Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Olaa23

Proszę o pomoc. Problem z policją

Polecane posty

Mam nowego Opla, jedżę nim od listopada. Na dzień uzywam tylko swiatel dziennych, które swięcą po odpaleniu samochodu . Święcą się tylko z przodu. Po 16 zapalam swiatła do jazdy wieczornej. Palą się z przodu i z tyłu. Tydzień temu o godzinie 13 zatrzymała mnie policja. Krzyczeli czemu nie palą się swiatła z tyłu. Zabrali dokumenty, długo ze sobą dyskutowali , potem dali mi pouczenie i kazali włączyć tylne swiatła. No wię jak to jest? Czy w dzień tylne mają się palić? Ze dzienne to wiadomo ale tylne? Dzwoniłam do Opla i mówią mi że mogę tych dziennych używać i ze tylne nie muszą się palić. Wie ktoś moze jak to jest?

Gość ergerger
Tylne światła nie muszą się świecić, jacyś niedoinformowani policjanci Cię capnęli. :classic_cool:

No dobrze, ale gdzie to jest uregulowane? Panowie z serwisu dziwili się, że się policja czepiala bo według nich nowe samochodu mogą tak jeździć. No ale dalej nie wiem na 100%

Gość vbvbvbvbvbv
"Jak więc obecnie wygląda sytuacja ze światłami do jazdy dziennej? Przepisy mówią, że światła te mają świecić na biało, mają być dwa, umieszczone muszą być nie dalej niż 40 cm od bocznego obrysu samochodu, a odległość między nimi nie może być mniejsza niż 60 cm. Światła nie mogą być niżej niż 25 cm ani wyżej niż 1,5 m nad asfaltem, nie mogą również powodować olśnienia innych kierujących. To jednak nie wszystkie wymogi. Światła do jazdy dziennej powinny się włączać automatycznie po przekręceniu kluczyka (włączeniu zapłonu), ale powinny się również automatycznie wyłączać po włączeniu świateł mijania, drogowych lub przeciwmgłowych. Ustawodawca mówi również wprost, że przednie, boczne (o ile są) i tylne światła pozycyjne oraz obrysowe, a także oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie musi się włączać podczas jazdy na światłach dziennych. W tym miejscu zaznaczono również, że w samochodach zarejestrowanych po raz pierwszy do końca roku 2009 dopuszcza się taką instalację świateł do jazdy dziennej, przy której świecą się również światła pozycyjne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej. Chodzi o to, by nie trzeba było przerabiać instalacji w samochodach, w których założono światła do jazdy dziennej według wcześniej obowiązujących, polskich przepisów. Podsumowując, obecnie nie ma już żadnych kontrowersji dotyczących świateł dziennych. Można je używać i wówczas tylne światła pozycyjne mogą się świecić, ale równie dobrze - nie muszą. Natomiast w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy począwszy od 2010 roku światła dzienne będą musiały świecić się już samodzielnie - bez włączania tylnych świateł pozycyjnych.------------- CZyli tylne swiatła pozycyjne NIE MUSZĄ się świecić " Trafiłas na niedouczonych policjantów

Gość dlaaaaczegooooo
policja nie zna prawa?

zna tylko sie im pojebalo ale się zorientowali p chwili że się wygłupili ale nie chcieli [przynzc do błędu więc dali pouczenie licząc że kobieta ię nie skapnie:D mandatu nie wlepili oczywiście dlatego że się w pore naradzili że jednak nie złąmała przpeisów:D

Dzięki za odpowiedzi. Wreszcie się wyjasnilo:)