Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowa zielona mamusia

Kilka pytań do doświadczonych ciężarnych mamuś:)

Polecane posty

Witajcie:) Jestem pierwszy raz w ciąży (8 tydzień) i jestem "zielona", więc chciałabym jak najwiecej dowiedzieć się o przebiegu ciąży. Znacie jakieś dobre poradniki? Może coś można poczytać on line lub ściągnąć z netu?

Gość Lena204
stron o ciązy jest multum wpisz sobie w google ciaza tydzien po tygodniu i ci wyskoczą strony

Pytałam swojej pani ginekolog, czy mogę farbować włosy. Swoje mam ciemne a zawsze farbowałam je na blond. Usłyszałam, że ona jest stanowczo na nie. A ja nie wyobrażam sobie jasnych włosów z czarnymi odrostami, bleee.

Obejrzyj sobie film : w łonie matki I kup książkę : Ciężarówką przez 9 miesięcy. Przewodnik po ciąży i okolicach Godne polecenia ;)

Gość mlk
jest całe mnóstwo stron o ciąży. :) www.ciazowy.pl www.edziecko.pl http://www.babyboom.pl/ strony można mnożyć. :)

A farbować włosy możesz , najlepiej farbami bez amoniaku . Ja w ciąży włosy rozjaśniałam u fryzjera .

Gość adela_89
ja tez malowałam włosy przez całą ciążę, a jak się zapytałam o to mojego lekarza gdy byłam w ciąży to zaczął sie smiać :D kiedyś dawno temu były szkodliwe farby, ale teraz nie ma się czego obawiać. moze Twoja lekarka jest starszej daty???

Dodam jeszcze kilka słówek ;)) Mamom po porodzie polecam książkę: dzieciozmagania

Gość adela_89
po porodzie polecam tez książkę tracy hogg "język niemowląt" :)

Estera--> dzięki:) Postaram się kupić ta książkę. Farba bez amoniaku? Przy rozjaśnianiu o tyle tonów to chyba niemożliwe... Fakt, moja ginekolog jest starej daty:).

W którym tygodniu można określić płeć dziecka?

Gość Oliśka.!!
Ja w 10tyg ciąży farbowałam włosy. Miały być pasemka blond i czarne...wyszły....fioletowe :)

Gość mamama27
moja rada: skup sie bardziej na dziecku po porodzie niż na ciąży - to był mój błąd - czytałam tygodnie ciąży itd czy wszystko ok a potem byłam praktycznie zielona i niewiem skąd przeświadczenie miałam że w szpitalu mnie cos nauczą a oni zostawili małego i poszli..

Oliśka===> ale dlaczego???:D fioletowe? oj...hehe

mamama27===> aha, ok...:) Dzięki za radę:)

Gość blablbalablbalblbalbalablablab
Ja o płci się dowiedziałam w 19 tygodniu, na starym usg. :P Na tych nowszych to słyszałam, że można już koło 16 tc.

Gość Oliśka.!!
Ta czerń to była granatowa (taki kolor farby) Przypuszczam że kolory musiały się pomieszać w trakcie zmywania i stąd ten fiolet :)

blablbalablbalblbalbalablablab----> dzięki:) to jeszcze sporo nie będę wiedzieć, czy mam chłopczyka czy dziewczynke a jestem baaardzo tego ciekawa:)

Ja całą ciążę farbowałam normalną farbą tą co zawsze, nie szukałam żadnych bez amoniaku. :P I zawsze ok wychodziły włosy.

A na kiedy termin? :)

A jakie są przesłanki do zastosowania cesarskiego cięcia? A jeśli takowych lekarz nie stwierdzi, to ile cc kosztuje?

blablbalablbalblbalbalablablab----> mam termin na 19 września:)

Gość mlk
"Najczęściej spotykane wskazania do cięcia cesarskiego to: Wskazania ze strony matki 1. Wady anatomiczne miednicy nadmierne wydłużenie bądź zwężenie miednicy. Przed porodem konieczne jest wykonanie pomiaru wymiarów miednicy 2. Rzucawka lub stan przedrzucawkowy 3. Stan po cięciu cesarskim 4. Schorzenia internistyczne (niewydolność serca III lub IV wg NYHA, niewydolność nerek) 5. Przebyte operacje dróg rodnych (np. wycięcie mięśniaków macicy) 6. Infekcje dróg rodnych wirusem Herpes 7. Guzy w miednicy mniejszej (mięśniaki itp.) Wskazania ze strony płodu 1. Położenie miednicowe, głównie w przypadku zbyt wąskiej miednicy, w razie przedwczesnego odpłynięcia wód płodowych, przedłużenia porodu lub u pierworódki 2. Położenie poprzeczne płodu 3. Ułożenie odgięciowe, czołowe lub twarzowe 4. Późne deceleracje lub utrzymująca się bradykardia Wskazania ze strony matki i płodu 1. Łożysko przodujące centralnie lub brzeżnie (przy znacznym krwawieniu) 2. Przedwczesne odklejenie łożyska w trakcie ciąży lub w początkowej fazie porodu 3. Wypadnięcie pępowiny 4. Przenoszenie płodu 5. Urodzenie poprzednio martwego płodu"

U mnie w lubuskim gdzieś z 2 koła, nie wiem, bo się nie dowiadywałam. Ale jak będziesz już miała duży brzuch to idź do ortopedy i powiedz, że strasznie Cię boli spojenie łonowe, że nie możesz chodzic przez to i plecy strasznie bolą - da Ci od razu wskazanie do cc, bo nawet Cię w ciąży nie może prześwietlic, a podajesz mu objawy przy których przy porodzie może Ci pęknąc spojenie. Taka mała ściema, ciiii :P.

mlk----> dziekuję za info:).

Aha i dodam, że ja miałam wskazanie do cesarki (nadciśnienie tętnicze), ale urodziłam naturalnie.

blablbalablbalblbalbalablablab----> hehe, jesteś boska;)

Gość dvfvfdfd
raz rozjasnialam wlosy u fryzjera a pozniej malowałam sama, zawsze wychodził kolor taki jaki byc powinien, dziecku tez nie zaszkodziło, bo urodziła się ekstra duża i bardzo zdrowa;]

Mówię poważnie, już niejedna dzięki temu cesarkę miała. :) :)