Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedlugo pierwszy raz mamaaaaa

JAK PRZYGOTOWAC MLEKO DLA NOWORODKA? PORADZCIE PROSZE!

Polecane posty

Za kilka dni bede mama,zamierzam od poczatku karmic butelka,poza szpitalem (terror laktacyjny). Prosze o darowanie sobie krytyki,tak postanowiłam i chce tylko porady jak najlepiej i szybko przygotowac mleko.Mam kilka pytan: 1.Przegotowujecie wode butelkowa? 2. J.akiej firmy wode najlepiej kupic( to,ze ma byc niskomineralizowana to wiem).Slyszałam,ze musi byc z atestem,podobno dobra jest Gerber i nie trzeba gotowac?Ale czy mozna podac np. zwykla, niskomineralizowana wode np. Polaris z Biedronki? 3.A mozw dawac przegotowana wode z kranu? W koncu kiedys tylko taka dawana dzieciom i zyja... 4. Odnosnie samego przygotowania: wygodniej miec zimna,wczesniej przegotwana wode w czajniku i przegotwana w termosie i mieszac?Czy zimna przegotwana grzac w podgrzewaczu?Zastanawiam sie czy w ogole kupowac podgrzewacz,choc doszlam do wniosku,ze najlepiej robic mleko na wodzie gerbera, ktorej nie trzeba przegotowywac i tylko podgrzac w podgrzewaczu i gotowe.Co radzicie? 5.Czy to prawda,ze swiezo zrobiona mieszanke mozena trzymac do 2 godz.(nie dluzej) w lodowce i potym czasie podgrzac i podac dziecku? Moze glupie pytania zadaje,pytam niby o proste rzeczy,ale jestem zielona.

Przepraszam za literówki,ale spieszyłam sie z pisaniem.

Kurde fantastycznie dzięki- poczytałam topik,ale nadal np. nie wiem czy mozna podawac od samego poczatku jakas tansza wode niskomineralizowana np. polaris z biedronki czy chocby zwykla przegotowana kranowe?Nie zamierzam oszczedzac na dziecku,ale jesli nie trzeba kupowac drogiej wody to po co przeplacac.

Gość mama w wieku 29
kup wodę źródlaną i będzie dobrze

Gość kurde fantastyczne :)
Powiem Ci, że ja nigdy nie kupowałam specjalnie wody dla dziecka. Nasza łódzka woda jest o wiele lepsza niż większość renomowanych wód mineralnych. Niestety jest dosyć twarda dlatego ja używałam i używam w domu dzbanka Britta, i nigdy moje dziecię nie miało problemów z brzuszkiem.

Gość kurde fantastyczne :)
Nie wiem skąd jesteś ale sprawdź gdzieś w necie może na stronie wodociagów-może woda u ciebe w mieście też jest dobrej jakości?

ja też mam filtr Britta, i taką wodę gotowałam i zostawiałam do przestygnięcia, a potem robiłam mleko. Można też mieć gorącą wodę np w termosie i w nocy nie trzeba gotować). Nigdy ie kupowałam specjalnych wód, ale zdarzało mi się dolać po prostu wrzątku do mineralnej, jak musiałam szybko zrobić butelkę. w podgrzewaczy nigdy nie podgrzewałam, ale pomysł wydaje się być ok. starałam się unikać podgrzewania mieszanki, robiłam nową - czasowo podobnie, a przynajmniej mleko świeże. ono po jakimś czasie zaczyna strasznie śmierdzieć.

Gość Słuchaj, mój sposób jest taki
Mam czajnik tylko dla dziecka (elektryczny). Gotuję wodę i mam zarówno w czajniku, jak i w dzbanku szklanym. W dzbanku jest przegotowana zimna, a w czajniku trzymam i podgrzewam (po co termos?, termos to może poza domem). Butelki wyparzam w wyparzaczu mikrofalowym i w nim przechowuję. Jak mam zrobić mleko to podgrzewa ylko w czajniku, jeśli uda mi się za ciepła to mieszam z przestudzoną, odpowiednia ilość mleka i gotowe. Jeśli chodzi o wodę to ja u pierwszego dziecka stosowałam Żywiec i Aqarell Nestle. Obecnie kupiliśmy filtr (dziewięciostopniowy filtr) odwróconej osmozy. REWELACJA jak dla mnie. Wydatek paręset złotych, ale korzystają wszyscy i woda de facto lepsza niż butelkowa. Może być w ogóle nie zmineralizowana i zmineralizowana, bo dwa ostatnie filtry to joizujący i mineralizujący (kranik ma dwa kurki). A woda jak kryształ. Po Żywcu np. niestety wytrąca się osad i tworzy się kamień w czajniku, a to nic. Polecam

Gość grzenia
Ja tez nie karmiłam piersią. Mleko robiłam na wodzie przegotowanej (mam ze studni) ale do picia podawałam czystą wode butelkową aqarel ale to tak przez pierwszy m-c a potem Polaris. Na noc wlewałam gorąca do termosa a zimna miałam w dzbanku (wrazie czego zeby ostudzic to dolewałam zimnej). Dla mnie super minuta roboty:)

Drogie Mamy, Ponieważ w jednym z komentarzy wymieniłyście Żywiec Zdrój, pozwolę sobie włączyć się do Waszej dyskusji. Na początku chciałbym zaznaczyć, że zgodnie ze "Stanowiskiem Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń dotyczących spożycia wody i innych napojów przez niemowlęta, dzieci i młodzież" najlepsza dla dzieci do 3 roku życia jest woda źródlana lub mineralna o niskiej mineralizacji (do 500 mg/l), niskosodowa, niskosiarczanowa, a taką jest np. Żywiec Zdrój. Eksperci wskazują, że warto sięgać po te wody, które posiadają pozytywną opinię, np. Instytutu Matki i Dziecka lub Centrum Zdrowia i Dziecka. Świeżo otwartą wodę Żywiec Zdrój można podawać bez przegotowywania. W przypadku kiedy przygotowujecie kaszki lub mleka, zawsze powinno się postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeżeli decydujecie się na podawanie wody z kranu, to należy ją zawsze przegotowywać przed podaniem dziecku. Jeśli chodzi o wspomniany przez jedną z Was osad, to jest to efekt wytrącenia się składników mineralnych, przede wszystkim wapnia i magnezu. To zupełnie bezpieczny, naturalny efekt gotowania wody (ale także zamrożenia). To zjawisko dotyczy także wody Żywiec Zdrój, która oczywiście zawiera te składniki mineralne. Tzw. "kamień" nie wytrąca się jedynie w przypadku wód destylowanych czy demineralizowanych, które są pozbawione składników mineralnych, ale zgodnie z zaleceniami ekspertów taka woda nie powinna być stosowana do picia na co dzień . W razie wszelkich pytań zapraszam również do kontaktu bezpośredniego: ekspert@zywiec-zdroj.pl. Pozdrawiam, Ekspert_Żywiec Zdrój