Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monika1979popgg

Syn boi się ciemnośći

Polecane posty

Gość monika1979popgg

Syn od około 3 miesięcy boi się ciemnośći .Opiszę wam naszą dzisiejszą noc (tak mniej więcej jest co noc) godzina 19.30 idziemy kłaść syna do pokoju czytam mu bajki i czekam aż zaśnie godzina 23 syn przychodzi do nas z płaczem idę z nim do pokoju kładę go i czekam aż zaśnie trwa to około 15 min, godzi. 1 syn przychodzi znowu z płaczem zaprowadzam go tym razem czekam aż 2h i o4 znowu syn przychodzi usypia około pół godziny.Nie wiem co robić syn ma zawsze zapaloną lampkę ale on jak tylko zrobi się za oknem ciemno to nawet nie chce już się bawić w pokoju.Może powinnam pozwolić mu spać z nami dopóki jego strach nie minie ,nie straszymy nigdy syna potworami itd. nie oglądamy przy nim horrorów

Gość monika1979popgg
acha syn ma 4 lata

moja coreczka tez miala taki okres ze budzila sie z placzem i juz nie chciala zasypiac w swoim pokoju mimo zapalonej lampki, mowila ze "przyszedl do niej koszmar"; poprosilam ja zeby go narysowala a jak nagryzmolila jakiegos stworka to wtedy sama narysowalam na nim kraty i powiedzialam, ze teraz koszmar siedzi za kratami i juz stamtad niewyjdzie; obrazek przykleilam tak zeby corka go widziala, zeby mogla zawsze sprawdzic ze koszmar jest zamkniety i niegrozny; podzialalo:)

Gość monika1979popgg
syn mówi ,że w pokoju jest bebok dzisiaj powiem mu zeby narysował go i zamknę go :)

sprobuj, co ci szkodzi; moze tez poskutkuje:) mozesz tez zapytac synka co zrobic z zamknietym bebokiem, niech wymysli jak go unieszkodliwic;

Gość juz sam sie boje...
moja corka tez tak ma przed wczoraj nie spala od 1 w nocy do 4 . Bylo to samo co z twoim synem. Nie wiem co to jest

Moj synek ma 5 lat i tez miewa takie okresy Pozwalam mu zasnac u nas a potem odnosze do jego pokoju W nocy juz nie przychodzi Po jakims czasie jak juz zapomni to znowu zasypia u siebie

jestem akurat na etapie studiowania o tym info ;) powiem ci tak,troche haotycznie bo czytałam to a raczej troche przeoczyłam ;) dzieci od okolo 3 roku życia maja takie lęki nie trzeba dzieci straszyc wyczytalam ze bardzo pomocna jest pomoc mająca na celu pokazania dziecku ze nie ma nic zlego w ciemności moze zapal malutką lampkę ? czasami w sklepach za 2,50 i i nnych tanich są takie maluteńkie żaróweczki do gniazdka -różnych kolorów,może gdy będzie się świeciła nie będzie się bał. Po drugie jeśli boi się ciemności to zapytaj dlaczego,bo chyba nie samej ciemności się boi niech syn nie ogląda wieczorem kryminałów itp ;) cos spokojnego a jak powie,ze boi sie jakiegos tam potwora czy pani z glową pająka ;) to mozecie wieczorem przed pójściem spać wywalić ją z pokoju :D głupie,ale rodzice sobie te metody chwalą czy np.potwór w szafie,otwiera się szafę i mówi/krzyczy by się wynosił,dziecko przekonane ze juz go tam nie ma nabiera pewności siebie,a raczje powinno ;) Nie mówcie dziecku "nie przesadzaj,tam nic nie ma" ale jest strach więc coś na pewno tam jest wg niego i trzeba się postawić w sytuacji dziecka ;)

Gość orsaay208
Mój 5 latek, również przechodzi ten etap i jest to zupełnie normalne. W swoim pokoju ma lampkę, przy której zasypia i dzięki temu nie ma płaczu czy histerii. Polecam ;)

Gość monika1979popgg
tak jak napisałam wcześniej syn ma zapalona lampke na noc która świeci cała noc syn nie ogląda bajek typu spiderman czy batman on jak oglada to tylko na mini mini.Gdy pytam się go co się stało to mi mówi że w pokoju jest bebok.Dzisiaj go narysował i ja go zakratkowałam i powiedziałam ,że teraz bebok siedzi za kratkami i nic mu nie zrobi syn kazał go wyrzucic za okno :) no cóz zobaczymy czy to coś da.Chviałbym w koncu przespać cała noc

Gość monika1979popgg
eh godzina 22:44 a syn już 2 razy z płaczem przyszedł nic narysowanie "beboka" nie pomogło

Gość sylwia9735679
pozwol mu spać z wami aż jego lęk minie

Gość fffgr4545
a czemu nie wybierzesz się z nim do psychologa on na pewno powie ci co robić