Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość abrakadabra1234

4tyg niemowlę na mm. Głodne?

Polecane posty

Gość abrakadabra1234

Moja córka właśnie skończyła 4 tyg. Od początku podaję mm - kontynuuję podawanie Bebilonu, który dostała w szpitalu. Od około tygodnia obserwuję, że czas między posiłkami się skraca - córka nie wytrzymuje 3h, chce jeść co 2-2,5h, również w nocy (na pewno jest głodna - na jej płacz nie pomagają herbatki, woda z glukozą, smoczek, przytulanie, masaże brzuszka itd.). W dodatku nie są to małe porcje, na raz zjada 100-120ml. Mam wątpliwości, czy jej w ten sposób nie przekarmię. Zanim zabiorę córkę w ten 20-stopniowy mróz do lekarza, chciałabym zapytać czy któraś z obecnych tu Pań miała z dzieckiem podobny problem? Jak sobie poradziłyście?

Gość sdfsdddsfd
mozliwe ze to kolki, pamiętam kiedy moja corka tak jadła ( karmiłam mieszanie) , kiedy domagała się albo butelki albo cycka i wierzgała nóżkami, to padiatra mi powiedziala ze mala ma kolki..o dziwo nie płakała..tylko te ciągłe ssanie..

Gość odpodpodp
moja je co 2- 2,5 godziny od 90 do 120 ml,różnie... więc bardzo możliwe że twoje dziecko jest głodne.

Gość abrakadabra1234
Nie sądzę, żeby to była kolka - jak ma kolkę, to pomaga jej układanie na brzuchu i włączenie suszarki: płacz mija, jak ręką odjął. A po tych 2 godzinach niejedzenia - pomaga tylko pełna butla :/. Ale na wszelki wypadek zapytam - jak poradziłaś sobie z owymi kolkowymi napadami ssania? Bo moja córka w takich przypadkach smoczkiem pluje i "szuka" z ogromnym płaczem co/kogo by tu pożreć..

Gość abrakadabra1234
Dobra, dobra - to, że ona jest głodna, to ja wiem - pytanie brzmi, czy ja jej nie przekarmię jeśli będę jej podawała jedzenie co 2h? Bo wg wskazówek producenta takie dziecko powinno jeść do 840ml/dobę (7x90-120ml) a moja chce wcinać 9-12x na dobę po 100-120ml. Łatwo policzyć, że to grubo ponad normę.

Gość apaulina
mam ten sam problem lub nie problem bo lepiej ze głodne niż kolka tylko moja skonczyła własnei 2 miesiace i tez głodna sie robi szybko daje jej tyle ile potrzebuje moze i za duzo troszke według norm ale co lepeij zeby dziecko płakało z głodu i wpadło moze w jaką nerwice albo co niz troszke za duzo zeby wazyło

Gość odpodpodp
Ja konsultowałam się z pediatrą i powiedział,że podawać.Oczywiście dopajam herbatką, ale jak moja jest głodna to żadne herbatki jej nie zmylą ;) U mnie jest ok,więc myśle,że i Ty swojej nie przekarmisz...

Gość apaulina
u mnie etz herbatki nie działaja wypiła herbatke i za 10 minut znowu niespokjna i płacze

Gość ktos0312
moj synek jak mial 4 tygodnie tez ciagle byl glodny. karmie go mlekiem nan 1 i nawet jak wypil 120 ml to czasem chcial wiecej. jadl co 3 albo 2,5 godziny. jak mial 7 tygodni to jadl po 150 ml i nawet po tym czasem chcial wiecej. teraz ma 10 tygodni i 2 razy dziennie je po 120 ml i 2 razy po 90 ml i w nocy 2 razy po 100 ml. ja nie stosowalam sie do tych zalecen bo producent podaje ile przecietnie powinno jesc dziecko a przeciez kazde jest inne. karm malenstwo zawsze jak jest glodne a za jakis czas te ilosci mleka sie zmienia tak jak u mnie.

