Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaola12311

WRZÓD ROGÓWKI U PSA !!!!!

Polecane posty

Gość kaola12311

zwracam sie z pytaniem co moge jeszcze podawac suni ochronnie do oka? Jest już za nami dluga droga leczenia, nic nie pomaga, jesteśmy zastraszani usunięciem oka :( A tutaj cały przebieg choroby i leczenia (jeśli ktoś zechce przeczytać i pomóc byłabym wniebowzięta, a może ktoś borykał się z podobnym kłopotem?) : http://www.zwierzaki.org/index.php?topic=38294.new#new

Gość kaola12311
jeśli strona nie chce się wam otwierać wystarczy skasować spację pomiędzy końcowymi liczbami w linku 3829 4

Gość kaola12311
może ktoś to borykał się z takim paskudztwem może polecić nam lecznicę ? Poszukuję dobrego weterynarza okulisty

Gość niewiele mogę pomóc
Mój kot miał uszkodzoną rogówkę w efekcie walki z innym. Wet zakroplił mu to czymś i potem starałam się mu podawać maść do kącika oka, jeśli dobrze pamiętam to chyba była maść z antybiotykiem, ta sama, którą stosuje się u ludzi. Nie pamiętam czy dostawał też jakieś anytbiotyki osłonowo. Na rogówce powstała mała blizenka, od tego czasu źrenica w tym oku jest powiększona. Nie wiem czy kot na to oko widzi, ale generalnei jest bardziej ostrożny od tego czasu, jest strachliwy.

Gość kaola12311
Na stronie do której podałam nikt wypisałam wszystkie lekarstwa jakie stosowaliśmy i nie zwalczyły tego paskudztwa :( ręce się załamują,a w kółko słyszymy, że oko ''tragicznie'' . Postanowiłam podjąć zawziętą walkę z tego otóż powodu solcoseryl dokupiłam na własną rękę i podaję razem z biodacyną. Leki ludzkie jak najbardziej tak ! Wrzód rogówki dotyka również ludzi , a więc.... Może by kupić witaminę A? Chodzi mi o coś ochronnego.

Gość niewiele mogę pomóc
hmm przeczytałam opis leczenia zastanawia mnie powód dla którego pojawił się ten wrzód, było jakieś uszkodzenie ? nie zauważyliście tego wcześniej ? jedyne co mi się nasuwa to to że leczenie od początku zamiast zaleczać jedynie nasiliło problem i wywołało komplikacje, może źle dobrane leki które pogłębiały stan zapalny

Gość niewiele mogę pomóc
przeczytałaś dokładnie ulotkę tego solcocerylu ? jesteś pewna że można stosować do oka ? przykro mi, ale być może nie uda się uratować tego oka, ale próbuj jak wygląda drugie oko, też mętnieje ?

Gość kaola12311
Powód powstania jest nie znany. Sunia po spacerze na dworze zaczeła się rzucać po mieszkaniu DRĄC oko , tarła, tarzała się. Pojechaliśmy do naszej pani weterynarz. Wybarwiła oko powiedziała, że mamy wrzoda rogówki i, że nie wolno podawać sterydów , bo wtedy mielibyśmy problem. Podawaliśmy wszystkie leki jakie wypisałam na stronie zwierzaki.org z zaleceniem, nic nie zadziałały . Potem już ostatecznym krokiem miało być zaszycie oka. Również 0 rezultatów wrzód jak był tak jest :( Teraz znowu biodacyna w ruch + (jak już wspominałam, postanowiłam sama zadziałać i dokupiłam) solcoseryl

Gość kaola12311
czytałam ulotkę. Przewertowałam cały internet. Czytałam gdzieś,że w tym przypadku Solcoseryl , był strzałem w 10, a więc pomyślałam dlaczego by nie . Tutaj troche o Solcoserylu : Wskazania: Uszkodzenia rogówki spowodowane ciałami obcymi, oparzeniami, noszeniem szkieł kontaktowych. Owrzodzenia rogówki, zakażenia grzybicze, bakteryjne i wirusowe rogówki, zapalenie rogówki. Nie zamierzam się poddawać. 2 oko lekko zmętniałe,ale lepsze. Ogólnie ''ładniejsze'' jeśli tak to mogę nazwać

