Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ratatujratatuj

Ślub na Cyprze?

Polecane posty

Gość ratatujratatuj

Czy ktoras z Was brała ślub przed konsulem/urzędnikiem na Cyprze? Jak wyglądają formalnosci? Jestem ciekawa - w sumie to sympatyczna alternatywa dla formy "tradycyjnej". Będę wdzięczna za odpowiedzi :))))))))))))))))))))

hej ja własnie w kwietniu bede brała ślub cywilny na cyprze. organizuje mi go agencja z cypru ale włascicielka to polka pytaj o co chcesz chetnie udziele informacji

formalnosci to takie jak w polsce z tym ze musisz przetłumaczyc dokumenty na angielski potrzebne: akt urodzenia i dokument stwierdzajacy ze mozesz zawrzec zwiazek za granica wydawany w usc. jak jestes po rozwodzie to jeszcze odpis aktu małżenstwa z adnotacja o rozwodzie i wyrok sadu i dowody osobiste. my bedziemy mieli slub w hotelu adams beach hotel przy plazy pieknie wystrojone miejsce no bajka:)

Gość co do mazlenstw
konsularnych to musisz sie dowiedziec czy takie malzenstwo bedzie wazne :(

jest wazne tylko po powrocie trzeba przetłumaczyc akt małżensktwa na polski i zaniesc do urzedu. wiem bo juz jestem po wizycie w polskim usc narmalnie spisalismy protokół slubny podpisy złożylismy i tylko mamy doniesc akt jak wrocimy. zakochana panna a kiedy Twoj slub? masz juz sukienke?

moj slub jest 25 kwietnia,tak mam sukienke. Co do slubu konsularnego to taki slub w Polskim konsulacie na Cyprze.Ostatnio tez gdzies czytalam ze takie malzenstwa moga byc uznane za niewazne, z przyczyn dosc idiotycznych. w konsulatach nie ma urzednikow Tzw Urzedu cywilnego. Moj slub odbedzie sie przed Urzednikiem Stanu Cywilnego na Mauritiusie. Dostane Akt Slubu ktory jest wazny w Polsce i tylko musze go przetlumaczyc i dostarczyc do USC w Polsce :) Slub odbedzie sie w hotelu,przy plazy... jeszcze tylko 11 tygodni :)

hej bardzo ładna sukienka. A powiedz mi myslałaś juz jaką ją przewieziesz? bo tez lecicie samolotem masz jakis pomysł jak to zrobic bo doleciała w całosci :)

U mnie z przewozem nie ma problemu bo w hotelu jest serwis prasowania sukien slubnych za 15 eur suknia zostanie odprasowana profesionalnie :) . Mimo to zapakuje sukienke w worek prozniowy,ale zamias wyssac powietrze to go lekko napompuje i włoze do waliski podrecznej. Buty i pozostałe rzeczy pojada w bagazu zasadniczym. Pakowanie sie mam opracowane do perfekcji.Troche sie juz nalatałam w swoim zyciu choc generalnie nienawidze tego rodzaju transportu.

Gość ratatujratatuj
Dzięki za info :) Informacje z pewnoscią się przydadzą :) Ale przyznam, ze rozbawilo mnie stwierdzenie jednej z osób tutaj piszących, że "musze sprawdzić, czy małżeństwo konsularne będzie wążne" .... Bez komentarza :) Takie rzeczy, jak to, że małzeństwo konsularne jest ważne, są chyba oczywiste . :) Nie jestem aż taką ignorantką, by tego nie wiedziec :)

