Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fifilinka

mocne odparzenie od pieluszki-ratujcie mamy

Polecane posty

Gość fifilinka

próbuje juz wszystkiego-sudocrem tormentiol linomag. nie pomaga. wygląda jakby miala zdartą pierwsza wartewke skóry

Też ostatnio miałam problem z odparzeniem w okolicy pachwin u córci.Nie chciałam stosować Tormeniolu, bo jest malutka. Odstawiłam chusteczki do pupy na rzecz pregotowanej wody+przetarcie oilatum, znów woda i na koniec zmienione miejsca przecierałam roztworem nadmanganianu potasu. Później wszystko porządnie osuszyć, chwilę wietrzenia i dopiero pieluszka. Do pielęgnacji używałam Alantanu plus i Sudokremu. Znajoma lekarka poradziła też od czasu do czasu posmarować cieniutko te zmiany Clotrimazolem, o dziwo fajnie działa łagodząco. Po kilku dniach dziecko powinno mieć już super skórkę.

Gość kurde fantastyczne :)
u mnie sprawdzał się tormentiol ale podobno bephanten też jest dobry. Tylko to nie zadziała w 1 dzień niestety :(

Gość radze
zmienic pieluchy... I moze clotrimazol i kremy typu zinalfat.?... My juz 2 razy u dermatologa bylismy

Gość radze
aa i to co osoba wyzej... Przegotowana woda i waciki zamiast mokrych chusteczek... Jakich uzywasz???

miałam ten sam problem co ty -pediatra poleciła posmarować dupcię cieniutko Clotrimazolem niech się trochę wchłonie na to Tormentiol posmarować i tak max dwa razy dziennie -więcej nie wolno i po nocy było sto razy lepiej a na drugi dzień jeden taki okład i było po kłopocie. Teraz używam już tylko BEPANTEN i tego problemu nie mam, troszkę droższa maść ale lepsza

Gość fifilinka
uzywam chusteczek gaga z tesco. ale córcia ma aztopowe zapalenie skóry i nie wiemc zy ta choroba nie poteguje jej odparzenia

AZS potęguje odczyny na pupie. Najpewniej coś ją uczula i poza wysypem na ciele może pojawic sie pieluszkowe zapalenie skóry, więc mogą żadne specyfiki nie zadzialac jak nie dowiesz sie czy cos nie uczula- moze cos nowego w diecie??. u Nas pomogło wietrzenie i bepanten. Podobno pomaga mąka ziemniaczana, ale nie ma wlasciwosci antyseptycznych, więc przy zdartym naskórku lepiej maść.

Gość do autorki.........
ja kladlam podklad pod pupe i pappersa na pod siusaka. sudokremem nie smarowalam bo zawiera cynk i jeszcze podraznial skore.ale bepanthen MAŚĆ pomogla(jest jeszcze krem).linomag i alantan plus u nas nie pomogly,bo okazalo sie ze dziecko jest uczulone na lanoline.rumiankiem tez bym nie przemywala bo duzo dzieci ma uczulenie.ale woda i wytracie do sucha pupy jak najbardziej.a jak nie bedzie pprawy to idz do lekarza bo mozliwe ze bedzie potzrebna masc z antybiotykiem.

zgadzam sie z poprzedniczką, nie uzywaj chusteczek żeby wyleczyc to, tylko za każdym razem myj wodą i delikatnie osuszaj

Gość polecam mój sposób
do wody podczas kąpieli wsypać mąki ziemniaczanej, dośc sporo, potem po kąpieli zasypac pupę mąką. mojemu synowi przechodziło w 2 dni:) ewentualnie nadmanganian potasu rozpuscić w wodzie do kąpieli

Gość do autorki.........
doczytalam ze dziecko ma azs.moj rowneiz to ma.nie uzywam chusteczek do pupy a jedynie waciki kosmetyczne do mycia pupy i pozniej suchymi wycieram.mokrych chusteczek uzywam tylko zeby zebrac kupe synka.

