszego nie liczę,bo nie wiedziałam).

Gość bzibziak
Mam nadzieję, że mi to przejdzie. Dzisiaj doszły wymioty, kompletny brak apetytu. Nie potrafię cieszyć sie z tego, że jestem w ciąży... Boję się, że to jakas depresja.

magnez jedz, w ciąży zapotrzebowanie wzrasta dwukrotnie

Gość bzibziak
Biorę witaminy Prenatal. Moja sytuacja jest troche gorsza ze względu, że mieszkam w Irlandii, a tu lekarze nie przykładaja wagi do niczego. Myslicie, że magnez może pomóc na te drgawki i lęki??

Gość jeśli nei sprawdzałaś tarczycy
to zrób to koniecznie! takie objawy jak opisujesz są przy niedoczynności TSH powinno wynosić około 1, a ft4 powinno być w górnej granicy nie bagatelizuj tego badania, bo to bardzo ważne w ciąży jeśli wyniki będą odbiegać od normy to koniecznie udaj się do endokrynologa

Gość bzibziak
Dziękuję. Pojade dzisiaj do szpitala i poprosze o te badania. Mam nadzieję, że będzie lepiej.

Gość bzibziak
... I sama nie wiem czy lepiej aby to była tarczyca czy coś innego. Boję się strasznie. Te wszystkie objawy są naprawde męczące. Nie moege dobrze sypiać, dreszcze, potliwość i brak radości. Smutno mi , że nie potrafię się cieszyć w tak wyjątkowego stanu...

Gość bzibziak
PROSZE POMOZCIE!!!

Gość zrób badania o których
Ci napisałam jak inaczej możemy Ci pomóc?

Gość bzibziak
Powiedz czy to napewno są takie objawy?

Uczucie nagłego nieuzasadnionego lęku może byc spowodowane wadą serca, albo skokami ciśnienia. Wtedy ma sie podobne objawy jak niektórzy przy wjeżdżaniu wyciągiem krzesełkowym na górę :o Na Twoim miejscu powiedziałabym o tym lekarzowi.

Gość bzibziak
Byłam u lekarza. Cisnienie mam dobre. Wszystko było okej dopiero od soboty tak sie czuje.

tak, ja miałam takie objawy jak Ty jeśli tego nie sprawdzisz, to nie dowiesz się, a to bardzo ważne tarczyca musi pracować prawidłowo przede wszystkim w pierwszym trymestrze ciąży, bo wtedy płód nie ma jeszcze swojej tarczycy i wszystko bierze od mamy poczytaj na ten temat właściwie to nie siedziałabym na Twoim miejscu na kafe tylko poszłabym do najblizszego laboratorium zrobić te dwa badania

Gość bzibziak
Jestem teraz w 16 tygodniu. Czy jest to normalne, że wszystko zaczęło sie tak nagle?

oczywiście, że tak ciąża to okres totalnej huśtawki hormonów w organizmie

Gość bzibziak
Dziekuje. Pragne miec ten stan juz za soba...

Gość gość
I jak sobotę poradzilas z tym stanem? Bo ja mam teraz to samo dreszcze ,uczucie lęku , trzese się jak galareta. Dziecko zdrowe 19 tydzień a ja jakoś się nie umiem cieszyć bo głowę wypełnia podswiadomy lęk i strach i juz odchodzę od zmysłów, nie mam apetytu, tez nie potrafię spać i nic mnie nie cieszy nie wiem jak sobie z tym poradzić. . Pomóżcie

Gość gość
Bzibziak, możliwe że dolega nam to samo! Dreszcze, zimno, wewnętrzny niepokój (prawie jakbym miała zwiariować). U mnie do tego dochodza czasem wypieki na twarzy i fale zimnego potu. Robiłam kilkukrotnie morfologię, mocz, CRP, hormony tarczycy i nic. Mam to od miesiąca a jestem obecnie w 21 tc i już wysiadam przez te męczące dolegliwości :(

Gość anetka12345
Mam to samo wypieki na twarzy zimne poty z dreszczami, mam co prawda problemy z tarczyca ale objawy pojawily sie dopiero kilka dni temu. Można od nich zwariować spać nie idzie ciągłe uczucie lęku.. (18 tydzien).

Gość anetka12345
Do tego zupełny brak apetytu stres powoduje to ze nie umiem nic zjesc i nie wiem co jest tego powodem...gin powiedzial ze mam brać magnez 3 razy dziennie ze to niby nornalne hormony itp ale nie wydaje mi sie, nie mogę przecież cały czas być w stresie bo to szkodzi i mnie i dziecku; (

Gość anetka12345
Czy ktoś coś poradzi mądrego? bo strasznie się martwie przez to mam też za wysokie ciśnienie i nie potrafię z tym wygrać...

Gość Martas84
Nerwica lękowa - mnie dopadła po ciąży a Was jak widzę w trakcie. Jeżeli wszystkie badania typu: tsh, ft3, ft4 krew, mocz i tak dalej są dobre to radzę porozmawiać z psychologiem/psychiatrą - naprawdę nie ma się czego wstydzić :)

Gość anetka12345
Martas84 a masz dla nas jakieś madre rady, jak na codzień sobie z tym radzić? Ja mam ft3 podwyzszony i biore euthyrox 25 może trochę on obniża samopoczucie... jeden dzień jest dobrze a innego dnia jakby do mnie nie dochodziło że mam dziecko w brzuchu i nagle taka myśl o bozee Jestem w ciąży i panika, lęk ktory ogarnia całe ciało i umysł i nie rozumiem dlaczego bo ciesze się , ciąża była planowana więc skąd te głupie myśli? ?

Gość gość
u mnie było na początku dobrze, żadnego strachu, bo niby dlaczego mnie by to miało spotkac.. ale pewnego dnia coś mnie tknęło, ze moze byc nie tak..straszny strach, pamietam jechałam jak szalona do lekarza wtedy, przypisał mi leki na podtrzymanie, a co sie pózniej okazało moje dziecko przestało życ własnie w tym tyg co zaczęłam miec leki, tylko u mnie leki spowodowane przeczuciem, tak mam.

Gość anetka12345
Dzis kolejny gorszy dzień to absurdalne ale dziecko zaczęli się ruszać i kopać a ja wpadam w panikę że mam coś w brzuchu tak jakbym nie wiedziała.. zaraz serce wali jak szalone. Jestem przerażona bo to powinny byc najpiekniejsze chwile a ze mna chyba jest cos jest nie tak...