Oj nie powiedzialabym np malzenstwa zawarte w konsulacie w Irlandii sa uznane za niewazne bo konsulat nie pa nadanego prawa zawierania zwiazkow malzenskich. Czytalam ostatnio na stronie polskiego konsulatu w Irlandii ,wiec zanim podejmie sie decyzje trzeba dokladnie sprawdzic. I powiem ci ze byly nawet podane lata w jakich malzenstwa zostaly zawarte i proszone te osoby o zgloszenie sie do konsulatu w sprawie dalszych instrukcji. I rzad zaczal sie zzastanawiac czy w takim razie inne konsulaty maja takie prawo i zaczeto robic kontrole. Nie wiem jak to sie skonczylo,no ale lepiej dmuchac na zimne. Moj slub nie odbedzie sie w Polskm konsulacie tylko w normalnie z urzednikiem tamtejszego USC i po angielsku. Fajnie bo mozemy napisac swoje przysiegi :)

zakochana panna młoda a myslisz ze jak włoże moja suknie do worka próżniowego i odessam powietrze to po wyciągnięciu jej ona nie straci swojego wymiaru i trzeba ja bedzie tylko wyprasować? no bo normalnie to sie nie zmiesci do podręcznego:/

Joasiu- zalezy z jakiego jest materiału.jesli to jedwab lub organza,koronka tz jakies miekkie materiały to wiadomo ze powiesisz w hotelu i sie rozprostuje. Po za tym w takich miejscach z reguły hotel prowadzi serwis prasownai sukien slubnych. Gorzej jak to tafta albo cos podobnego co jak sie zagniecie to potem tylko zmoczenie pomorze,chociaz suknie odprasowywane sa parowo wiec nie powinno byc problemu,poprostu dluzej to potrwa :)

Gość cywilny
www.cywilny.com

Gość Misssonia
Joasia29katowice a możesz zdradzić jaka agencja Ci to organizuje i ile Cię będzie taka przyjemność kosztowała? :) Czy agencja organizuje Ci fryzjera, fotografa itp. czy zajmujesz się tym we własnym zakresie? Masz może jakieś zdjęcia lub linki na których widać to miejsce w którym odbędzie się Twój ślub? Z góry wielkie dzięki :)

tak mam agencję która mi organizuje całą uroczystość. Agencja to ams cyprus ( pani jest Polką ale mieszka na Cyprze i organizuje wesela) link do ich stronki i tam masz wszystkie zdjecia na youtubie tez http://www.amscypr.com/ http://www.slubnacyprze.net/ a na youtubie wpisz sobie ams cyprus pakiet sobie ustalasz sama co chcesz. Ja sobie wybrałam i fryzjerke i kosmetyczke (polki) i nawet bukiet ślubny, w pakiecie mam tze świadków bo my lecimy sami i sesje zdjęciową aha no i kolacje poślubną. a hotel gdzie bedzie uroczystosci to adams beach hotel tam jest specjalne miesce na śluby. Jak masz jakies pytania to pytaj :)

joasia- sama jestem cikawa ile taki slub kosztuje,poprostu kwestai porowniania cen. weszlam na ta stronke ,ale nie maja z gory ustalonych pakietow a szkoda. Ale widze ze masz podobny pakiet jak moj na mauritiusie. Tez lecimy sami :) widze ze nie tylko ja jestem taka szalona :) wszystkiego naj... a kiedy jest twoj slub?

zakochana panna - ślub mamy 24 kwietnia. a opłaty to pewnie zależy od pakietu od ilosci tez osób które lecą, mysle że jest to ustalane indywidualnie ale ja płace tak: za mój pakiet który zawiera transport z i na lotniko, opieke przez cały pobyt, świadków sesje zdjęciowa około 400 zdjęc w trakcie slubu i w plenerze, wszystkei formalnosci z dokumentami 690 euro plus bukiet około 50 euro + fryzjer i kosmetyczka razem około 70 euro, kolacja do uzgodnienia na miejscu. opłaty urzedowe za slub i za urzednika z dojazdem do hotelu około 400 euro. hotel mamy 5 gwaidkowy i za cały pobyt 10 dób płacimy 970 euro + 200 euro za organizacje slubu w hotelu ale to płace hotelowi a u Ciebie jak to wygląda kosztowo?

