Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowa zielona mamusia

Kilka pytań do doświadczonych ciężarnych mamuś:)

Polecane posty

Gość blablbalablbalblbalbalablablab
Ja miałam mdłości do końca 5 miesiąca. Masakra. A co do upałów z brzuszkiem to ja miałam termin na 16 lipca a urodziłam 2 sierpnia w nocy. Na szczęście ta noc była chłodna, ale pamiętam na koniec czerwca takie upały były, że ja w środku nocy pod chłodny prysznic wchodziłam, bo normalnie cała spocona byłam, co z pod prysznica wyszłam to zaraz to samo. Pamiętam jak sobie wtedy myślałam, że jak mi w taki upał przyjdzie rodzic to ja dziękuję. :P No i też nie lubię źle wyglądac, zawsze się ładnie ubrałam, podmalowałam, włosy ułożyłam. Teraz nawet z dzieckiem to codziennie oko podmaluję i włosy też zawsze ułożone. :) :) :)

A co do malowania paznokci to ja malowałam u stóp, bo lubię, nawet w zimie u stóp maluję. :) Przy porodzie też miałam u stóp pomalowane. I do końca ciąży u rąk sobie u kosmetyczki robiłam, ostatni raz na koniec czerwca, ale przy porodzie już miałam krótko obcięte i niepomalowane. :)

Gość Megg24.
jestem, musiałam córkę położyć spać bo strasznie marudziła. ja też lubiłam tuniki, nawet po ciąży w nich chodziłam i nie wyglądało źle. Niestety większość ubrań jakie miałam już się wyniszczyło i będzie trzeba kupić nowe.

ja dziewczyny będę wieczorem. Zachęcam nowe mamy- jak ja -do zadawania pytań a te bardziej doświadczone do dzielenia się z nami swoimi radami.:) pozdrawiam 🌼

Witam:) Też jestem pierwszy raz w ciąży i jestem zielona jak niedojrzały pomidor! W piątek upłynie 10 tc, termin na 7 września (w urodziny mojej mamy, ale by było cudnie, gdyby dziecię się wtedy urodziło::D). Ja mam pytanie do doświadczonych kobiet - dlaczego lekarz zabronił mi podnoszenia rąk do góry i współżycia? Mogłam się zapytać, ale jakoś głupio mi było... Poza tym chciałam spytać, jaka forma sportu jest dozwolona w tym czasie, niestety już mi się trochę przytyło (pozwalam sobie za bardzo, a ruchu zero, bo lekarz też zabronił...dziwne, bo wszędzie czytam, że ruch wskazany). Chciałabym chodzić na bieżnię, popedałować na rowerku, może wzmocnić trochę sylwetkę jakimiś lekkimi ciężarkami.

Hmmm... Nie wiem, bo mi lekarz nie zabraniał ani współżyc, ani się ruszac, jak jest zagrożona to wiem, że właśnie tego nie można, no ale jakbyś miała zagrożoną to by Ci powiedział.

zainteresowana_12---> witam, czyli byłby prezent na imieniny mamy:). Co do wyciągania rąk do góry, to wtedy wszystko się naciąga...więc lepiej poprosić męża aby coś włożył na najwyższą półkę:).

sorki-na urodziny mamy nie imieniny:)

Gość rumianek dzbanek
Jak się czegoś nie wie, to od tego jest lekarz, żeby pytać - proste. Z podnoszeniem rąk to np. u mnie jest tak, że po prostu często robiło mi się słabo i w tym rzecz. Nie wierzę w "przesądy" o wywołaniu poronienia na skutek wieszania firanek, jeśli ciąża nie jest szczególnie zagrożona. Nie polecam też czytania każdego forum, jakie nawinie się pod rękę i oko, bo można naczytać się głupot i nawkręcać sobie niezłych bzdur, typu: "zakaz farbowania włosów w ciąży" albo "jak mam kota, to na pewno mam toxoplazmozę" :O Jeśli chodzi o jakieś poradniki/ksiązki, to na mnie żaden nie zrobił wrażenia: ani osławione "W oczekiwaniu na dziecko" - za mała wiedza jak dla mnie - ani "Ciężarówką przez 9 miesięcy" (tutaj to akurat mój M chichotał podczas czytania, ale książka w sumie fajnie napisana, bez "fasolek" i "dzidzi").

rumianek dzbanek ----. O ZAKAZIE FARBOWANIA WŁOSÓW DOWIEDZIAŁAM SIĘ OD MOJEJ GINEKOLOŻKI A NIE Z FORUM.:) Poza tym farbowanie farbowaniu nierówne, ja bym musiała rozjaśnić mocnym utleniaczem.

