Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

blackberries

Rady dla przyszlej mamy...

Polecane posty

Witam, zakladam ten temat i chcialabym aby obecne mamusie podzieliy sie ze mna radami/ doswiadczeniem w sprawie pielegnacji i opieki nad dzieckiem. Jestem w 37 tyg ciazy i niedlugo rozwiazanie ,ale mam tyle obaw,ze pomalu wariuje od tego. Chcialabym byc jak najlepsza matka i juz terazprzygotowac sie na ewentualne niespodzianki, ale czy tak sie da?? zastanawialam sie kiedys ile razy trzeba takiego noworodka przewijac dziennie? o kazdym karmieniu, czy przed? na pewno wtedy kiedy jest kupka, a wlasnie ile razy dziennie taki noworodek potrafi zrobic kupke? prosze podpowiedzcie cos w tym temacie?

Gość insomniaaa
Witaj,postaram sie rozwiac jakos Twoje watpliwosci. :) Jak na razie duzo wypoczywaj i spij ile mozesz. Noworodki najlepiej przebierac przed jedzeniem,bo po jedzeniu moze takiemu dziecku sie ulewac,pozwol aby mleczko ulezalo sie w brzuszku malucha. Kupy to indywidualna sprawa kazdego malucha. Nie ktore dzieci wyprozniaja sie po kazdym posilku,a niektore 2 razy dziennie.

Gość to i ja coś powiem :)
Tak jak koleżanka wyżej-dziecko przewijaj przed jedzeniem. Kupa może być raz dziennie,może być po każdym karmieniu,a może nie być kilka dni-bo dziecko wszystko przyswaja. Ja zmieniałam mniej więcej co 3-4 godziny-czyli przed każdym karmieniem. Ogólnie co jakiś czas zaglądasz-jak pielucha jest napęczniała to zmieniasz. Instynktownie będziesz wiedziała-zobaczysz. A teraz odpoczywaj i ciesz się ostatnimi chwilami odpoczynku.

zalezy tez czy bedziesz karmic piersia-jak tak to przewaznie kupy sa po kazdym karmieniu,a na mm moze ich nie byc nawet kilka dni,zobaczysz jak urodzisz:)

Mi się też wydaje, że na żywioł :D. Każde dziecko jest inne :D. A ty będziesz sama czuła co robić ze swoim dzieckiem i jak z nim działać. Bo znam dzieci, które robią kupę bardzo rzadko, jak są karmione piersią. Wolą być przebierane po jedzeniu, bo jak są głodne, to się denerwują. Do każdego dziecka indywidualne podejście :). A teraz na spokojnie, na zapas się nie da nic wymyślić. I na pewno nie stawiać sobie za punkt honoru by być jak najlepszą matką, bo potem każda wpadka, typu niezrozumienie dziecka, jego płacz nieumiejętność poradzenia sobie w pewnych sytuacjach będą wpędzać cię w niepotrzebne kompleksy.