Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kąpanie

CZY KAPIECIE SWOJE DZIECI - NIEMOWLAKI W PIĄTEK?

Polecane posty

Gość kąpanie

Muszę wykapac dziś dziecko ale mi odradzaja że jakieś tam przesądy są, no i nie wiem...;

Gość heeee?
???

Gość mlk
buahahaha

Gość kazdy lubi
what>?

Gość wrerdniak.
:D

Ja kąpałam mojego niemowlaka co drugi dzień bądź codziennie , nie znacznie czy to był piątek , świątek czy niedziela .

Ale głupie. Wykąp je i nie wierz żadnym przesądom. A tak abstrahując od tematu jesteś katoliczką?

Gość nie, nie kąpiemy dzieci
a same sę chowamy w ciemni bośmy niegodne i brudne co by obcować z naszymi żywicielami - samcami.

Gość nie nie i jeszcze raz nie oglu
Nie. Kąpałam w czwartek wiec piątek jest dniem wolnym od kąpieli. Pupę myje mydełkiem przy każdej zmienia pieluchy ;) Następne kąpanie to sobota :D

Gość ja tez w to wierzę.........
a co zydówka jesteś?

Gość no chyba oczywiste ze jak
piatek to nie kapiesz dziecka !!! skad sie urwalas dziewucho ;)

Przyjmuję że większość tu to katoliczki, a skoro tak to nie wiem dlaczego wierzą w tak głupie przesądy. Przecież wasza religia wam zabrania.

? Ja na początku kąpałam codziennie bo tak zaleciła pediatra przy wypisie. Teraz syn ma 11 miesiecy i kąpie go co dwa dni - w piątek też.NIGDY nie słyszałam o czymś takim!

Gość _Envin_
Że co????? nie ja kapie tylko w poniedziałki. Autorko przestań brać to co bierzesz.

Gość Do adalis86
11-m-czne dziecko które się rusza, raczkuje etc. kąpiesz co dwa dni???!! współczuje dziecku, bo świeżo to ono na pewno się nie czuje :O

Gość JQI
ŻYDZI MAJA DZIS ZAKAZ WLĄCZANIA CZEGOKOLWIEK Z KOMPUTEREM WLĄCZNIE! ZERO URZĄDZEŃ ELEKTRYCZNYCH-KOMÓREK KUCHENEK GAZOWYCH ITP. JEST SZABAS NIKOGO NIE POWINNO BYC TU NA KAFE DZISIAJ!!

Tak kąpie co dwa dni:)W te w które nie kapie to myję rączki,nózki i dupkę w misce. Takich małych dzieci nie kąpie się codziennie - rada położnej.Jest zima dziecko nie brudzi się tak jak w lecie i nie poci.Nie ma potrzeby kapać go codziennie i niszczyć warstwę ochronną skóry.

Gość JQI
Dokładnie! Ma dwa lata i kąpie codziennie tylko latem a zimą dwa razy na tydzień lub raz na tydzień zależnie od potrzeb. a dupka buźka to wiadomo myje i kremuje na okrągło.

Gość Skąd jesteś autorko?
Ja jestem z okolic Garwolina i u mnie też są takie przesądy. Moja mama mnie nie kąpała w piątki. Babcia mojego męża też mi mówiła, że nie kąpała swoich dzieci w piątki. Ja tam swoje dzieci myje bo nikt mi nie umie wytłumaczyć dlaczego nie można kąpać w piątki. Myślę, że to stary zabobon.

Ciekawa jestem dlaczego niby nie można:PJakie jest wytłumaczenie:)

Gość jajajajjajajajjajajajjajajjaj
skąd żeś się urwała. Niszczenie warstwy ochronnej skóry poprzez mycie dziecka!! Twoja położna to ze średniowiecza chyba pochodzi.. Nie szoruj dziecka drucianą szczotą tylko produktami dla małych dzieci bądź niemowląt to mu nic nie zniszczysz, a przeciwnie uchronisz przez bakteriami, które gromadzą się na skórze i żerują.. co za matki brak słów..

Gość Do adalis86
jaką warstwe ochronną skóry??? kobieto! Sama się kąpie codziennie mimo zimy i nie wyobrażam nie myć tez dziecka. Nie wyobrażam sobie tak tylko wybiórczo jak ty, jak miał 11 m. to wkładalam nawat pod szybki prysznic żeby go calego szybko umyć, boi dziecko w tym wieku wymaga nawet większej higieny niż taki niemowlak, o którym piszesz że polożna kazała :O położna zapewne to mówiła jak dziecko miało kilka miesięcy, a nie dziecko okolo roku, które jest cały czas w ruchu, litości :O

Poszperałam w necie i znalazłam. Bo w piątki zmywa się oleje i wodę święconą z dziecka! Ależ te zabobony są głupie. Znalazłam jeszcze inne ciążowe. Kobieta w ciąży na weselu wróży nieszczęście, a jak się zakłada ubrania innej kobiety w ciąży to samej się zajdzie. Śmieszne to.

Gość jajajajjajajajjajajajjajajjaj
a jak się bedziesz masturbować to ci włosy wyrosną między palcami.. żenada :/

Gość blablbalablbalblbalbalablablab
Mi się zdaje, że z tym 'myciem rączek, nóżek, buźki i pupki w misce' jest więcej zachodu jak wsadzenie dziecka do wanny i umycie. Ja swojego półroczniaka myję codziennie. Jak już się dziecko postawi do miski i się go całego nie umyje to mi się zdaję, że czuje się tak na wpół świeżo, ja bym tak nie umiała. :) Szybciej dziecko całe w wannie umyc.

Ja kapie codziennie nawet w piatki. :D Autorko, nie zapomin do wozka kokardki przypiac. :D

Gość Do adalis86
JQI - ty to pobiłas wszystkich, raz na tydzień???? dziecko 2l????!!! masakra! i jeszcze 2-letniemu dziecku smaruje non stop pupe na odparzenia, ja pikole, skąd sie biora takie zabobony???? Kobieto, ja nie pamiętam kiedy mojemu 2-letniemu dziecku smarowałam pupe czymkolwiek!!! Wystarczy tak duże już dziecko myć codziennie, autentycznie - taki nius ci powiem, i nie musisz niczym sparować bo odparzeń mieć nie będzie! Ale raz na tydzień??????????????!!!!!!!!!!!!!!! Pierwszy raz słysze żeby tak zaniedbywać higienę swojego dziecka i przez to uczyć takiego złego nawyku nie mycia sie :O

No tak porównywanie niemowlaka do dorosłej osoby jest na miejscu:P Dorosły człowiek ma inny skład potu,jest bardziej aktywni itp.-jego warstwie ochronnej nie zaszkodzi codzienna kąpiel. Małe dziecko ma jeszcze bardzo wrażliwą skórę!Nie wymaga tak częstego kąpania.Nie poci się tak mocno - zwłaszcza w zimie! Po co go kąpać codziennie skoro jest czysty?Zbyt częste mycie może uszkodzić warstwe ochronną, wysuszyć skórę.Tak mi mówiła położna i nasza pediatra.Co innego w lato kiedy maluch baraszkuje na podwórku.