Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KiciKanka

Porównanie cen w Niemcze i w Polsce

Polecane posty

Gość stop euforii
Oprócz jedzenia, które rzeczywiście może się wydawać porównywalne w cenie, jest wiele artykuków/usług, które są o wiele droższe. Przykro mi linczować polskich dorobkiewoczów, ale życie w Niemczech za 1000 euro miesięcznie to wegetacja. Szczególnie jak ma się rodzinę, wynajmuje mieszkanie w bezpiecznej, centralnej dzielnicy niepopularnej wśród imigrantów. Kosmetyki, ubrania, środki czystości, woda, prąd, ogrzewanie, internet, parkomaty - wszystko droższe. Za 2000 euro/ msc. można już spokojnie wyżyć i jeszcze odłożyć, ale też bez szału typu częste jedzenie na mieście, koncerty, kina itp.

moja ciotka z Niemiec przyjezdzajac do polski robi cala mase zakupow wlasnie tam bo jest dla niej taniej, jak jej powiedzialam ile kosztuja rzeczy w Portugalii to zzieleniala :D

eee zalezy gdzie...akurat tu sie z toba nie zgodze co do kupna bo w stolicach eurpejskich ceny są gigantyczne... widziałęm zestawienie najdroższych metrów kwadratowych:D oczywiscie wiadomo paryż, monaco, luxemburg, itd itp... i byly to kwoty o wiele większe niż za metr w warszawie!!!!! nie chc emi sie tego szukac ale , mimo że berlin nie był w tej klasyfikacji wysoko to jednak byla spora róznica... co do ilosci mieszkań do zapotrzebowania to się zgadza, też tak kombinowałem ze pewnie popyt mały to ceny niskie

Gość KiciKanka
hmm tak myślę, że młodzi ludzie to dobrze robią dla Polski, jeśli po latach pracy za granicą do niej wracają. Oczywiście jest ryzyko, że już się tam zadomowią, ale Ci, co wracają z oszczędnościami, dużo robią dla Polski.

Gość ech................
Coś napisze jeszcze tej pani z niemiec... W całych niemczech od 5 lat masz internet socjalny za free 2mbit w polsce od listopada 245kb tez za free. Kosmetyki niemarkowe w niemczech są 2 razy tańsze. Ciuchy podobnie a nawet tańsze. To ty wlasnie z dorobkiewicza przemieniłaś się w panią niemkę. Tam naprawde życie jest tanie jest jednak parcie na tarcie na markę. Jak pralka to bosh jak auto to mercedes jak kosmetyki to tylko niemieckie. Jak sie nie musisz chwalić to za 1 tyś euro i maz 1 tyś euro Jesteś w stanie zwiedzić kawałek świata, mieć normalne auto i nie martwić się. W polsce za 2* 1500 może wczasy nad morzem. Choć przy dziecku płacąc za przedszkole.... nie wiem... TAK ŻE NIE PIEROL.

Gość KiciKanka
a czemu jesteś taki niemiły/a? Jestem Polką i tego nigdy nie ukrywałam, jak wielu Polaków chcę wrócić za kilka lat do Polski. Co w tym złego? Nie jestem dla nikogo "pani Niemka" nie chcę być, a pralka nawet nie wiem jakiej jest firmy u nas w łazience ;) nigdy nie należałam do 'markowych' ludzi, ważne, żeby dobrze działała :) póki co, nie narzekam

Gość ech................
to bylo do stop euforii mowi ze 1 tys euro dla niej to mało bo trzeba płacić za parkomaty - ma auto w polsce za 1500 by miała ?? Mówi o jedzeniu na mieście w polsce by miała... Po prostu zmienił jej sie poziom mi kiedyś przy skoku z 2 tyś na 4 tyś tez :) nagle innaczej sie je itd. Ale niech patrzy realnie po prostu. Że w polsce para 1500 + 1500 raz w roku wycieczka i raz na 3 miesiące restauracja albo 2 * w miesiacy pizza. Tak średnio. po prsotu zmieniły jej się wymagania zachciewa jej sie kina, restauracji, prakomatów, miszkania w centrum

Gość ech................
A i kończąc temat mój sąsiad sprzedaje chemie z niemiec. I ludzie kupują bo niemieckie środki są lepsze i bardziej wydajne. Wiec jeśli polacy je kupują to chyba nie są droższe pszę pani. Tylko tak jak pisałem tam jest moda środki to heankel. A te tanie to niby szajs tylko ten szajs jest i tak lepszy od dostępnych w polsce :) I np więcej wypierzesz.