Gość rumianek dzbanek
W kompetencje ginekologa nie wnikam, ale chodzi mi o standardowe zabiegi, które ciąży nie szkodzą, a nie szukanie na siłę powodów do zmartwień jak właśnie farbowanie włosów. Wcieranie kremu do rąk albo używanie płynu do naczyń to też chemia, która przenika do organizmu.

Ja też rozjaśniam. :) I całą ciążę też to robiłam. :P

W poniedziałek idę do lekarza, mam zamiar zasypać go pytaniami - tych zakazów udzieliła mi inna pani dr, byłam u niej w 5 mc, ale zmieniłam lekarza ze względu na bliższą odległość od miejsca zamieszkania (po opiniach z neta na bardzo dobrego ginekologa:) ). Byłam już u niego w 7,5 tc, robiłam usg, ale kompletnie zapomniałam zapytać o kwestie współżycia i podnoszenia rąk. Nic mi się nie dzieje, jak po coś sięgam, sexu też przestaliśmy unikać - libido nam nie pozwoliło na dłuższą wstrzemięźliwość :P

Ja się kocham z mężem ale miałam stracha, czy pozwolić sobie na orgazm. Jednak się przemogłam i muszę powiedzieć, że jest wspaniale, wszystko jest jakby wrażliwsze...:) Fajne mam te orgazmy, troszku inne niż te nie w ciąży. I mówię tu o orgazmach pochwowych, w czasie stosunku, bo takie mam ze swoim partnerem.

Jednak ja dochodzę na misjonarza a wiadomo, to nie jest dobra pozycja będąc z brzuszkiem, bo istnieje ryzyko ugniatania brzuszka. Jakoś będziemy musieli pokombinować inaczej:). Jak wasz partnerzy reagują na wasz stan? Jak spóźniał mi sie okres, to mu o tym powiedziałam. Potem podwiózł mnie po test do apteki. Zrobiłam test, wyszłam z łazienki i mu go dałam z instrukcją. Pytał: i jak wyszło , a ja: sam zobacz i poczytaj. Potem dał mi buzi:).

heh, może to nie był zbyt romantyczny sposób na powiedzenie o ciązy ale byłam tak w szoku, że nie wydusiłabym tego sama;). I nie, nie jest to przypadkowa ciąza, staraliśmy sie od końca sierpnia 2011 roku. Przez pierwsze 2 miesiące strasznie się spinałam, później sobie odpuściliśmy i kochalismy sie kiedy i jak chcieli, dla przyjemności, bez mysli o płodzeniu:). Nie robilismy żadnych testów, pomiarów, badań płodności, momentu owulacji...

A moja ciąża była nieplanowana. :) Jak wyszłam od ginekologa to zadzwoniłam do męża i cała zaryczana wrzeszczałam, że jestem w ciąży. :P :P :P :P :P

A ja przed ciążą też bez problemu pochwowe miałam, w ciąży też. Na koniec już coraz rzadziej, po porodzie w ogóle.

blablbalablbalblbalbalablablab----> haha, no i gdzie to romantyczne oznajmianie partnerom o ciąży?;) No ja się boję, że po porodzie to niewiele będę czuć...:( i nici z udanego seksu.

Czuc na pewno będziesz, ja wszystko czuję tak jak było, tylko właśnie mam problem żeby dojsc, nie wiem czemu tak. :( Może to się jeszcze zmieni. :) A na co się bardziej nastawiasz, na poród siłami natury, czy jednak będziesz sobie cesarkę załatwiac? :)

blablbalablbalblbalbalablablab----> tchórzem jestem i wolę cc.:O

Poza tym mam słaby wzrok (minusy) i nie chcę, aby mi się pogorszył.

Od czasów nastolatki nosze szkła kontaktowe. Mam astygmatyzm i przeszłam w dzieciństwie wiele razy zapalenie spojówek. W moim otoczeniu nikt nie ma pojecia, że jestem oklularnicą-bogu dzięki za kontakty:P.

Gość Lena204
jeśli masz problemy ze wzrokiem to i tak pewnie bedziesz miala wskazania do cc

Muszę iść na konsultacje do okulisty i zobaczymy...:)

Gość Lena204
a jak byś wolała rodzic naturalnie czy cc?

Lena---> tak jak pisałam, jestem tchórzem i wolę cc.:)

Gość Lena204
tez marzylam o cc ale urodziłam naturalnie i nie żałuje oby sie bez nacinania wiec nie mam zadnych blizn

to gratuluje:) A ile dzidziuś ważył?:)

Gość Lena204
3370g.i 51 cm. bole mi sie zaczeły w sobote o 22 a urodzilam w niedziele o 11 wiec troche sie męczylam ale niestety pierwszy poród zawsze dlugo trwa