Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maniaaaaa

Przekarmianie dziecka

Polecane posty

Gość Miska_Animiska
My mistake - 8.5kg.. nie 9kg.

Gość uufrdshjk
Mojemu dziecku lekarka też powiedziała, ze jest za grube. na drugi dzień po wizycie mały przestał jeść w dzień, sam z siebie. może zje z 40 ml za cały dzień i w nocy 3 x 150... nie wiem czy dziecko zrozumiało co lekarka mowiła??? czy sam z siebie nie chce jeść. to trwa już drugi tydzień.

Gość uufrdshjk
dla odmiany teraz traci na wadze

Gość Miska_Animiska
Do uufrdshjk, A ile ma miesięcy Twoje dziecko? I jedno jest pewne - jeśli w nocy się najada, to w dzień nie potrzebuje. Zamień dziecku karmienia nocne na dzienne, a w nocy nie karm, to będzie inaczej. Poza tym do 1r.ż. waży się dziecko raz na miesiąc, a nie codziennie, bo dziecko ma przyrastać np 0.5 kg miesięcznie, co nie jest jednoznaczne z tym, że musi przyrastać kilkanaście-kilkadziesiąt gram dziennie, tylko - np jednego dnia przyrośnie 100g, po czym na następny dzień spadnie o 150g, a za tydzień wyjdzie, że w porównaniu z wagą wyjściową - waga wzrosła o 100g, a po kolejnych 3 tyg - waga pójdzie o kolejne 400g do przodu. Poza tym w wieku 3-4 mcy następuje pierwszy spadek(spowolnienie) przyrostów wagi, później kolejny - w okolicach 5-6mca. Wiąże się to z wieloma czynnikami - w tym posiłki idą w długość (córka skoczyła mocno wzrostowo w okolicach właśnie 4-6 mca - nie mierzyłam dokładnie, ale widać było niemalże z dnia na dzień jak szybko rośnie), poza tym zaczęły jej iść zęby (choć nie wyrżnęły się do przeszło 11mca), zaczęła być bardziej ruchliwa, mleko piersiowe też zmienia się z kalorycznego na budulcowe, poza tym dziecko też ma skoki rozwojowe, co też nie sprzyja apetytowi, bo wszystko jest ciekawsze niż jedzenie... No chyba, że dziecko jest chore (u nas okazało się, że córa w 8mcu życia miała klebsiellę w moczu plus anemię, która potęgowała efekt niejedzenia w pewnym momencie...).

Gość mkiujnbhytgv
oj... dużo waży... UWAGA! Dziecko na początku powinno przybierać 700-1000g na miesiąc. Dostałaś taką ulotkę w szpitalu - takie kółeczko? Tam jest ile powinno przybrać dziecko w 1 roku.

Ja miałam podobnie - jak moja miała około 3-4 miesięcy i się okazało, że waży 8kg, to lekarz mi nagadał że dziecko przekarmiam. Dodam, że karmiłam ją wyłącznie piersią. Bynajmniej nie posłuchałam, żeby ograniczyć karmienie i teraz kiedy ma 1.5 roku waży 12,5kg. Każde dziecko ma inne tempo wzrostu i trzeba to wziąć pod uwagę.

Ja byłam na szczepieniu z 3,5 miesięczną córką, spotkałam znajomą z rówieśnikiem córki. Waży 9.300 ;-), moja córka 6 kg. Jak widać jest róznie. Ten chłopczyk jest karmiony sztucznie.

Gość bez jaj z tym sztucznym
karmieniem :O trzeba przestrzegać zalecanych na opakowaniu ilości i nie upasie się małego świniaka

Gość jak uprawiasz
mam akurat ta puszke bebilonu przed soba bo moje dziecko tez jadlo mm i na tabeli zywienia napisane jest ze w 2-3 mies 6 porcji na dobe po 120 ml i z wiekiem zmniejsza sie ilosc podawanego mleka a od lekarza dowiedzialam sie ze dziecko na dobe nie powinno zjadac wiecej niz litr tego mleka

Gość jak uprawiasz
nie wie jak z innymi mlekami ale mysle ze podobnie moj synek ma 1,5 roku i ma teraz 95 cm wzrostu i wazy 14,5 kg

