Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agnostyczka 555

Nie będę chrzciła dziecka- jak byście zareagowali?

Polecane posty

Gość idiotyzm!
Dziecko, które ma 8 lat, nie jest jeszcze w stanie wybrać własnej religii. A nawet, gdyby dziecko nie chciało przystąpić do komunii, to katoliccy rodzice i tak w większości przypadków je do tego zmuszą. Komunia to, w tych czasach, szpanerska impreza, na której rodzice pokazują, jak bardzo są bogaci i jak drogiego quada czy laptopa mogą zafundować swoich pociechom. Żadnego Boga już w tym nie ma.

Gość blablbalablbalblbalbalablablab
Ja też nie rozumiałam o co chodzi w tych modlitwach i nie za bardzo kumałam o co chodzi z tą komunią, nie wiedziałam, że Bóg istnieje, myślałam, że chodzi tylko o tą wielką figurkę która wisi za ołtarzem - Jezus na krzyżu. Na pierwszej spowiedzi powiedziałam, że pyskowałam do mamy i zabiłam muchę. Pamiętam tylko, że musiałam przed komunią co niedzielę chodzic do kościoła na 9 i zawsze jak mnie mama budziła i wyganiała do kościoła to płakałam, bo mi się nie chciało. :P To był po prostu mój obowiązek, którego nie lubiłam. :P Nie byłam po prostu jeszcze świadoma tego wszystkiego. W Boga wierzę, zaczęłam ostatnio czytac Biblię. Jednak najbardziej mnie śmieszy, jak ludzie, którzy twierdzą, że wierzą w Boga, śmieją się, że duchy nie istnieją i bawią się w wywoływanie, bo to 'zabawa'. Aż mnie ciary przechodzą, że ludzi to bawi. Np mój mąż i cała jego rodzina. Mój mąż mówi 'dawaj wywołamy duchy'. (no jak dzieciak - bez komentarza). Powiedziałam mu, że z takimi rzeczami nie ma żartów, bo to co wtedy wejdzie do naszego domu już w nim zostanie i poczuje konsekencje tej 'zabawy' a najmocniej jak będzie chciał się zbliżyc do Boga. Zaczął się śmiac i powiedział 'kotek, przecież takie rzeczy nie istnieją', śmiał się strasznie i cała jego rodzina też jak im to opowiedział. Dzieci chrzczą i mają śluby kościelne, bo wierzą w Boga, ale duchy nie istnieją. Przecież to nic innego jak dusze zmarłych ludzi, przecież istnieją w tej religii. Nie kumam ich.

nudne i ciężkie jest wasze życie bez Boga http://demotywatory.pl/3640477/Wiec-powiadasz http://www.inteligentny-projekt.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=208&Itemid=229 Christian Boehmer Anfinsen biochemik: 1972 nagroda Nobla w dziedzinie chemii: "Myślę, że tylko idiota może być ateistą." Alexis Carrel chirurg nagroda Nobla w dziedzinie medycyny: "Najzwyklejszą pychą jest wierzyć, iż jest się w stanie poprawić przyrodę, gdyż przyroda jest dziełem Boga."

a ja powiem ze od dziecka wierze w Jezusa i rozmawiałem z nim i nawet spełniał moje zyczenia np jak bolał mnie brzuch to prosiłem zeby zabrał ten ból i zabierał ten ból pomagał mi w szkole dzieki jezusawi znajdowałem pieniadze dopiero jak mialem 15 pogniewałem sie na niego bo przestał spełniac moje zyczenia więc zacząłem uprawiać magie i radiestezje spirytyzm i od 33 roku znowu wróciłem do Jezusa a porzuciłem wróżby magie i radiestezje ale to przez szkaplerz karmelitański

Gość Do idiotyzm!
A co się wtrącasz w sprawy Katolików? Mają zwyczaj chrzcić dzieci, to niech sobie to robią, gówno ci co do tego! Jakim prawem uzurpujesz sobie prawo przestawiania czyichś zwyczajów? Zajmij sie sobą!

Do DO idiotyzm to wlasnie katolicy cie wpiepszaja jak nie chcemy chtzcic to nasza sprawa a wam nic do tego :p

Gość Do askolek
A jakim prawem wy w wielu krajach zachodu zmuszacie nasze dzieci do uczęszczania na wychowanie seksualne i lekcje buddyzmu oraz new age? Jakim prawem wy nas zmuszacie???

ja nie chrzcilam mojej corki,wiec zareagowalabym tak : yeyyyyy :)

Gość niebieskapomarańcza
moje dziecko nie bedzie chrzczone itd nie będzie także uczęszczało na lekcje religii katolickiej koniec i kropka. nie pdooba sie to wypad

Gość gadżecistka
teraz juz jest normalna sytuacja, że dziecka sie nie chrzci, ale jak chodziłam do podstwawówki (zaczeąłam ok. 95 rok) to była niezła presja, żeby chodzić na religię i jak ktos nie był chrzczony to wszyscy robili wielkie O JA CIIE KRĘCE...

