Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

jatakarina

czy powinnam sie bac ze córcia bedzie gruba

Polecane posty

moja mała jest od urodzenia na 97 centylach, tzn urodziła się 75 a potem wskoczyła na 97 i teraz ma pół roku i nadal 97 centyli, staram się ograniczac mleko jak mogę, rozwadniam, nie daję kaszek, wproeadziłam zdrowe warzywka na obiad, pije tylko wode, ale to nic nie daje, dalej grubiutka dodam ze ja jestem drobna, męża siostry tez szcuplutkie...powinnam się martwic ze mała będzie gruba w przyszłosci?

Gość hellenka z okkienka
jestes tak pusta ze szok

Gość hellenka z okkienka
jak mozna glodzic dziecko z powodu wlasnych kompleksow? wiekszy problem niz to ze bedzie gruba bedzie wtedy jak zachoruje z niedozywienia pustaku

nie jestem pusta, tylko wyczytałam że dziecko na 97 centyli jest otyłe, mała mało sie rusza, siedziec nie moze przez fałdy na brzuszku, po prostu się martwię, bo jest naprawdę pulchna

moje ograniczanie mleka polega na tym, że staram się jej dawac tyle ile jest na puszcze, bo ona by jadła po 1,5 litra na dobę, nie głodze własnego dziecka, o to się nie martwcie

Ile Twoja mała ma lat? ile waży? Nie znam się na centylach :) U mnie w rodzinie też było kilka grubiutkich niemowląt ale wyciągnęły się jak tylko zaczęły chodzić.

Gość faujm
Niemowlęciu nie ogranicza się jedzenia.

Gość baby ono kwiatek
a z jaką wagą się urodziła? myślę, ze jak zacznie się ruszac to będzie lepiej, nie martw się

Więc myślę, że nie masz czym się martwić. Zobaczyć zacznie chodzić i będzie szybciej rosnąć wzdłuż :) "wyciągnie się".

Gość Niewidoczny dla innych
Moja sie urodziła w waga 3620, teraz ma 6,5 m-ca i waży 7,5 kg przy wzroście 74 cm.

moja tez wazy 9kg,siedzi sama juz od dawna,ma grubiutkie uda ,urodzila sie wazac 3,820.czasem martwie sie czy nie za duza jest.apetyt ma,zje wszystko co jej podam.na mleko budzi sie raz w nocy-nie da sie oszukac woda,herbatką.ale w sumie wole taki "problem" niz dziecko niejadek. zaczna chodzic to schudna.corka mojej znajomej wazyla wiecej niz nasze,w tym wiekua teraz majac 1,5 roku nie widac juz po dziecku ze byla grubaskiem:) takze nie ma sie czym martwic

Gość b.e.a.t.a
Mialam podobnie ze starsza corka - od urodzenia miala dobry apetyt, za to ruszac jej sie za bardzo nie chcialo. Wzrost miala caly czas na 10tym centylu, a wage na 50tym. Jako dziecko nigdy nie miala nadwagi, ale jak zaczela dojrzewac niestety przytyla i ciezko jej to zrzucic teraz. Ale wyglada na to, ze to wina genow - w rodzinie meza wiekszosc kobiet jest otyla. Ja ze swojej strony zawsze staralam sie zdrowo ja odzywiac, dawalam duzo warzyw, chude mieso i ryby, nie smazylam, ograniczalam pieczywo itp. Pomoglo, ale do czasu. Teraz corka w wieku 17 lat ma nadwage pare kilo, czy uda jej sie to zrzucic czy nie, raczej juz zawsze bedzie miala sklonnosci do tycia. Podobnie moja kuzynka - od urodzenia maly obzartuch, ale ciotka nigdy nie umiala jej odmowic slodyczy czy swiezych buleczek na sniadanie i kuzynka jako dziecko juz byla niezlym pulpetem, a teraz w wieku 24 lata wazy ok 100 kg. I nie wiadomo po kim to ma, bo w jej rodzinie wszyscy szczupli. Takze roznie moze byc - jedyne co mozesz zrobic to kontrolowac wage corki, jak bedzie troche starsza, dbac o zdrowa diete i zeby sie ruszala w ciagu dnia. Niemowlakowi poki co nie ma sensu ograniczac mleka, bo to moze przyniesc odwrotne skutki. I w ogole nie ma co sie zamartwiac na zapas, meze z tego wyrosnie.

ja ograniczam jej jedzenie tylko w nocy, bo ona je regularnie co 3 godz a w nocy nawet co 2-3 godziny, jak jej rozwodnię mleko w nocy to budzi za 2 godz głodna no mam nadzieję że z tego wyrośnie, bo wiem jak tusza moze w przyszłosci utrudnic jej zycie

Gość iLkaaaaaaaaaa
---------------------------------------------------------- tak

Gość teraz ja!
A wzrost - ile centyli. Problem jest wtedy, jeśli jest różnica między wzrostem a wagą. Może masz po prostu duże dziecko? Poza tym, to się zmienia. Ważne, żeby nie przekarmiać (nie wciskać jedzenia, gdy dziecko nie chce).

Dziewczyno n ie rozwadniaj mleka!!! Dokładnie na opakowaniu masz napisane ile lyzeczek na ile ml wody ! Gdy nie trzymasz się tych wytycznych nerki moga zaczać zle pracować .Powiedziało mi to 3 pediatrów bo moja miała tak ,że wolała bardziej rozcienczone i kazdy pediatra mnie ochrzaniał zeby ją przyzwyczaić do picia mleka wg wytycznych na opakowaniu.Teraz ma 6 m-cy i jest w 50-tym centylu i waga i wzrost Soczki można rozcieńczać ale nigdy mleko

Gość indiaindia
W ogóle się tym nie przejmuj. Z pulchnych bobasów wyrastają zgrabne dziewczynki :) Ważne, żebyś nie dawała na razie słodyczy, chipsów i wszelkich zapychaczy.

Gość teraz ja!
To nie ma powodu do paniki. Problem powstaje, gdy różnica między wzrostem a wagą to dwa pasma centylowe lub więcej. Na razie obserwuj, nie przekarmiaj ale i nie głodź dziecka. Tyle że nie przyzwyczajaj do słodyczy i potraw wysokokalorycznych, bo może mieć w przyszłości skłonność do nadwagi.

Gość kjhgfdgggggg
A czy ktoras z mam moglaby wyjasnic mi o co chodzi z tymi centylami? Czy te "wartosci" mozna odniesc juz dla miesiecznego dziecka?

Gość teraz ja!
Siatki centylowe to sposób oceny, jak twoje dziecko rozwija się (chodzi o wzrost i wagę) w stosunku do innych dzieci w tym wieku. Np. wysokość 25 centyli oznacza, że 25 % dzieci w tym wieku jest niższe od twojego dziecka, a 75 % wyższe. Waga np. 50 centyli oznacza, że 50% jest lżejsze, a 50% cięższe. Siatki dotyczą dzieci od 1 do 12 miesiąca i od 1 do 18 lat (oddzielne dla dziewczynek i chłopców).

Gość yyyyyyyyyyyyyyyy
Autorko zastosuj jej diete 300 kal albo kopenhaska....kurva niemowlaka odchudzac.... Skad wy sie bierzecie?