Gość fifilinka
do majowamama próbowalismy juz wszytskiego. dziecko ma 5 mies a od 4 azs. nic nei pomaga. chyba pojdziemy do szpitala ale terminy sa az na czerwiec. bo tylko sa 3 łozka na całe województwo slaskie. paranoja. nawet SInlac ja uzczula mimo ze jest na nutramigenie. ja juz opadam sil . nikt nie wie co ja obsypuje

Gość fifilinka
w krochmalu nie kąpiemy

kurcze, współczuję, bo tez to przechodzilismy. okazało się że kosmetyki oilatum uczulały a my szukalismy wszędzie indziej. zmienilismy na emolium i po azs narazie nie ma sladu

Moze poszukaj w kosmetykach, proszkach. mojego tez sypalo na buzi rękach nogach. alergolog zalecil powolne rozszerzanie diety, liste zakazanych warzyw, owoców. mały dostaje wiekszosc z tej listy i nic go nie sypie. no moze pierwszy raz jak dostal marchewke, ale potem juz bylo dobrze.

Gość polecam mój sposób
ja nie mówię o krochmalu!!mąkę wsypuję do ciepłej wody i mieszam z wodą. nie gotuję wcześniej krochmalu i nie dolewam go do wody. krochmal robi sie taki przeźroczysty, woda z mąką jest biała mętna, robi sie mączna powłoczka na skórze, ale można ją latwo zmyć, krochmalu jużnie. ale nie wiedzialam ze dzieci z azs nie można kąpać w krochmalu, bo nei mam tego problemu, więc moze najpierw skonsultuj

Gość do autorki.........
mojego tez uczula sinlac....marchewka,dynia+ziemniak. synek tez ma 5 mies. ja kapie w emolium,po kapieli smaruje emulsja specjalna,na twarz krem specjalny. ale idz do pediatrymniech zobaczy pupe dziecka,moze naprawde potrzebna jest masc z antybiotykiem. w krochmalu nie kap bo to wysusza skore,nadmanganian potasu to samo.

Gość fifilinka
jakie tylko kosmetyki ,,testowalismy"na córce. łacznie z la roche posay i a dermy exomegi. nic nie pomaga. juz wode zmienilismy na której robie jej mleko bo moze jeszcze ta woda. płatki mydlane juz do prania . nic naprawde. rycze codziennie bo nie wiem jak jej pomóc. co zje to ją obsypuje, dzis zjada pierwszy raz SINLAC i jest pogorszenie. to samo po kaszkach kukurydzianych i ryzowych.

Gość do autorki.........
moj ma azs od 2 mies zycia.... pupe mial 2 razy odparzona na poczatku,pozniej jak przestrzegalam tych rzeczy o ktorych tobie pisalam to odpukac nie powtorzylo sie. a moze to pampersy podrazniaja pupe?jakich uzywasz? bo ja oryginalnych pampersow. a ubrania piore w loveli,podwojne plukanie zawsze nastawiam.(bez plynu)

Gość fifilinka
do autorki a co Wam pomogło? nie chce smarowac dziecka sterydami. gdzies dzis wyczytalam ze moze uczulac dziecko firma NEstle. tzn produkty z NEstle a kaszki i sinlac a firma robi. boje sie cokolwiek wprowadzac

Gość fifilinka
pampersy z Lidla Tijours. ma je od 2 mies i bylo ok

Gość fifilinka
najgorsze są te plamy na ciele i krostki na buzi i policzkach. do tego czesta byla ciemieniucha ale teraz jak tylko zauwaze to wyczesuje

Gość do autorki.........
a tobie lekarz pozwolil wprowadzac kaszki/kleiki? bo mi nie. mialam zaczynac od;dynia+ziemniak,marchewka,burak,brokul,cukinnia,kalafior,banan,gruszka,sliwka. nie mozna podawac jablka,pietruszki,selera bo to czeste alergeny. do picia nie dostaje rumianku,tylko sama wode.

Gość fifilinka
do autorki a co Je Twoje dziecko? czy jest sens u mojej Emilki cos wprowadzac skoro ta kaszka uczula????

Gość fifilinka
tak alergoog pozwolil i mimo ze zaczynam od malych ilosci to ma wysyp. raz jej dalam herbatke jabłkowoą z bobowity i ,miala pienistą kupkę wiec wiem ze jablko odpada

Mój nigdy nie miał odparzenia więc nie pomogę. Ale może to wina pieluszek i trzeba zmienić na inne lub po prostu przenieś się na tetry.Często ponoć też pomaga wietrzenie pupy.