Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Matka 16-latki

PODWYŻKA ALIMENTÓW -POMÓŻCIE KOBIETKI

Polecane posty

Gość Matka 16-latki
Kobietki zerknijcie na te koszty i oceńcie, czy coś usunąć, zmniejszyć ,podwyższyć...bo w pn chciałaby to zanieść...

Gość miriam7140
Autorko, co to znaczy: nie określę ile? Podejdź do tego tak : utrzymanie dziecka z arkusza, który sporządziłaś (zakładam, że bardzo uczciwie, że nie dołożyłaś tam własnych wakacji na Hawajach, zakamuflowanych jako prywatne lekcje "czegośtam" dla dziecka ;-) ) podziel na 2 i o taką sumę wystąp do sądu. Niech resztą (czyli oceną, czy potrzeby są usprawiedliwione czy nie i możliwości zarobkowe jaśnie pana )zajmie się WYSOKI SĄD. Amen. Uwierz mi, to najwłaściwsze rozwiązanie. Jeśli w zestawieniu potrzeb jest wyłącznie prawda, będziesz umiała się przed Sadem obronić. Przerabiam to właśnie na własnej skórze :-)

Gość Z Zniecierpliwiony
16 latka już może i to zgodnie z prawem już w części na siebie zarabiać.

Gość miriam7140
Zniecierpliwiony Sam na siebie zarabiaj i idź się lecz! Na nogi, bo na głowę już za późno!

Gość Z Zniecierpliwiony
Ależ ja Tobie nie zabraniam zarabiać na 16 latkę. Czy ja to gdzieś stwierdziłem , na pewno nie. Jeżeli masz taką ochotę i pogląd ,że ty na nią pracujesz ...to Twoja sprawa . Nie obarczaj jednak swoim poglądem i nie zmuszaj do wypełniania go ....innych.

Chcesz to skorzystaj z mojej strony z poradami prawnymi. Wycena odpowiedzi za darmo i później mozesz zadawać pytania tak dlugo jak bedzie trzeba. Napisz opisz sytuację i odpisza ci prawnicy. Współpracuje z dużym portalem prawnym. Pytaj to nie kosztuje. Bedzie za drogo nie skorzystasz. Sam korzystam i powiem ze znacznie taniej niz np prawnicy wszyscy z ktorymi kiedys mialem kontakty. Przestałem korzystać a swoim klientom tez polecam porady przez internet gdy nie trzeba prawnika w sadzie. Zreszta ci tez mogą reprezentować cie w sadzie. Link masz w stopce. Zycze powodzenia. 300 to naprawde mało choc znam kobiety ktore maja mniej.

Gość miriam7140
Nie INNYCH, tylko OJCA !!!! Chyba, że był WTEDY u sąsiada a dziecko spłodziło się SAMO!!!! ZNIECIERPLIWIONY weź się ożeń, bo zaczyna Ci logika szwankować!

Gość Z Zniecierpliwiony
Ty nie martw się o moją logikę ...zadbaj o własną . Twoje poglądy nie muszą być poglądami ojca . Każdy sam odpowiada za własne poglądy ....zwłaszcza jak chce je wprowadzać w życie.

Gość Matka 16-latki
,,16 latka już może i to zgodnie z prawem już w części na siebie zarabiać." Nie mój drogi. 16-latka ma się uczyć , napracować się jeszcze zdąży...a jej ojciec to zwykły cham, bo to,że nam nie wyszło to jedno, ale nie powinien zapominać o dziecku.Tym bardziej,że bardzo chciał je mieć... Zabawka się znudziła ... Już nawet nie chodzi o alimenty, ale choćby kartkę na urodziny,święta,komunię...cokolwiek...

Gość Z Zniecierpliwiony
To zadbaj o prawidłowe relacje 16 latki z ojcem ...jak ona jeszcze sama nie wie i ich nie rozumie.I do niczego się nie poczuwa. To Twój obowiązek .To Tobie powierzono bezpośredni obowiązek opieki i jej wychowania. A nie tylko pobierania alimentów.. """Nie mój drogi. 16-latka ma się uczyć , napracować się jeszcze zdąży...a jej ojciec to zwykły cham, bo to,że nam nie wyszło to jedno, ale nie powinien zapominać o dziecku.""" To Ty nie pamiętasz o wychowywaniu i wychowaniu ....pamiętasz tylko o alimentach. 16 latka ma się uczyć ...ale nabywanie praktyki w postaci pracy jest również nauką i bardzo cenionym doświadczeniem. Które bardzo jej się przyda ...a przy tym i zarobi .I doceni każdą złotówkę ....bo będzie wiedziała i zrozumie ,że każda złotówka wymaga wysiłku i pracy.

ja co do wyliczen...1. jedzenie ok, jak najbardziej

Gość Matka 16-latki
Na szkołę mam rachunki, bo dają pokwitowanie oraz przelewy z konta na szkołę. Wyprawkę też mam udokumentowaną fakturami tzn podręczniki .Wszystko kupowałam w księgarni więc wzięłam fakturę.

