Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gabrielkaaana

Montaz bojlera

Polecane posty

ech............... O czym Ty mówisz...? Bojler (terma) magazynuje wodę i ją podgrzewa. Ciepło nie ucieka na zewnątrz. A dla oszczędności można ją połączyć do włącznika czasowego, jeśli wiesz, w jakich godzinach będziesz korzystać. U mnie w łazience terma grzeje od 5ej do 6ej rano, żebym prysznic mógł wziąć i od 17ej do 19ej, żeby miał ciepłą wodę po powrocie z pracy.

Gość ech......................
Nigdy nie wyjdzie taniej... Po 1 grzejesz wtedy np 60 litrów tak?? Po 2 gie jeśli nawet zaczniesz grzać o 18 chcą się umyć o 20 tak?? To część energii ucieka. Po 3 cie im więcej ciepłej wody zużyjesz tym więcej zimnej idzie do bojlera i tym większy spadek energi. To jest udowodnione w kazdych testach i nawet w moim prywatnym domu bo miałem 1 piętro teraz mam 2 i na dolnym zamontowany jest podgrzewacz dawniej na górze bojler. Tam używasz na max 4h dziennie tak?? kompiel + naczynia. A w termie 2h rano 2h wieczorem a na czynia ??? Tak więc nigdy bojler nie wyjdzie taniej. Dawniej kiedy sprawność była 60 70 % to tak obecnie masz nawet 90%

Gość Gabrielkaaana
Dobry pomysl z tym wylacznikiem czasowym

Gość tak to widze
ech ........mam wloski bojler 1500 W 30l grzeje wode obecnie ok 15 min jest jeszcze ciepla po 2 godzinach aq w lato trzyma do 12 godz wczesniej byl piec gazowy to rachunki były bardzo wysokie no i bezpieczenstwo a teraz płacę połowę tamtych !

tak ale naczynia myjesz w zimnej :) Obecnie nie dyskutujac bo uciekam z topiku. Montuje się piece 2 funkcyjne z zamkniętą komorą spalania. Masz wtedy ogrzewanie mieszkania + przepływowy ogrzewacz. W nowym ocieplonym mieszkaniu z instalacją podłogową kosztuje to grosze i lepszego rozwiazania w bloku nie znajdziesz. Nie zacadzisz się bo zamknięta komora. Kosz tak koło 2tyś zależy jaki i jakie mieszkanie.

O czym ty mówisz jakie bezpieczeństwo. Bojlerów z zamkniętą komorą jest bardzo mało. Po za tym w nawet starych z otwartą komorą przepływowych do zadnych incydentów nie dochodziło. Żyjesz kolego 20 lat do tyłu W czasach wybuchającego junkersa. I termy jeszcze z grzałką :) 30 litrów to za mało na 3 osobową rodzinę np. Poczytaj wrzuć w googla ja nie mam czasu. Ale na 1000000% przepływowy wychodzi taniej. I jest znacznie wygodniej. Nawet nie wiem czy bojlery na allegro znajdziesz bo ludzie z tego po prostu zrezygnowali

Tylko, że do tego musiałaby robić przeróbkę instalacji całej...

Autorka wynajmuje mieszkanie w starej kamienicy i prawdopodobnie nie wolno Jej zmieniać instalacji. Poza tym interesuje Ją terma 30L, więc na pewno nie ma 3 osobowej rodziny...

Nie zmienia to faktu że bojler obecnie to głupota. I montuje się go jak pisałem tylko gdy nie ma ciśnienia wody. Bo możemy go użyć nawet do podwyższenia w domu. Montując bojler na strychu i woda do niego ledwie się ciurczy a na dom ogrzana zchodzi już pod ciśnieniem grawitacyjnym dając ten 1,5 bara.I tylko i wyłącznie do tego się nadaje... A co do instalacji.. nie znam domu nie widzę mieszkania... Może ma np na prąd albo piec kaflowy i przymierza się do remontu.

Gość Gabrielkaaana
:-) :-) :-) sa na alegro :-) bo czasami nie ma wyjscia aby cos innego zamontowac co z tego ze mam nowa instalacje jak pietro nizej korki z lat 50 ludzie maja :-( A dla mnie samej to 40 l na luzie starczy :-)

Gość tak to widze
w starych blokach instalacja elektryczna nie nadaje sie pod wieksze obciązenie !

No wystarczy tylko musisz ogrzać te 40l do 60* i nie ma zmiłuj. Dlatego od razu licz jakieś 60pln miesięcznie na gaz. A tak chlapiąc się 3h samej licząc * 7kw * 20 dni = 29,5pln :) Ide bo nie ma co dyskutować........ Jedynie rada taka że jak dla samej siebie to im mniejszy tym taniej cie wyjdzie. Bo sama 40l nie wylejesz. A ogrzać musisz

Gość Gabrielkaaana
Dzieki naprawde za rady Przydatne rozwazalam wszystkie mozliwosci i wybralam niejsze zlo :-) :-) p.s. kobita da rade tyle wychlapac :-)

Gość gość
ja wlasnie jakis czas temu zainstalowałam sobie taki zbiornik www.sunenergy.pl/oferta/zbiorniki.html i generalnie wychodzi taniej, takie oszczedne/ekologiczne zycie lubie ;)

Gość gość
Tydzień temu taki bojler urwał się ze ściany i zabił dziecko w wannie... jego Ojciec został bohaterem w sowim domu.