Witajcie dziewczyny, ja też planuje cywilny i też brałam pod uwagę zagranicę.

Mam pytanko, Wy na cywilny kupiłyście białe suknie? Mi wybito to z głowy i zdecydowałam sie na wieczorową. taką z czerwonego dywanu ;) dokładnie taką z gołymi plecami w kolorze pawich piór :) Zabieracie świadków? Ja mam mały kłopotek ze świadkami, ponieważ mają maluteńkie dziecko i nie będą mogli wyjechać, także w związku z tym pomyślałam o cywilnym w Polsce, w urzędzie, chociaż nie za bardzo mnie to cieszy

olaola ja mam suknie białą z koronik gdzie wyżej dałam linka, ale suknia slubna tylko prosta. My tez sami lecimy, świadkow mamy zapewnionych przez naszą agencje która organizuje nam slub

joasia29katowice kurcze , wiedzę że to wcale nie tak tanio. Pewnie wyjdzie ok 5tyś za pobyt. SAle to i tak jest warte tej kasy, co innego polskie wesela po 4o tyś ;)

aha, rozumiem właśnie ta forma byłaby wygodna dla mnie. Chciałabym abyśmy pojechali sami z naszą córką ewentualnie tak na tydzien. Gdybym robiła tu w Polsce to też byłyby koszty, poza opłatami urzedowymi musze zorganizować kolacje czyli ok 1500zł. To chyba rzeczywiście wolę dołożyc i śmignąć do raju ;)

Te Wasze suknie, podane w linkach sa przepiękne. Ja mam jeszcze czas do namysłu z suknią. Może też wybiorę taką zwiewną, delikatną i zrezygnuję z tej mojej chociaz jestem w niej zakochana:) czy poza ślubem macie w planach jakieś zwiedzanko?

Misssonia- ile Ciebie wyniesie taki ślub? Jakię są koszty u Was? Dzięki za linki

Gość Misssonia
Olaalo my jesteśmy dopiero na etapie pierwszych przymiarek do takiego ślubu także jeszcze nic konkretnie nie wiem. Siedzę właśnie przed kompem i wyszukuje firmy, które zajmują się organizacją ślubów za granicą :) Gdzieś na forach czytałam, że można samemu sobie załatwić taką uroczystość ale nie za bardzo wiem jak się do tego trzeba zabrać. Podobno wychodzi sporo taniej ale osobiście chyba wolałabym żeby zajęła się tym jakaś kompetentna osoba żeby wszytko było dopięte na ostatni guzik :P chyba lepiej dopłacić i nie stresować się w tak ważnym dniu :)

joasia- u mnie drozej ze wzgledu na miejscowosc chyba no i pakiet slubny generalnie. pakiet slubny to 1300eur ale jest napakowany na maxa wedlug mnie bo sie orientowalam i wszedzie za ta cene bylo skromnie. kosz z owocami i slodycze w pokoju w dniu przyajzdu i szampan. Zalatwienie wszelkich formalnosci zwiazanych z urzedem,fryzker dla mnie i makijaz,kolacja w dniu slubu z 5 dan , sniadanie do lozka na dzien nastepny,maly tort slubny i butelka szampana. Pakiet zabiegow upiekszajcych jak paznokcie ,stopy ,masaz itp dla niej i dla niego. Fotograf 50 zdjec,jesli chcemy dodatkowa sesja to ok 200 eur ,ale mysle ze podstawowy wystarczy ,zawiera album ze zdj. Sparsowanie bukietu i oprawa , ozdobny cert malzenstwa i oprawa,slub w wybranym miejscu w hotelu (plaza, ogrod itp) Pobyt w hotelu w sumie 7 nocy all inclusive ( koszyk piknikowy jesli wybierzemy sie na calodniowa wycieczke, codzienne napelnienie mini barku w pokoju itp) przeloty to 3000eur.