Gość niewiele mogę pomóc
mogę jedynie polecić fajne forum o psach i kotach, tam porad udzielają lekarze skopiuj temat, może ktoś z lekarzy czy właścicieli miał podobny przypadek, życzę powodzenia http://www.krakvet.pl/forum

Gość kaola12311
dzięki :)

Gość niewiele mogę pomóc
udało Ci się otworzyć tę stonkę ? bo nei wiem czy link wkleił się poprawnie przeczytałam oba przypadki, być może u Twojego psa nie wytwarzają się łzy i to utrudnia gojenie się oka ? weci w takim wypadku oprócz leków zalecają dodatkowo krople "sztuczne łzy"

Gość kaola12311
Tak, tak zostaliśmy ostrzeżeni, że to może być suche oko, ale doszliśmy z wet że to nie jest przyczyną.Sunia ma wilgotne oczka, po spacerze gdzie wieje wiatr też są mokre, z rana ma ze śpiochami... Ale zaraz posprawdzam leki może dobiorę kolejny, dziękuję za pomoc :) Jeśli masz jeszcze jakiś pomysł to jestem otwarta na nowe propozycje

Gość kaola12311
a co mogę dorzucić od siebie bez recepty na ''wzmocnienie'' oka?

Gość niewiele mogę pomóc
wit A i cynk bardzo pomagają na szybkie gojenie się ran, no ale o tym powinien decydować lekarz bo nie wiem czy zwierzeta mogą to brać i czy nie są toksyczne na pewno witaminy w zastrzyku na wzmocnienie by pomogły, chociaż jeżeli psiak je normalnie i ma apetyt....to moze nie ma potrzeby żadnej suplementacji, gotowe karmy mają dodatek witamin nasz wet podawał witaminy w zastrzyku bo mój kot jest nerkowcem, ma 16 lat i jest wychudzony, kiepsko u niego z aptetytem

Gość kaola12311
Wiem ,że witamina C u psów niszczy nerki, ale skoro podstawowe karmy zawierają dodatek witaminy A, B1 itd. to uważam, że wartoby spróbować

Gość niewiele mogę pomóc
nalepiej spytaj weta i niech on zadecyduje

Gość kaola12311
zwłaszcza, że moja wet nie jest zbyt rozmowna :/ I kiedy pytałam o Naclof odpowiedziała ''ale my już podawaliśmy tyle leków, której opierają się na tej samej zasadzie'' Aż się we mnie zagotowało po takiej odpowiedzi. Po primo Naclof jest lekiem, który działo miejscowo na ból i przeciwzapalnie, a po secundo dostawaliśmy zastrzyki przeciwbólowe ito tylko 2 razy podczas zaszycia oka. Sunia nie pokazywała, że odczuwa ból, ale profilaktycznie powinna coś dostać przeciwbólowe. Teraz kiedy dosło zapalenie oka, to już powinna mi przepisać tą pieprzoną receptę na dolegliwości bólowe! Przepraszam za słownictwo, ale jak sobie przypomnę tą sytuację, to aż źle mi się robi :/

Gość niewiele mogę pomóc
wiem jak to jest gdy człowiek czuje się bezsilny a fachowcy traktują to jak kolejny przypadek..... nasz kicia dwa lata temu miała takie złe wyniki krwi że wetka nie dawała żadnych nadziei, jeszcze trochę i byśmy kotkę uśpili... ale po tygodniu codziennych kroplówek była jak nówka sztuka, no prawie w zasadzie już po pierwszej kroplówce było lepiej bo przestała wymiotować i zaczeła jeść jak masz wątpliwości zawsze warto skonsultować się z innym wetem pisz na bieżąco jak z psiną, będę zaglądać do tego tematu

Gość kaola12311
dziękuję, na pewno będę pisać :) I tutaj i na forum zwierzaki.pl mam trudności z zalogowaniem się na krakvet.pl , ale jeśli tylko mi się uda tam też się odezwę :) Dzisiaj mamy dostać wyniki wymazu. Jak tylko tak się stanie napiszę co i jak :) Kochana jeśli możesz dodaj temat do zakładek czy coś w tym stylu, albo gdzieś zapisz, bo potem gdzieś zejdzie na dalsze strony i będziesz miała problem z odszukaniem. Pewnie jesteś tego świadoma, ale tylko tak wspomniałam :) To super życzę zdrówka dla kici :)