Gość gadżecistka
dobrze, że jest tak, że ludzie mogą robic w tej sytuacji co uważają za słuszne a nie, "wszyscy to robią to ja tez musze"

Chrzest nie ratuje nikogo od potępienia. Nie jest ważne, czy zostaliśmy ochrzczeni przez zanurzenie, pokropienie czy polanie wody jeśli nie uwierzyliśmy w to, że zbawienie mamy dzięki Chrystusowi, chrzest (jako metoda) jest bezużyteczny i nie ma znaczenia. Chrzest wodny przez zanurzenie jest wyrazem posłuszeństwa człowieka zbawionego, który publicznie wyznaje wiarę w Chrystusa i utożsamia się z Nim. Chrzest niemowląt nie pasuje do biblijnej definicji chrztu czy biblijnych metod chrztu. Jeśli wierzący rodzice chcą poświęcić swoje dziecko Chrystusowi, mogą poprosić o błogosławieństwo dziecka w kościele. Jednak nawet jeśli dziecko jest poświęcone Panu, kiedy dorośnie, samo będzie musiał podjąć decyzję, czy uwierzy, że jedynie wiara w Chrystusa da mu zbawienie.

Gość do askolek
Przestań wskrzeszać ten dawno już nie komentowany temat! Zwykła z cienie prowokatorka! Jakto chcrzest jest nieważny? Przestań bredzić! Sam Jezus mówił: ''Idźcie nauczajcie wszystkie narodu UDZIELAJĄC IM CHRZTU w imię Ojca i Syna I Ducha Świętego, a oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata.'' Sam Jezus został ochrzczony przez św. Jana Chrzciciela! Po drugie Jezus i św. Jan Chrzciciel uznawali chcrzest jako zmycie (odpuszczenie) grzechów. Po trzecie w Biblii (w Dziejach apostolskich) jest kilkakrotnie wzmianka o tym jak Apostołowie chrzcili całe rodziny, łącznie z dziećmi!

Gość agnostyczka 555
podniose temat, bo jest moj! :P bardzo denerwuje mnie tlumaczenie w stylu- ochrzcil dziecko bo inaczej pojdzie do piekla czy zostanie potepione... a skad wy to koorwa mozecie wiedziec?! kazdy z was katolikow, tez zostanie potepiony, bo swiadkowie jehowy tak twierdza! no i co wy na to?

Gość IUYTR
OCHRZCIJ...DZIECKO BEDZIE MIALO KOGO O ZABAWKI PROSIC,O TO BY BRZUCH PRZESTAL BOLEC,BY SPRAWDZIAN DOBRZE POSZEDL.... ZAWSZE MOZNA PORZUCIC TO W CO SIE WIERZYLO DO TEJ PORY.... SAM ZADECYDUJE CO Z TYM ZROBI.... CZLOWIEK MUSI MIEC JAKIES ODNIESIENIE W ZYCIU-MIEC DO KOGO SIE W MYSLACH ZWROCIC.PO PROSTU JEST LATWIEJ... JEZELI PAN BÓG CI NIE PASUJE TO WYBIERZ INNEGO BOGA.....I KROCZ PRZEZ ZYCIE POD "JEGO SZYLDEM":)

Gość IUYTR
JEST POWIEDZENIE:W SPADAJACYM SAMOLOCIE NIE MA ATEISTÓW. I TO PRAWDA!PIERDOL...CIE GLUPOTY BO ZDROWI JESTESCIE,MLODZI I MOZECIE WSZYSTKO.TYLKO W SZPITALACH JAKOS KAZDY PROSI O OSTATNIE NAMASZCZENIE I ROZGRZESZENIE... O MALUTKICH,UMIERAJACYCHM DZIECIACH,KTORYCH RODZICE BYLI PRZECIWNI TEMU BY ZOSTALI W POZNIEJSZYM WIEKU OCHRZCZENI NIE WSPOMNE....

Rób co uważasz za stosowne i nie patrz na konwenanse. Jeśli dziecko będzie potrzebowało wiary to przystąpi do wszelkich sakramentów nawet do chrztu w wieku 40 lat.

