Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gabrielkaaana

Montaz bojlera

Polecane posty

Gość Gabrielkaaana

Pytanko do panow-chce zamontowac bojler 40 litrow na scianie w lazience- Sciana jest z g-k na stelazu aluminiowym-sciana wlasciwa jest ma swoje lata i to wiecej niz sto. Na czym moge ten bojler (uchwyt) zamontowac-na kotwach chemicznych czy lepiej na wylot 2 prety i podkladka Dzieki za jakie kolwiek wskazowki

Stelaż jest przytwierdzony do jakiejś ściany, czy jest to ścianka działowa z karton - gipsu?

Gość Gabrielkaaana
jest przytwierdzony do ściany

Gość cze i pozdro
tylko na kotwach, sam zamontuję

Jeżeli to mutowana ściana, to dajesz kołki na tyle długie, żeby weszły ze 3, 4 cm w ścianę pod płytą. Przerwa między płytą, a ścianą to ok 7 cm, więc powinnaś użyć kołków o długości 12 cm o średnicy przynajmniej 10 mm. Jeśli ściana jest drewniana używasz długich śrub (ok 12 cm), o średnicy ok 10 mm. Pamiętaj, żeby najpierw nawiercić ścianę odpowiednim wiertłem. Średnicę wiertła dobierzesz przykładając je do śruby - powinno być cieńsze od śruby o grubość gwintu.

Gość Gabrielkaaana
Sciana jest obudowana karton gipsem na stelazu aluminiowym Dziekuje za sugestie :-)

Gość Gabrielkaaana
Tylko ta sciana pod plytami jest w takim sobie stanie-kamienica ma 100 lat jak nie lepiej

I jeszcze pamiętaj, żeby śruby były dokręcane kluczem, a nie wkrętarką. Po powieszeniu termy będziesz mogła do nich dojść tylko z boku, więc tylko kluczem Ci się uda.

Gość Gabrielkaaana
Dzieki Lomu :-) A gdzie najlepiej powiesic bojler- blizej licznika czy blizej punktu poboru-mam slabe cisnienie wody.

W starej ścianie kiepska może być tylko spoina między cegłami. Po wkręceniu śruby szarpnij za nią mocno kilka razy. Jeśli nie uda Ci się jej wyrwać - nie masz się o co martwić. Jeśli jednak wyrwiesz ją, to będzie znaczyło, że trafiłaś w spoinę. Wtedy nawierć się 3, 4 cm niżej, lub wyżej, żeby trafić w środek cegły. Nie wiem, jak wysoko będziesz wieszała termę, ale jeśli zamierzasz ją pod samym sufitem umieścić, pamiętaj, żeby śruby wwiercić na takiej wysokości, żeby terma docelowo była ok 2 cm pod sufitem, dlatego, że musisz ją nasadzić od góry na te śruby. Sprawdź też, czy główka śruby nie jest mniejsza od otworu w uchwycie - wtedy użyj podkładek.

Zanim do kranu dotrze ciepła woda z termy, musi wylecieć cała woda z rur, a ta jest zimna. Im bliżej odbiornika terma wisi, tym szybciej będzie ciepła woda w kranie, a to oznacza oszczędność :)

Gość Gabrielkaaana
Super :-) I tu mam tez problem-na jakiej wysokosci zawiesic- slabe cisnienie w rurach, a nie chcialabym pogorszyc sprawy, niestety

Terma tylko grzeje. Nie ma wpływu na ciśnienie wody. Im wyższe piętro, tym niższe ciśnienie wody niestety. Pod każdą baterią masz wężyki, które przykręcone są do zaworów. Spróbuj je odkręcić maksymalnie.

Gość Gabrielkaaana
ale wdepnęłam w gówno wynajmując to mieszkanie

Gość tak to widze
jezeli jest to stara sciana to moze byc grubsza warstwa tynku musisz to sprawdzic ........

Gość Gabrielkaaana
Dzieki serdeczne za podpowiedzi W koncu wiem co mam zrobic :-)

Gość Gabrielkaaana
h...j by to strzelił, przeliczyłam się:( KURWA, pŁakać to mało

Gość Gabrielkaaana
Tynk byl zbity z tej sciany

Gość Gabrielkaaana
widze iz podszywac kultura nie grzeszy

Jeśli chodzi o ciśnienie, to jeszcze możesz sprawdzić, czy zawory za licznikami wody są do końca odkręcone. Jeśli tak, to znaczy, że nic nie możesz z tym fantem zrobić

Gość Gabrielkaaana
Dziekuje Panom serdecznie za odpowiedz Drogi podszywaczu, koncze ten temat nie masz co tu do roboty-kazdy inteligentny zauwazyl ze ja nie uzywam polskich znakow i nie klne -w odroznieniu od Ciebie Pa fajansie

Gość Gabrielkaaana
ale i tak Wam dziękuję, po prostu się wkurwiłam odradzam każdemu wynajmowanie starych ruder, nawet strach się załatwić

Gość Gabrielkaaana
Cisnienie jest niestety slabe bo to 2 gie ietro i stare budownictwo w dodatku.

Gość tak to widze
ga........jaka moc boilera ?

Gość Gabrielkaaana
23:19 [zgłoś do usunięcia]Gabrielkaaana jest przytwierdzony do ściany nie używam !!!!!!!!!!!!!!!

Gość Gabrielkaaana
1.5 KW, nowa instalacja

Gość Gabrielkaaana
Gabrielkaaana Dziekuje Panom serdecznie za odpowiedz Drogi podszywaczu, koncze ten temat nie masz co tu do roboty-kazdy inteligentny zauwazyl ze ja nie uzywam polskich znakow i nie ale ściema podszywaczu, to nie ja pisałam

Gość ech......................
NIE KUPUJ BOJLERA!!!!!!!!!!!!! Żeby nie wiem co chyba że ciśnienia nie masz. Kup przepływowy ogrzewacz. Grzejesz kiedy potrzebujesz i wyjdzie ci 2 razy taniej. A tak grzejesz bojler i ani nie masz ciepłej wody jak ci trzeba i cały czas ciepło ucieka do otoczenia. Jedynie kiedy się OBECNIE takie urządzenia montuje to jak nie masz tego 1,1 1,2 bara.

Gość Gabrielkaaana
Niestety,musialam kupic bojler-mimo iz mam nowa instalacje w mieszkaniu to na klatce jest wrecz ona w oplakanym stanie-przeplywowy ogrzewacz to zawsze wygoda, ale nie chce ryzykowac wyhajcowaniem sasiadow.Taki urok mieszkania w kamienicy :-(