Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kanapeczka ;)

Czy dziecko 8,5 miesieczne może jeść kanapkę?

Polecane posty

Gość Kanapeczka ;)

Hej dałam mojej córci troszke chlebka z masełkiem nie ma jeszcze ząbków ale sobie radziła i mam pytanko moge jej dawać częsciej ? Nic jej nie będzie Nawet troszkę z serkiem hohland zjadła i smakowało jej strasznie ;)

Gość mama dwojeczki
Jesli nie ma np. alergii na gluten (a pewnie nie ma, bo juz bys o tym wiedziala) to pewnie, ze mozesz! Moj syn w wieku 7 miesiecy juz wcinal drobno pokrojone kanapki (bez skorki oczywiscie :) ) z maselkiem, serkiem topionym, dzemem, pasztecikiem takim do smarowania itp :)

Gość ja tez siE
zapyt??????

Gość Kanapeczka ;)
to może kupować jej lepiej chleb razowy wiecej witamin co ? ;)

Gość Kanapeczka ;)
? ?

Gość mysssszzzzaaaa
Moja córka też ma 8,5 miesiąca i czasem jej daje troszkę chlebka z masełkiem.

Gość do kfffiatkka
poznański kwiatku, twoje dziecko jeszcze się nei urodziło a planujesz mu jadłospis na wigilię ?:) jestem na kaffe pare lat ale powiem ci, oryginał jestes :)

Gość według zaleceń lekarzy
należy zacząć wprowadzać gluten po 10 miesiącu życia dziecka jesli robicie inaczej, wasza sprawa, tylko módlcie się, żebyście nie zrujnowały maluchowi zdrowia nie wierzę, ile matek będzie na siłę dawało niemowlakom wszystko, co wlezie, byle tylko móc się pochwalić, że dzidziuś już je jak dorosły :O

z tego co pamiętam, jak dzieciak na piersi jest, to można gluten wprowadzić już w 5-6 miesiącu. Są pediatrzy, którzy wogóle polecają wprowadzenie glutenu od 6 miesiaca, nie zależnie od tego, jak dziecko jest karmione. Generalnie jestem przeciwniczką, chyba, wybiegania na wyrost z niektórymi sprawami dotyczącymi dzieci. Ale kanapka z masłem to chyba żadna zbrodnia ;)

Gość gfbngjhkfbdnh
Tak, tak, wszystkie mówią, że nie zbrodnia, a alergii, celiakii i innych świństw coraz więcej. Korzystajcie z postępu medycyny, do cholery.

no właśnie podawanie glutenu wcześniej to podobno ten postęp. ;) rozumiesz, w najnowszych trendach dzieciologii odstawianie glutenu aż do 10 miesiaca jest teraz passe ;) Jak jesteś trendy to podajesz wcześniej . ;) Pediatrzy tak odkryli niedawno ;)

No tak, bo najlepiej jak niemowlę co najmniej do roku jest na mleku i papce z marchewki.

Gość nie przesadzajcie
matka nam dawała skórkę od chleba już w 4 miesiącu, a kasze mannę jeszcze wcześniej. Tak się dawniej karmiło. Prawie 9 miesięczne dziecko spokojnie może jeść chleb z masłem.

Gość nie przesadzajcie
A według nowych standardów zrobiliśmy powrót do przeszłości bo ekspozycję na gluten zaczyna się już w 4 miesiącu! Czyli dokładnie tak jak bylo kilkanaście lat temu. Ale historia lubi zataczać koła. Byl okres kiedy ludzie jedli masło, potem zaczęli nam wmawiać ze tylko margaryna bo masło to śmierć. A teraz rozmawiamy o tłuszczach trans i znów wracamy do masła. Tak samo w przypadku glutenu. Jednak to co świat wiedział od wieków okazało się dużo lepsze niż nowomodne wymysły.

Gość BoZycieJestPiekne
Poznanski kwiat- bez komentarza.

Karmiąc dziecko piersią gluten wprowadzałam w 5 msc. Tak teraz jest zalecane a przynajmniej było jeszcze 2 lata temu. Moim zdaniem 8,5 msc dziecko może jesć kanapki ALE ja nie daję do tej pory serka "hohland". Moim ulubionym serkiem do kanapek jest Turek naturalny - nie ma żadnych dodatków.

