Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pelamelaa

noworodek i smoczek

Polecane posty

Gość pelamelaa

czy dajecie noworodkowi smoczek? co jest kiedy dzidzia jest sucha, najedzona a płacze? nerwowo szuka czegos do buzi, swój rękawek, paluszek, itd.

Gość żonatażona
jasne, że tak - są specjalne, małe smoczki dla noworodków (0-3 m-ce) uspokajające. Dziecko może płakać "bo tak", bo ma taki humor, bo chce żebyś go nosiła a nie kładła do łóżeczka ;)

pewnie ma potrzebe ssania, mozesz podac jej smoczek odpowiedni dla noworodków, tylko pamietaj ze na poczatku moze go nie chciec i wypluwac. kazde dziecko moze chciec różny kształt smoczka, moja dopiero przy trzecim modelu smoczka go wziela

Gość grzenia
lepiej żeby ssało smoczek niz paluszek. fakt na początku może nie umiec i wypluwać lub wypadać z buzi.

Gość kaja0909
u nas bylo tak, ze ja do szpitala nie wzielam.smoczka dla dzidzi, bo nie chcialam, zeby sie przyzwyczjala, jednak mala miala infekcje jak sie urodzila i musialysmy zostac troche dluzej w szpitalu, mala dwa razy dziennie byla brana na podawanie antybiotyku i plakala jak byla tam sama:-( i wtedy pomogl smoczek akurat byl w tych pudelkach co sie dostaje aventu i malutka sie uspokajala bardzo. Tez zalezy czy Twoja dzidzia bedzie chciala smoczka, bo moze jej sie nie spodobac tak.jak paluszek rekawek czy pieluszka.

Gość pelamelaa
mam wyrzuty sumienia.... ale naprawde woada w nipochamowany szał i tylko wsadzenie palca pomagało a dziz kupiłam jej smoczek. czy wpłyneło to u Was na karmienie piuersią? czy budziły sie dzieci do jedzenia mimo ssania? moja ostatnio przez 3 godziny ze mn,a walczyła, cyc-spanie 15 min płacz i znowu cyc-spanie.... a moze mój ppokarm po tygodniu juz starcił na wartosci. Jak rozpoznac czy to moz ewina pokarmu?

Gość pelamelaa
no i dałam smoka od razu spanko jak po maśle

Gość pelamelaa
up

Gość edwedwedw
No ja tez sobie nie zabralam do szpitala nie wiedzialam ale wlasnie bylo z aventu w pudelku pewnie ze dawaj chyba ze lubisz dyndac i sluchac plakusiania

Gość puppppppr
Moja córa nie za bardzo chciała smoczek w szpitalu, ale w domu oczywiście się przyjął :) także warto go mieć, dziecko szczególnie takie malutkie ma silną potrzebę ssania.

Gość mamama27
dawałam smoczek odrazu - piersią nie karmiłam ale znam mamy co trzymają dziecko na piersi po 2 godz i niekumają że one wcale nie są takie głodne a potrzebują ssać

dawałam i nie chciał wypluwał ,a jak miał 4 mies dałam o dziwo wziął smoka wypluł go 2 mies później ,a z kolei pierwszemu synowi dałam od razu a jak miał 6 mies to wywalił ,tak że ominęło mnie nieszczęsne oduczanie .

Gość wioo
Noworodek potrzebuje cyca co 2-3 godz. Karmienie po 20 - max 30min potem bekanko i wsio. Jeśli płacze zaraz po odstawieniu może oznaczać, ale nie musi, że masz mało wartościowy pokarm lub źle go przystawiasz do cyca. Smoczek jest wskazany, jeśli 2 poprzednie opcje wykluczysz.

Moja córka dostała pierwszy raz smoka jak miała chyba tydzień. Nie karmiłam piersią, więc się nie bałam. Smoczek jest nam potrzebny tylko do zasypiania. Jak zaśnie to go wypluje i tyle. W ciągu dnia np. podczas zabawy nie chce smoczka, a jak 'zaciągnie' to wiem, że chce spać.

Gość przestanci pirdzielic o tym
pokarmie, ze malo wartosciowy itp. noworodek moze jesc nbawet co pol godziny jesli widzisz, ze jest najedzony a ma potrzebe ssania, to kup smoczk, dziecko samo ci powie czy go potrzebuje czy nie. MOjemlu synowi kupilam smoczek bo wisial na piersi praktycznie 24 h na dobe. przybieral ladnie na wadze, ale mial duza potrrzebe ssania. podalam smoczek i udalo mi sie karmic co 2-3 godziny. Oprocz smoczka ssie tez paluszki, wlasciwe non stop chce miec cos w buzi. sa akie ndzieci , niestety.

Hej my daliśmy smoka po ok 2 tygodniach, okazał sie wybawieniem na wieczorne bole wzdecio/kolki karmie piersia i mała sie nie oduczyla, u nas czesto bylo tak ze po jedzeniu zaczynala płakać, piersi juz nie chciala a jak dostawała smoka to się uspokajała, niektore dzieci maja silny odruch ssania - np nasza chce ssac ale niekoniecznie jeść my kupilismy nuk genius - pierwszy i od razu pasowal mam nadzieje ze jakos gladko pojdzie odluczenie, tak do 6m-cy to podobno nie ma jakiegos wielkiego wplywu na zgryz no i na pewno jest lepszy niż kciuk, kciuka pozniej nie zabierzesz :)

Gość natalia1608
moja mała ma tydzień i ciągle miała odruch ssania, czytalam i lekarze doradzają ale postanowiliśmy jej dać i już nie placz nie denerwuje się. A poza tym ciągle myśleliśmy że jest głodna a nie była bo dostawała co 3 godziny 50 ml. Polecam smoczki dla noworodków dziecko jest spokojne i rodzice a poza tym po to są te smoczki żeby je dawać