Gość bzdury na kiju
paczek w Niemczech u piekarza 1,30e obciecie dla malego dziecka 20e obciecie (samo!) doroslej 40e i jak nie wiem kto w Niemczech wynajmuje chate za 400e??? w Berlinie?? chyba sw.MIkolaj :D--- a gdzie koszty dodatkowe woda, smieci, ciec?? ja za dwupokojowe na prowincji place 500e ; to chyba jakis cud :P za 1000e nie da sie przezyc samotnej osobie, to nierealne na dluzsza mete, chyba, ze kilka m-cy tylko.. to ok

Heyka. Moja przyjaciolka odwiedzajac mnie w De za kazdym razem wraca jak osiol obladowana niemieckimi produktami przewaznie sama chemia. Ja nie moge sie zbyt o cenach wypowiadac bo nie znam cen w Pl.

Gość ebitom
sluchajac tych wywodow zastanawiam sie czy niewyjechac z tej polski robic remonty i budowy niemcom bo w polsce coraz wiecej kretaczy mataczy co nieplaca

Gość mikikun
ja milke 300 g kupuje za 1,60 euro

Gość mikikun
ja terzkupuje chemie jest o wiele lepsza jakosciowo niz w polsce nawet pisali to w gazecie angorze

Hej 🖐️ nie wiem w jakim sklepie autorka robila zakupy i jakiej jakosci produkty wybrala ale ja wydaje o wiele wiecej. Zaczynajac od tego, ze kupuje tylko rzeczy oznaczone ''BIO'' a przy wyborze chleba, mięsa, warzyw i owoców omijam markety i tzw. sieciówki szerokim łukiem. Ale przyznaję jedno - Niemiec wydaje sporo mniej na jedzenie, paliwo itd. niż Polak. I nie można tu kalkulować i przeliczać cen, rozmieniać na PLN tylko spojrzeć na pensję Niemca i pensję Polaka - np. 1500zl i 1500euro i wtedy najlepiej widac, ze np. Niemiec kupi wiecej litrow paliwa, wiecej zywnosci niz Polak ze swojej pensji. Bzdury na kiju - tez troche przesadzasz. Za samo obciecie zaplacisz 7 - 15 euro w normalnym salonie. Za dzieci chyba ciut wiecej. Mieszkam w Berlinie i za 400 euro mozna dostac mieszkanie - jednopokojowe lub z wneka, dwupokojowe raczej trudniej. Za dwa pokoje na prowincji 500 euro to jest duza suma jesli dodatkowo Ci dochodzi woda, smieci etc. cale Betriebskosten. Za 1000 euro jedna, sama osoba jest w stanie SPOKOJNIE wyzyc i to nie na jakims smieciowym poziomie. Sam socjal jest chyba nawet nizszy cos kolo 700-800euro dla jednej osoby i jest to minimum. Tu mozna za takie pieniadze zyc, w Polsce za 700zlotych to moze sie oplaci czynsz i media dopiero :o

Gość lap
czy to prawda ze ceny z działu elektroniki sa w Niemczech o wiele droższe i zupelnie nie opłaca sie ich tam kupowac? (konkretnie mam na mysli laptopy - samsung np 102 - ile on kosztuje) prosze o opinie

Gość awers
Nie ma czego porównywac wiadomo ze w Polsce jest taniej . U nas chleb jest po 4 zł a tam po 5 zł .

Gość lap
tak to prawda, ale czy mozliwe jest ze taki laptop który w Polsce kosztuje ok.1000zł może w Niemczech kosztować 1200euro?