Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zapominalska czasem

CZY SĄ TU MAMY... ??? Zapominam o wit. D

Polecane posty

Gość Zapominalska czasem

Czy są tu mamy, które nie dawały swojemu maluszkowi witaminy D choć powinny ? Kurcze, zawsze dawałam jej regularnie, a teraz jakoś zapominam. Przypomni mi się co 2-3 dzień. Czy w ten sposób mogę jakoś bardzo zaszkodzić dziecku. Naczytałam się o tych krzywiznach i kurde strach mnie obleciał :o

lusssss :):) nic jej nie bedzie :) powiem ci ja zapominałam również nałogowo, a potem pediatra kazała nie dawać bo miała jakieś zdanie mocno anty witaminowe.

Spokojnie:P Ja też nie daje regularnie:PZapominam czasem:P Witamina D3 nie jest OBOWIĄZKOWA - nie każdy pediatra ją zaleca.Warto dawać bo ta witaminka nie jest obecna w pokarmach w ilości wystarczającej.Jednak jeśli dziecko duzo przebywa na podwórku to samo potrafi zsyntetyzować sobie witaminkę.Przyjęło się (całkiem niedawno),żeby dzieciom co najmniej rok w naszym klimacie podawać tę witaminę.A jak sama wiesz kiedyś nie podawano i większych problemów nie było:)

Gość mamuśkaMałejZuzi
jeżeli karmisz mlekiem modyfikowanym to nie musisz podawać wit D, bo jest zawarta w mleku, jeżeli karmisz piersią to koniecznie trzeba podawać przez cały okres karmienia piersią

Gość Zapominalska czasem
No właśnie karmię MM od 3 doby i z tego co wiem nie podaje się witaminy K, ale D tak.

Gość Mama Nasturcja
my mamy zalecenia do 2 lat nawet pomimo picia mm, ale też mi sie zdarzy zapomnieć...

Gość hoplahopla
mi też się zdarzało zapomnieć, ale również nie sądz żeby to wpłynęło negatywnie na dziecko. witamine podaje się i tak z czystej profilaktyki.