Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rączka niemowlaka

Pęcherzyki, schodząca skórka na rączkach ! Już nie wiem co robić ?

Polecane posty

Gość Rączka niemowlaka

Witam drogie mamy ! Mam taki problem. Córka ma ponad pół roku. Od około 2-3 miesięcy, kiedy zaczęła wkładać wszystko do buzi na jej dłoniach zaczęły pojawiać się zaczerwieniena, czasem pęcherzyki się robią, skórka schodzi dość intensywnie. Konsultowałam to z jednym pediatrą telefonicznie ( był na urlopie ) powiedział, ze tak się zdarza u niemowląt i żeby z tym nic nie robić. Byłam prywatnie kiedyś, ale w innej sprawie, ale pokazalam Pani Doktor rączki i tez powiadziała że tak się zdarza. Wiecie, niby byłam spokojna ale na krótko, bo te rączki wyglądają okropnie. Czasem mi wstyd przed znajomymo, bo wygląda to tak jakbym nie dbała o dziecko -to wygląda jakby miała je poparzone - takie blizny jakby. Raczej ją to nie boli to nie płacze, kiedy ją myje czy dotykam rączek. Bawi się i nie narzeka, także uważam że nie czuje bólu z tego powodu. Myslalam, też czy to może nie od wykładziny którą ma w pokoju - jak leży na brzuszku to szura po niej rączkami, a jak wiadomo jak się "trze" po wykładzinie to gtak jakby parzy. Nie wiem co robić. Na noc, ale nie za każdym razem smaruję jej rączki Bpanthenem i zakładam skarpetki - jest lepiej ale nie na dlugo. Co robić, poradźcie !

Gość Moniaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
idz do lekarza a nie na forum pytasz

Gość Rączka niemowlaka
Przeczytałaś aby cały temat ? Pisałam że konsultowałam to z dwoma lekarzami, ale kazali to zostawić, więc pytam tutaj, może jakaś mama miała podobny problem, nim pójde znów do jakiegoś lekarza i wywale niepotrzebnie kase.

Gość co tam budowa jak widac ze
to jest wyprysk kontaktowy. wiele niemowlakow to ma, dorosle osoby tez. twoje dziecko cos uczula, proszek? kosmetyki do pielegnacji? to moze byc nawet kontakt z Twoja bizuteria np gdy nosisz brasoletne albo zegarek na rece.

Gość Rączka niemowlaka
Ja bym stawiała na tą wykładzinę, może ją wyprać pomimo że jest nowa ?

Gość UbaBuba
A ja sądzę,że to egzema... może mieć różne podłoże,albo jest to jeden z objawów skazy białkowej.. Od kiedy podajesz dziecku mleko modyfikowane,czy aby nie od ok. 2 m-cy?

Gość Rączka niemowlaka
Od urodzenia jest na mm. Skaza to nie jest na pewno. Te zmiany skórne dotyczą tylko dłoni od strony wew.

Gość UbaBuba
Więc prawdopodobnie masz rację-wykładzina. Wiesz,nie jestem pewna,czy wypranie jej coś zmieni.Możliwe,że dziecko ma alerbię na materiał z jakiego jest wykonana-a najczęściej jest to poliester. Kładż dziecko zawsze na kocyku wylonanego z wł. naturalnych,może to coś zmieni. Pozdrawiam.