Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaliope39

pomocy!zamarzło mi szambo!!!

Polecane posty

Gość kaliope39

woda w muszli stoi ,zamarzła rura do szamba co robić?pomóżcie:(

Gość tak to widze
daj sobie soli!!!!!!!!!

Gość kaliope39
nie żartuj:) to nie jest śmieszne

Gość kaliope39
sól nie pomogła,działa tylko do -7 a u mnie w nocy było -20

Gość kaliope39
lałam wrzątek do muszli ale tylko smrodu narobiłam:(

Gość rtwetw4
cieplej wody wlej, ale nie goracej

Gość l WILL ALWAYS LOVE YOU
może sorbet?

Gość kaliope39
jak mam lać jak muszla jest do pełna zalana ,wszystko stoi nawet nie drgnie o milimetr

Gość kaliope39
jaki sorbet? co to jest?

Gość l WILL ALWAYS LOVE YOU
Robisz złe kupy, nielegalne, niezgodne z dyrektywami UE.

Gość kaliope39
nigdy was to nie spotkało ? ja chcę mieszkać w bloku! z własnym domem tylko kłopoty,mam szambo ekologiczne i co gdzie teraz mam się załatwiać ekologicznie:(

Gość zjeeb i offerma musi zdechnąć
boże masz google szukaj tam informacji na ten temat a dużo tam pisze a nie tu się pytasz 🖐️

Gość kaliope39
szukałam i nic nie znalazłam:(

Gość kaliope39
rozpaliłam ognisko ,będę kopać ,dokopie się do rury pcv ,zrobię w niej dziurę i ...

Gość kaliope39
ziemia zamarznięta :( kilofem trzeba

ja na szczęście nigdy nie miałam takiego kłopotu:) współczuję i wierzę że sobie poradzisz

Gość kruca fux
u nas woda zamarzla a mieszkam w kamienicy i nie ma ani jednego pustego mieszkania.

gdzies czytałam, ze ludzie ogrzewali rury jakimis palnikami czy czymś

chyba Ci sie rura zatkala, a nie zamrazlo szambo - wc do szamba dzieli dluga rura i tam nieczystosci nie stoja tylko splywaja, nie mozliwe jest aby zamarzlo w trakcie - no chyba, ze sie zatkalo. jest taka specjalna sprezyna dluga, ktora sie likwiduje 'zastoje' - ale lepiej wezwij fachowca bo zapewne nie masz takie sprezyny no i jesli nie umie sie nia obslugiwac to rysuje sie cale wc

Gość ja pani wasza
a co nas obchodza twoje gowna

Gość thtrhtyh
Mamy ułatwione zadanie, gdy rury jeszcze nie zostaną rozsadzone od wewnątrz przez lód. Więc trzeba się spieszyć. Na samym początku przestrzegam przed polewaniem gorącą wodą, obkładaniem rur mokrymi gorącymi szmatami, polewaniem benzyną, ropą, rozpuszczalnikami i podpalaniem czegokolwiek - papierów też. Zdajemy sobie chyba sprawę, czym może zakończyć się podpalanie czegokolwiek w ciasnych zakamarkach naszych domów - a tam właśnie rury lubią zamarzać najczęściej. Mokre gorące szmaty szybko stygną, a zawarta w nich woda, zamarza co pogarsza i tak nie ciekawą sytuację. Wezwanie hydraulika z palnikiem acetylenowo-tlenowym, też nie jest dobrym rozwiązaniem, chyba że nie ma już innego wyjścia. Jednak trzeba wiedzieć ze palnik, ace-tlen, może spowodować wypalenie się ocynku w rurach ocynkowanych, co spowoduje ich szybszą korozję. Palniki tego typu mają temperaturę kilku tysięcy stopni, łatwo jest więc doprowadzić do rozlutowania rur miedzianych, wypalenia się konopi z gwintów, podtopienia śrubunków, czy stopienia się rur PCV. Użycie spawarki elektrycznej, w celu podgrzania rur sprawdzi się tylko przy rurach stalowych, ale nie każdy posiada spawarkę. Po za tym łatwo przy tym spawarkę uszkodzić. Co więc należy zrobić?Przede wszystkim trzeba się uzbroić w cierpliwość, odmrożenie rur wymaga czasu. Najważniejszą sprawą jest spowodowanie wzrostu temperatury w całym pomieszczeniu, można do tego użyć piecy czy dmuchaw elektrycznych i nie tylko ogrzewać same rury lecz całe pomieszczenie. Do ogrzewania samych rur, radzę zostawić w spokoju suszarkę do włosów, żony czy córki, lepiej kupić za 30-40 zł najtańszą opalarkę z OBI, czy innego marketu w pobliżu. Opalarki takie nie mają zbyt dużej temperatury(profesjonalne mają do 3,5tys stopni), jednak i tak radzę uważać by się nie oparzyć. Jeżeli to możliwe radzę zakręcić zawór główny, a odkręcić zawór końcowy, tak żeby miała gdzie wydostać się podgrzana w rurze woda. Czasami trzeba rozkręcić śrubunek, w tym samym celu. Odmrażanie należy zaczynać od końca rury, nigdy nie w środku, tak aby stopiony lód mógł swobodnie wypływać z rury. Jest to czasochłonne zajęcie, jednak bezpieczne i skuteczne. Gorsza jest sytuacja gdy zamarzną rury kanalizacyjne, tak się zdarza gdy są one zapchane, samo podgrzewanie jest mało skuteczne i trwa nawet do kilku dni. Przy zamarzniętych rurach kanalizacyjnych, należy liczyć się z koniecznością ich demontażu, nawet w sposób gwałtowny - żeliwo czy PCV, tłuczemy. Dopiero po usunięciu zapchania, można takie rury ponownie złożyć. Jeżeli zamarzną rury ułożone pod powierzchnią ziemi, nie obejdzie się bez kopania i być może demontażu instalacji. Dopiero po odmarznięciu ich w ciepłym pomieszczeniu, ponownym zmontowaniu w wykopie i zaizolowaniu, oczywiście zasypaniu, będzie można z nich ponownie korzystać Jednak najskuteczniejszą metodą, jest wcześniejsze zabezpieczenie rur przed zamarzaniem. Już zamarznięte rury w każdym domu czy mieszkaniu mogą wymagać innego nieco rozwiązania. Jest to praca mało wdzięczna, czasochłonna, kosztowna i nie przyjemna, lepiej więc unikać takich sytuacji i zabezpieczyć rury wcześniej.

Gość kafka blek
proszek świeżutkie się pisze w ten sposób! :O

Gość different***
Do thtrhtyh Do kanalizacji sanitarnej nie stosuje się ocynkowanych rur:D,tylko rury PCV,nie wiem kto by podgrzewał te rury:D

Gość Dreamed I was an eskimo
Ktoś Wam gównianą kanalizacje zrobił.

u mnie na wsi to samo sie dzieje...wszyscy na gwałt szamba pompują.. a reszta kopie i pali ogniska:(

Gość thtrhtyh
takie rady na forum budowlanym, pretensje do nich, nie do mnie

Gość kaliope39
Ognisko palę już ponad godzinę :( ziemia zamarznięta na max ,nie mam siły kopać :(