Gość tikal
Serek Hochland składniki: woda, masło, ser, odtłuszcone mleko w proszku, szynka 8 proc. (mięso wieprzowe, glukoza, sól, przeciwutleniacz 301, substancja konserwująca: E250) i później cała bateria różnych E i na dodatek „preparat dymu wędzarniczego. Brr... proponuje dac ze zwyklym twarogiem

Gość do tej co pisze o matce
matki nam różne rzeczy dawały, bo nie wiedziały tego, co my wiemy teraz :O i to, że akurat tobie nic się nie stało oznacza, że na siłę będziesz eksperymentowała z dzieckiem? a jak ja ci powiem, że wyskoczyłam z 3 piętra i nic mi się nie stało, to ty też skoczysz? przestańcie gadać, jak to "inni robią, a nic im nie jest" :O

Gość mama dwojeczki
według zaleceń lekarzy - mieszkam za granica i stosuje sie do tutejszych norm zywieniowych, a wiec gluten po 6 miesiacu, mleko krowie po 12 miesiacu i tak dalej i watpie, zeby polskie dzieci roznily sie od tutejszych u musialy czekac niewiadomo jak dlugo na chlebek czy kanapke :)

Gość a za granicą to niby
mądrzejsi ludzie są? za granicą jest eutanazja, aborcja, legalne narkotyki i inne gówna, skąd więc pomysł, że zagraniczne normy żywieniowe są jedyne słuszne? :O

Gość Błagam Cię
tikal własnie poszła do lodówki i wyciągła serek z którego napisała nam skład :P

Gość ehhhhhhhhh888
Takie małe dziecko może jeść tylko ser twarogowy NATURALNY!! a nie serki, pasztety itd., coś wam się we łbach chyba pomieszało.. moje dziecko ma 14mieś. i zwykłego sera jeszcze nie jadło, bo jest ciężki, tak samo parówek, bo to samo świństwo :/ zanim coś się poda dziecku trzeba patrzeć na skład.. i na to ile zawiera przypraw, takie maluchy nadal powinny jeść posiłki bez soli, albo z minimalną ilością.

Nie mieszajcie podawanie glutenu tj spożywanie z ekspozycją jaką wprowadza się ok 5/6 msc!!! Zaczynamy od ok 3 gr glutenu a nie kromki chleba pszennego... Oczywiście każda matka niech robi jak uważa, jednak ja polecam troszkę poczytać na temat np celiakii, alergii pokarmowych, nietolerancjii pokarmowych i skonsultować żywienie niemowlaka z pediatrą - mądrym pediatrą!!!

Gość tikal
ja bardzi dziwie sie mamom, babciom, glownie tych starszych dzieci, ktore narzekaja, ze dziecko znowu choruje a na sniadanie podaja dziecku bulke z parowka i ketchupem, wszystko watpliwej jakosci, na obiad ziemniaki z sosem sztucznym i miesem a na kolacje chleb z nutella itp.

a ja uważam, że wszystko należy robić z głową, korzystać z nauki, ale jednocześnie nie wyważać otwartych drzwi. kiedyś się nie eksponowało i dzieciaki żyły. teraz się eksponuje i też żyją. znajdźmy więc rozsądny kompromis i nie przesadzajmy w żadną stronę. od 9 miesiąca można już normalnie podawać jedzenie glutenowe. nie sądzę, żeby 8,5 miesięczna córka autorki dostała celiakii po kawałeczku chleba.

Gość Śmiem twierdzić
Pewnie,póki dzieckomałe i świata ciekawe to dawaj rzeczy zdrowsze a mniej smaczne (niestety to co smaczne zdrowe nie jest(() Ja tak robiłam Wychowywanie dziecka do roku czasu było jak jedzenie obiadu(przynajmiej ja takjadam) najgorsze na początek a najlepsze na koniec) Po roku to już jest mały mądrala,cwane to i w ogóle,ale do roku lepiej nie rozpieszczać,to późńiej fajniejszy człowiek wyrasta))))

Gość gumofilcka
byle nie z kawiorem.. :P