Gość w11.
to co pisze producent,to orientacyjne porcje kazde dziecko jest inne i inaczej je skoro uważasz,ze jest głodne,zwiększ porcje mleka a nie częstotliwosc posiłków mój smok jak miał 6 tyg wciągał co 3 h 180 ml:D

Gość odpodpodp
Też uważam,że wszystko się z czasem unormuje, a teraz należy karmić maluszka tak żeby głodny nie był.

Gość asadw
mialam tak samo i tak samo myslalam, ze skoro glodna to jej dam. Ale to nie do konca tak mozna, sa odpowiednie normy, zoladek dziecka jest wielkosci jego piastki, a nie taki jak nasz. Dziecko tez mozna przekarmic, moja wlasnie z tego powodu wyladowala w szpitalu. Dostalam opiernicz, ze skoro norma jest 90 to dawac 90. Czasem mozna zwiekszyc, ale nie tak, ze co karmienie to np 150. Zmien mleko moze, NAN jest mniej tresciwsze od Bebilonu np.

Gość abrakadabra1234
Dzięki wszystkim. Mam nadzieję, że przez tą częstotliwość jedzenia córka nie nabawi się kolek (w końcu to mleko jest ciężej strawne dla niemowląt niż maminy pokarm) i innych żołądkowych sensacji. Nie mam jak zwiększyć jednorazowych dawek (jak któraś z Was sugerowała), bo córa ma mały żołądek jeszcze - uleje/wypluje/zwymiotuje jak zje więcej niż te 120ml (a zdarzało się jej, łakomczuchowi jednemu). Czy któraś z Was słyszała jakieś pochlebne opinie o Humanie 1 Plus? Właśnie przeczytałam, że to mleko dla łakomych dzieci, jest nieco gęstsze i dziecko ma poczucie sytości na dłużej.

Gość asadw
Poza tym mm to nie to co mleko matki. 3 godziny to taki optymalny czas zeby zoladeczek przetrawil, wiadomo jak chce pol godziny wczesniej to nie przetrzymywac, bo nie ma sensu, ale ostroznie z mm.

Gość asadw
Hmm, nie doczytalam. Jestes na Bebilonie. Wybierz sie moze do lekarza zpaytac jakie mleko doradza?

Gość narutowicza
wow. moje 9 mieseiczne dziecko je 3x 150 ml. myśle że przekarmiasz moje dziecko jak było w wieku Twojego to zjadał po 90 ml 5 lub 6 razy dziennie

Gość abrakadabra1234
asadw No właśnie - w tym trawieniu rzecz. W tej chwili mam w domu płacz i zgrzytanie zębów, bo córka głodna i płacze co 2h. Dam jej jeść tak jak chce - czyli co 2h, to będę miała płacz i zgrzytanie zębów, bo kolka męczy. Staram się ją "przetrzymywać" co najmniej do tych 2,5h za każdym karmieniem, ale to nie jest rozwiązanie na dłuższą metę. Ileż można nosić, kołysać, poić itd, skoro po 20 minutach takich "oszukiwaczy" dziecko się zaczyna naprawdę rozpaczliwie wydzierać i wyraźnie dopominać o jedzenie? No to daję to jedzenie i tylko czekam, aż żołądek się małej zacznie buntować na takie traktowanie :/. A przez ten płacz córki to tylko patrzeć jak mi policja wjedzie do mieszkania, bo sąsiedzi zgłoszą, że się nad dzieckiem znęcam :/.

Gość abrakadabra1234
narutowicza no dobra- wiem już co myślisz na temat przekarmiania. a co myślisz na temat zaradzenia temu stanowi rzeczy?