Gość Matka 16-latki
Odzież , buty tu zaniżyłam mocno wydatki z uwagi na to,że córka ubiera się w sklepach firmowych , a wiadomo,że nie jest to uzasadniona potrzeba.Więc przyjęłam ceny bazarkowe.

2. kosmetyki za duzo wg mnie 3. ubrania ok szkola cos sporo z tymi wycieczkami , dojazdy ok, wyprawka ok 5. okulary ok 6. rozrywka ok 7. kieszonkowe? . komorka? mieszkanie?

Gość Matka 16-latki
,,szkola cos sporo z tymi wycieczkami " fakt, ale ta szkoła jest pod względem wycieczek chora. Organizują nawet wyjazdy za granicę na tydzień i w zeszłym roku koszt jednej wycieczki wyniósł 1560 zł.Córka nie pojechała , bo stwierdziła,że woli iphone. ,,7. kieszonkowe? . komorka? mieszkanie?" Tych rzeczy nie będę podawała ze względu na duże koszty utrzymania,bo zaraz ktoś mądry będzie kazał mi sprzedać dom i kupić mniejszy...

ale komorke i kieszonkowe?

i wakacje albo jakies prezenty jak jej robisz?

Gość Matka 16-latki
,,Z Zniecierpliwiony To zadbaj o prawidłowe relacje 16 latki z ojcem ...jak ona jeszcze sama nie wie i ich nie rozumie.I do niczego się nie poczuwa. To Twój obowiązek .To Tobie powierzono bezpośredni obowiązek opieki i jej wychowania. A nie tylko pobierania alimentów.." Ja mam wrażenie,że ty dzieckiem jesteś.Ile masz lat? Jakiego pobierania alimentów skoro przez 15 lat nic nie pobrałam? Ale ok proszę powiedz jak ty byś zadbał o te relacje? Chętnie skorzystam z twojej rady. ,,To Ty nie pamiętasz o wychowywaniu i wychowaniu ....pamiętasz tylko o alimentach" Nigdy nie liczyłam na alimenty, bo gdybym miała na nie liczyć to dziecko by mi z głodu umarło .Ja nie pamiętałam o wychowaniu? To niby kto ją wychował ? Zawsze pamiętałam o tym ,że mam dziecko i zrobiłam wszystko, aby niczego jej nie zabrakło, aby zapewnić jej nie tylko udane dzieciństwo , ale także przyszłość.... Nie masz pojęcia jak to jest zaczynać swoje życie od zera z półrocznym dzieckiem, a uwierz mi ,że na początku jest cholernie trudno i ciężko.

nie tlumacz sie bo po co? :-)

ja place na dziecko 700 zl, a ma 10 lat...

Gość Matka 16-latki
Oby i wakacje albo jakies prezenty jak jej robisz? Jasne,że robię .Ale jeśli nie znajdę pracy to niestety nie będą już tak kosztowne.Ale to mało ważne, bo ona to rozumie. Teraz sama nie chciała jechać na zimowisko ( wie,że trzeba oszczędzać). Pojechała do chłopaka na tydzień.Dałam jej 400 zł i przywiozła je z powrotem.

a na jaka kwote masz caly kosztorys?

Gość Matka 16-latki
Oby ja place na dziecko 700 zl, a ma 10 lat... To sporo. Mi potrzebne tylko 500zł na szkołę.Nic więcej nie chcę.Jeszcze tylko te pół roku. Nie chciałabym jej teraz przed egzaminami przenosić do innej. Zresztą koszt też by był, nowe podręczniki,inny tok nauczania...

nie wiem czy duzo, place 70% kosztow bo zadko mala widje... 500 na pewno dostaniesz. pozdrawiam.

Gość Matka 16-latki
Oby a na jaka kwote masz caly kosztorys? Rachunków takich faktycznych to bym zebrała chyba na 2 tys mcznie bez problemu.Na święta zawsze dostaje droższy prezent 500-1000zł , ale w kosztorysie chcę zawrzeć tylko to co niezbędne, więc wyszło te 1538 zł, które wg rad obniżę o kosmetyki...

Gość Matka 16-latki
Nie wiem czy dostanę, bo on pewnie powie,że bezrobotny jest...a ja mimo,iż bez pracy mam inne źródła utrzymania...

licza sie mozliwosci tzn czy jest zdrowy i moze pracowac. Nie liczy sie co faktycznie pokaze na papierze. Nie martw sie, 500 to za malo wg mnie. A jaki kontakt ma corka z ojcem?

Gość Matka 16-latki
Pisałam na początku...zerowy kontakt...jak miała 13-14 lat znalazła go na nk(przebywa w Niemczech) i napisała....nie odpisał i zlikwidował profil

Gość Matka 16-latki
A w tych Niemczech to chyba pracuje, bo po co by tam siedział...