Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karla85...

Kto sie zna na przepisach, Kodeksie Pracy i pomoże mi? Doradzi?

Polecane posty

Gość karla85...

A więc moja historia wygląda tak: 2009 - 2010 staż płatny z UP (12 mies) 2010 - 2012 praca etat, umowa czas nieokreślony (18 mies do teraz - luty) I prawdopodobnie, albo firma zostanie rozwiazana - okolice kwietnia, maja lub czerwca), zlikwidowana (jest to mala prywatna firma) albo zostanę zwolniona ja z powodu braku mozliwosci utrzymania etatu (lub cos podobnego) I moje pytania do Was: - co w przypadku mojego zwolnienia / co w przyoadku likwidacji firmy, czy przysługuje mi bezrobocie z UP (jakiś zasiłek) gdybym nie znalazla pracy od razu? Jak to wygląda? - co powinnam w takiej sytuacji zrobić, żeby nie wyjsc jak Zabłocki na mydle?;) - co w przypadku gdybym np zaszła w ciążę (gdyby się jednak udało), co gdy zostanę zwolniona (chyba nie mogę?), a co ze mną gdybym była w ciąży a firma zostanie zlikwodowana? Pomóżcie, dotradźcie, co w mojej sytuacji najlepsze Oczywiscie odrazu podejme poszukiwania nowej pracy, gdyby nie udały nam się jednak te starania o dziecko, choc wiem, że to nie takie łatwe n amoim obecnym rynku pracy;/ Dzięki!

Gość kura nie domowa.
po 1. Należy Ci się zasiłek dla bezrobotnych jeśli zarabiałaś co najmniej najniższą krajową (nie ważne czy na etat czy na zlecenie) i co miesiąc odprowadzane były składki ZUS. po2. Nie idź na układ, że zwalniasz się sama, albo za porozumieniem stron. Czekaj do konca. Jesli dostaniesz wypowiedzenie to a) przysluguja Ci 2 dni dodatkowego urlopu na poszukiwanie pracy b) dostaniesz odprawe (nie pamietam ile, to zalezy od stazu pracy) c) od razu dostaniesz zasiłek - nie bedzie karencji po 3. Jesli zajdziesz w ciaze to a)pracodawca musi Cie zatrudniac do porodu, potem macierzyński płaci Ci ZUS b) jesli zlikwiduja firme to maecierzynski płaci Ci ZUS, jesli od nich nalezy Ci sie swiaczenie, albo PUP. Moja rada. Jesli i tak chcesz, to zajdź w ciążę i idź na chorobowe :) Powodzenia :) Jesli cos zle napisalam, to niech mnie ktos poprawi :)

Gość karla85...
Dziękuję Kura domowa:) po 1. Należy Ci się zasiłek dla bezrobotnych jeśli zarabiałaś co najmniej najniższą krajową (nie ważne czy na etat czy na zlecenie) i co miesiąc odprowadzane były składki ZUS. - tak, zarabialam więcej niż najniższa krajowa i składki były odprowadzane terminowo, a wiesz jaka jest wysokość zasiłku? po2. Nie idź na układ, że zwalniasz się sama, albo za porozumieniem stron. Czekaj do konca. Jesli dostaniesz wypowiedzenie to a) przysluguja Ci 2 dni dodatkowego urlopu na poszukiwanie pracy b) dostaniesz odprawe (nie pamietam ile, to zalezy od stazu pracy) c) od razu dostaniesz zasiłek - nie bedzie karencji - dlaczego za porozumieniem stron jest niekorzystne? - mam już prawo do 26 dni urlopu, czyli wtedy będzie 28 dni? - odprawa od kogo, pracodawcy? I ja sama powionnam isc odrazu do UP z dokumentami? po 3. Jesli zajdziesz w ciaze to a)pracodawca musi Cie zatrudniac do porodu, potem macierzyński płaci Ci ZUS b) jesli zlikwiduja firme to maecierzynski płaci Ci ZUS, jesli od nich nalezy Ci sie swiaczenie, albo PUP. - staramy się juz kilka mies o dziecko, przypuszczam, ze przez te stresy zwiazane w zpraca moze nam się nie udac;/ - to jest mala firma do 20 osob, czyli od poczatku chyba placi mi za wszystko ZUS? I ZUS placi obojetnie, czy firma bedzie dalej istniec czy np zostanie rozwiazana? Dziekuję Ci za pomoc i rady:)

Gość karla85...
Dziękuję kura nie domowa miało być;)

Gość kura nie domowa.
to tak, zasiłek wynosi tyle: http://www.wskazniki.pl/?doc_id=217150&iid=4640 musisz sama się zaszeregować. A przez ile miesięcy bedziesz dostawała to zależy gdzie mieszkasz i jakie jest bezrobocie. U mnie np kiedyś dostawało się przez rok. Jak stopa bezrobocia spadła to wskaczyliśmy na pół roku. Za porozumieniem stron nie dostaniesz odprawy od pracodawcy i będziesz musiała "poczekać" na zasiłek 3 miesiące. Tak, przysługiwałoby Ci 28 dni jesli to pracodawca Ci da wypowiedzenie. Tak, sama musisz się zarejestrować u UP. jakby co pytaj, bede wieczorem.

Jeśli firma zostanie rozwiązana lub Ty stracisz etat bo pracodawca nie będzie mógł pozwolić sobie na Ciebie to oczywiście należy się Tobie tak zwana kuroniówka. Zasiłki są przyznawane od 6-12 miesięcy.Jak długo będziesz miała zasiłek zależy od skali bezrobocia w Twoim województwie. A jaka kwota to zależy od lat pracy. W każdym razie mój mąż 2 lata temu został zwolniony (firma się rozpadała).Było to zwolnienie grupowe to więc dostał 3 miesięczną odprawę oraz zasiłek na 6 miesięcy wysokości 500-parę złotych.