Gość niewiele mogę pomóc
Dzięki, temat już dodany co do stronki krakvetu, czasami faktycznie się wiesz i nie można się zalogować

Gość kaola12311
Wet mówiła, że przy sobocie mogę spodziewać się telefonu z wynikami. Niestety nadal nic nie wiemy, czekamy z niecierpliwością. Podawanie Solcoserylu ograniczę do 2/3 razy dziennie. A Biodacynę 4 razy dziennie

Gość kaola12311
Nadal nic nie wiemy. Czy podawanie Tobrosoptu było by ok?

Gość kaola12311
kupiłam suni witaminę A w tabletkach. Zamierzam podawać 2 tabletki na dobę

Gość kaola12311
na posiewie nic nie wyszło. Dzisiaj wizyta u nowego wet. zobaczymy co powie

Gość niewiele mogę pomóc
Hej, myślałam że się już nei odezwiesz. Na posiewie nic nie wyszło bo przecież cały czas stosujecie antybiotyki. Może to i dobrze bo może to oznacza że bakterie są w odwrocie i oko zacznie się wreszcie goić.... Jak się czuje psina ? ma apetyt ? oko wygląda lepiej ?

Gość kaola12311
Przepraszam, że tyle zwlekałam z odzewem, ale musiałam ochłonąć tak sunia ma apetyt, oczko nie za dobrze. Przed posiewem przez tydzień do oka nic nie było zakraplane, a więc wyniki powinny być wiarygodne. Nic nie wyszło, 0 bakterii. Pojechaliśmy na umówioną wizytę do doktora Balickiego. Sunia zbadana. Testy na suchość oka wyszły bardzo dobrze, oczy mokre :) Dostaliśmy Tropicamidum - na rozszerzenie źrenic -ale po co?! i Floxal. A w czwartek operacja :( znowu zaszywanie oka na 14 dni :( Będzie ona polegała na usunięciu martwych/przerośniętych komórek i poskładaniu rogówki w całość tak , aby się zrosła, bo teraz jest to nie możliwe iż rogówka posiada haczyki i powinna zahaczać o oko, ale u naszej suni to nie możliwe, bo jej oko nie wytwarza haczyków :( została postawiona diagnoza :nawracający wrzód rogówki boksera :( Przy każdym zadrapaniu , otarciu, uszkodzeniu rogówka regeneruje się w przeciągu 24h u naszej suni nie jest to możliwe. :( Jestem wymęczona psychicznie :( Znowu zapuszczanie kropel, patrzenie jak cierpi, 14 dni utraci wzrok na jedno oko :( Tak bardzo chciałabym jej odebrać to cierpienie... :(

Gość niewiele mogę pomóc
Trudno mi sobie to wszystko wyobrazić. U mojej kocicy goiło się jak na przysłowiowym psie....Mimo że oko było skaleczone solidnie, bo widziałam nawed ślad krwi, dotarliśmy do lekarza dopiero następnego dnia, czyli od uszkodzenia mineło dobrych kilka godzin....wszystko skończyło się tylko na małej blizence na oku... mam nadzieję że tym razem to zaszycie coś pomoże

Gość kaola12311
Byliśmy umówieni na zabieg, pojechaliśmy profesor obejrzał oko i mówi ,że jest znaczna poprawa i , że póki co powstrzymamy się od operacji i zobaczymy co będzie dalej :) Boję się jutra, bo dostaliśmy sterydy ;/ przy wrzodach jest to zabronione, no ale ponoć zna się na tym co robi, a więc jakoś staram się nie panikować. W razie jakiś problemów mamy się do niego zgłosić jeśli wszystko bd ok następna wizyta za 2 tygodnie

Gość niewiele mogę pomóc
Dobrze że się poprawia, może teraz wreszcie zacznie się goić jak należy. Trzymam kciuki. Długo się nie odzywałaś i się martwiłam. Dajesz jej witaminki ?