Gość ja też nie trzymałam się
Autorko, pytanie jeszcze, jak Twoje dziecko przybiera na wadze i jak szybko rośnie. Warto porozmawiać z dobrym, myślącym pediatrą. Niekoniecznie z tym, do którego należycie, może skontaktować się z kimś rozsądnym prywatnie?? U mnie jest tak, ze mam dwoje dzieci. Oboje urodzili się z wagą ok 25 -50 centyla dziecka urodzonego o czasie, ale w rodzinie męża jest tendencja do wysokorosłości.... Moje maluchy nie jadały tyle, co Twoja córeczka (np. moja córcia ma 4 miesiące i jada 4 x na dobę po 180 ml (czasem nie doje, zje 150), a czasem na noc zje 210, a mimo to przybiera i rośnie jak burza. Przybiera co miesiąc ok 1200 g. Lekarka mówi, ze dobrze, bo to jej określenie, ze "rośnie jak burza". Mój syn też rósł na potęgę i dalej tak jest ( a to kilkulatek). Każde dziecko jest inne, inaczej przybiera w stosunku do pochłanianych porcji i inaczej rośnie. Skonsultuj się. Można pomyśleć też nad mlekiem AR, ale też trzeba uważać, zeby nie spowodować dziecku zaparć.

Gość apaulina
narutowicza ale twoje dziecko oprócz tych 150 ml jada takze inne posiłki

Gość grzenia
Moja tak miała i zaczęłam jej troche zagęszczać mąką ryzową i był spokój. A tak wogóle to kobitki powiedzcie mi jakie są objawy przekarmienia? Bo moja córcia jak tak chciała jeść dużo to jej zaczęłam zagęszczać najpierw odrobine żeby zobaczyć czy nic jej nie będzie i stopniowo coraz bardziej i był spokój a jak nie chciała jeść to poprostu nie jadła i już- więc dlatego pytam jak można przekarmić?

Gość kurde moja ma 4,5 miesiąca i
je dziennie ok 700-750 ml mleka + zupka jarzynowa 100 ml, a twoja miesięczna zjada prawie 1000 ml ????

Gość narutowicza
kochana spróbuj espumisan, dziecku nie zaszkodzi a jak to kolki to pomoze

Gość narutowicza
moje dziecko ma 9 mieseicy chyba nie sadzisz ze jest na samym mleku. je jeszcze zupki, deserki warzywka i jogurty

Gość abrakadabra1234
ja też nie trzymałam się dzięki. zdecydowałam się na prywatną wizytę, żeby córki nie targać w takie mrozy po przychodniach.jutro pediatra przyjdzie do małej, to wszystko skontroluje. do tej pory przybierała w normie - 600g przez 3 tyg (2900-3500g), ale te szopki z jedzeniem to ostatni tydzień - i nie wiem, ile teraz przybrała. dowiem się jutro. w każdym razie dziękuję za rzeczową poradę.

Gość abrakadabra1234
grzenia objawem przejedzenia (szczególnie po mm) mogą być dolegliwości ze strony brzuszka - kolki, gazy, zaparcia i tego typu atrakcje, których chyba każdy rodzic wolałby uniknąć.

Gość abrakadabra1234
narutowicza mam sab simplex na kolki - to lepsze czy gorsze od espumisanu? Boże, jaka ja jestem zielona :/.. pierwsze dziecko dopiero uczy rodzicielstwa..

Nie ma za co autorko... Napisałam to, bo saemu ciężko czasem dociec pewnych spraw u tak małego dziecka i patrząć pod linijkę, można dziecku robić krzywdę... A co do pediatrów to niestety są różni... Są tacy, których nic i nikt nie obchodzi. A są tacy którzy są super i tyle. Szkoda tylko, ze i tacy i tacy są lekarze, bo jeśli chodzi o dziecko to człowiek chciałby móc zaufać lekarzowi, a nie zawsze tak jest... Powodzenia

Gość narutowicza
próbowałam chyba wszystkiego na kolki poczawszy od delicolu skonczywszy na espumisanie i ten spisał się rewelacyjnie. Każde dziecko inaczej reaguje - spóbuj nie jest drogi a nóż widelec pomoże

Moim skromnym zdaniem Sab Simpex jest o niebo lepszy niż ine specyfiki. Zdążyliśmy sporo wypróbować i ten jest najlepszy. Kupujemy z Niemiec na ebay-u, bo też jest sporo podróbek.