Gość Sangria-sandRIA
jak sie ciesze ze nie mieszkam w tej zacofanej polsce

Gość HTGDS
POLACY TEZ SIE CIESZA:)

zrobisz jak będziesz uważała w mojej rodzinie jest dwoje dzieci nie ochrzczonych nie przeszkadza im to w rozwoju ale jest sprzeczne z postępowaniem rodziców do kościołka dzieci chodzą ? :P no i po co ? a dlatego że w szkole jest religia i nie ma alternatywy na to miała być etyka ale nikt o tym nie pamięta , będziesz tłumaczyć małemu dziecku dlaczego jest inne religijnie od reszty klasy ?

Gość Sangria-sandRIA
Ja bardziej sie ciesze i dzieki moim rodzicom nie wychowywalam sie w tym zaklamanym kraju Kiedy przyjechalam do pl po 20 latach bylam wszystkim zachwycoa po mc mialam dosc tych zaklamanych ludzi Kosciol polski zrobil na mnie najgorsze wrazenie mimo tego ze w kraju ktorym mieszkam jest mnostwo katolikow

Gość Do Sangria-sandRIA
To właśnie tacy ludzie jak ty są nietolerancyjni, zacofani i fanatyczni zresztą. Wniosek? Nie potrafisz myśleć samodzielnie i jesteś zmanipulowana. Chesz wiedzieć dlaczego? A no dlatego, że nie szanujesz poglądów i zdania innych ludzi! Nie podoba ci się w Polsce? To po co tu przyjeżdżasz? Przecież mieszkasz w innym kraju! Masz prawo wyboru, nie musisz mieszkać w Polsce. Jeden kraj jest taki, inny siaki i uszanuj to, zamiast kogoś obrażać! Zresztą nawet pisać po polsku nie potrafisz! Polska pisze się z dużej litery!!! Co do owego zacofania Polski to musze cię zmartwić! To Zachód, a nie Polska jest zacofany! Na zachodzie nie szanuje się ludzkiego życia, płody z aborcji trafiają do ścieków, eutanazja na życzenie, degrengolada moralna, a na dodatek idiotyczne przedmioty w szkołach. Na tzw wychowaniu seksualnym wmawia sie chłopcom, że powinni w przyszłości zmienić płeć. To jest chore. Nie wierzysz? Poszukaj o tym w sieci! Pamiętaj, że to, co wielu nazywa postępem jest tak naprawdę złem, które szkodzi człowiekowi. Taki ''postęp'' Polacy mają gdzieś!

Gość Do agnostyczka 555
Skąd to wiemy? Taka nasza Wiara. Ty nie masz obowiązku Jej wyznawać i chrzcić dziecka! Nie podoba ci sie? To nie rób tego! Nikt cię nie zmusza. Od razu widać, że prowokujesz i atakujesz Katolików, bo Ich nie lubisz. Żyj sobie swoim życiem, a Katolicy swoim. Dlaczego prowokujesz do ataku na Katolików? Czy tak wygląda twoja tolerancja? Nie masz innych ciekawszych tematów na kafeterii? A co do reszty to sprawdź co założył Jezus: Kościół czy Świadków Jehowy. Potem dopiero komentuj!

Gość doświadczenie xxxlat
żadne z moich dzieci nie jest ochrzczone, nigdy nie spotkałam się z żadnym negatywnym odbiorem, moje dzieciaki tak samo. Polacy pieprzą że są katolikami, a tak naprawdę mają w dupie te zabobony, z tym, że sami nie mieli odwagi nie ochrzcić

Gość doświadczenie xxxlat
gadżecistka teraz juz jest normalna sytuacja, że dziecka sie nie chrzci, ale jak chodziłam do podstwawówki (zaczeąłam ok. 95 rok) to była niezła presja, żeby chodzić na religię i jak ktos nie był chrzczony to wszyscy robili wielkie O JA CIIE KRĘCE... A gdzie do szkoły chodziłaś? Na wsi? Ja jestem starsza (mieszkałam w dużym mieście jako dziecko i nastolatka) i nigdy żadnej presji nikt na mnie nie wywierał, nawet jednego słowa nikt mi nie powiedział na ten temat

Gość bziuuuuul
Matko, ludzie ale macie problemy... chcecie chrzcić - chrzcijcie, nie chcecie - nie chrzcijcie... Zamiast pisać o pierdołach ruszcie dupska i zróbcie coś pożytecznego...