Gość hienka...25
Nie przejmuj sie tak bardzo, fakt, wazy za duzo, moj ponad 5-miesieczy syn wazy 8,3 kg, jest bardzo długi a jak miał 3 m-ce wazył 6,8kg i równiez słyszałam teksty że jest za gruby. Ale nie przejowałam sie tym, po 4 m-cu z 6 karmień zrobiły sie 4 plus zupka jarzynowa i na podwieczorek deser. Dalej nie jeest chuderlaczkiem ale wygląda tak akurat. wprowadzisz stałe pokarmy i bedzie lepiej, moim staniem pomału powinnas o tym myslec. Pomysł z zageszczeniem mleka tez jest dobry..i dokładnie, jak śpi na spacerze to w ten sposób wydluzaj mu odstepy miedzy karmieniami. Powodzenia!

Gość hienka...25
Pastafarianka reaktywacja- idiotka z ciebie

Gość gtuyiop;l
autorko moje dziecko kiedy mialo pełne 4 miesiące było baaaaaardzo okragłe :D ja tego nie dostrzegałam wtedy,dziecko jadło mleko co 3 godziny,dopiero teraz po wielu miesiacach widzę na zdjęciach jaki byl tłusciutki :) ,ale tek szybko rósł ,że w wieku 6 miesiecy ,,wysmuklał,, wyciagneło go na długosc,i teraz wazy niecale 10 kilo ma skoncozne 10 miesiecy lubie duuuzo zjesc i chętnie je,ale jest szczuplutki,wiec i Twoje dziecko wysmukleje :)

Gość sfsafafa
na żadanie karmi się piersia , a nie butelką. Spróbij poszukac smoczka z mniejszą dziurka, tak aby trochę potwrało i pomęczył się zanim się na je. Spróbuj karmić go na raty, najpierw 80 ml i za pół godziny reszta. wtedy do ośrodka głodu dotrze informacja o spożywaniu pokarmu i nie będzie może musiał jesc wiećej. Muszisz pokombinować trochę i popróbować, ty znasz swoje dziecko.

Gość Masakra z
Oszukuj synka Dawaj mu to samo mleczko modyfikowane tylko wsypuj mniej miarek mleka i możesz odrobine zagęścić Zrób na przykład w ten sposób: Odmierz 60ml wody zagotuj i wsyp odrobinkę kaszki mannej zagotuj i odstaw aż troszkę ostygnie. Do butelki wlej 90ml zimnej wody i wsyp 3miarki mleka(nie wiem jakiego używaz ale jeśli nanneste,to tyle wychodzi) Potem połącz to wszystko razem i powinno wyjść około130ml,bo ta woda z kaszka odparuje,więc tyle gdzies będzie Kaszka nasyci brzuszek twojego malca a mleczka nie będzie przy tym za mało,całość nie będzie zbyt tłusta więc maluszek nie będzie ci tył i będzie zrowszy.

Gość Masakra z
Na żądanie karmi sie również mlekiem modyfikowanym. Moje dziecko zawsze było szczuple ale pamiętam jak lekarz dopytywał czym i jak karmię i pamiętam jak mi powiedział: proszę karmic na żądanie!

Gość do masakra zzzz
Kobieto, nie wolno dawać kaszy mannny dziecku, które ma 3 miesiące!!!!!

Gość Maniaaaaaa
Witajcie, jestem autorka tego postu sprzed dwoch lat. Teraz moj syn konczy 3 lata i wazy 15kg. Od momentu kiedy zaczal chodzic, a mial roczek, wszystko sie zmienilo. Bylo to lato, biegal, skakal, wyglupy itp zaczal mniej jesc, a wiecej pic, rosl jak na drozdzach, a waga stala w miejscu. Teraz majac lat 3 o wadze 15 kg mierzy 105 cm. Jest mega wysoki, szczuplutki. Nie potrzebnie tyle sie przejmowalam i plakalam ze wyrodna i glupia ze mnie matka. Teraz mam inny problem, bo syn malo mowi. Wiadomo, ze sie przejmuje ale paniki juz nie sieje jak wtedy z ta waga. Takze apeluje do wszystkich mam, ze jezelu celow nie tuczycie swoje dzieci, to napewno w przyszlosci problemow nie beda mialy z waga. Dziekuje za wszystkie odp.