Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maniaaaaa

Przekarmianie dziecka

Polecane posty

Gość Maniaaaaa

Witam. Mam synka, który skończył 3 miesiące. Byłam dziś z nim u lekarza na szczepieniu i strasznie na mnie nakrzyczał, że moje dziecko jest otyłe i robie to dla swojej wygody :( Synek waży 8,550kg, jest grubiutki owszem, ale prawie nie widać tego przy jego wzroście. Urodził się duży 58 cm waga ur 3,780. Lubi dużo zjeść (karmienie sztuczne). Na początku jadł 130ml co 3 godzinki, lekarz na pierszym szczepieniu powiedział żeby mu zmniejszyć posiłki do 110, 120ml, więc tak zrobiłam, ale od tamtej pory mały jest wściekły, płaczliwy, domaga się jedzenia. Po każdym posiłku dopajam go herbatkami, ale już po godzinie znów płacze histerycznie i znów domaga się mleka. Nie uspokaja go tulenie, noszenie, kołysanie.. nic kompletnie, a o herbatce już nie wspomnę, bo wtedy w ogóle jej nie chce pić. Więc mu daje znów mleko. Dopiero jest spokojny gdy dostanie 150ml, ale po półtorej godzinie znów jest głodny. Nie wiem co mam robić :( Jestem młodą matką, nie przekarmiam dziecka dla własnej wygody, bo tak chce, tylko żeby mój mauch był zadowolony. Domyślam się, że robie mu krzywdę nieświadomie, ale staram się by mały nie płakał, nie chcę dla niego źle. Nie wiem co mam robić :( Może są jakieś inne metody karmienia? Pomóżcie, błagam. Kiedy mały płacze tak hsterycznie, to serce mi się kroi i płaczę razem z nim. Jestem w dołku, bo nie chce zrobić krzywdy dziecku, gdy będzie starsze. Wiem, ze otyłość doprowadzi go do kalectwa, w szkole będą problemy i siądzie mu to na psychice. Sama byłam otyłą dziewczynką w wieku szkolnym, więc wiem co jemu moze grozić. Proszę o jakieś rady. Z góry dziękuję.

Gość Maniaaaaa
?

Gość darwaq
głupi lekarz

Gość ja12345ja
moze sprobuj zageszczac malemu mleko? podobno sa jakies specjalne mieszanki ktore sie dodaje do mleka ale musisz sie o to zapytac lekarza bo ja dokladnie niewiem jak to jest. ja mam odwrotny problem bo moj synek wlasnie nie chce jesc.

Gość Life dont come easy
Co dla Ciebie ważniejsze zdrowie dziecka czy jego widzimisię? Skoro lekarz Ci mówi, że nie masz przekarmiać to chyba powinnaś go posłuchać. 3 miesiące i prawie 9kg? Moja bratanica ma 5 lat i waży 18.

moja córeczka jadła dokładnie tak samo,jak była trochę większa to jadła po 180ml i też była gruba,teraz ma prawie roczek i już nie jest gruba. Nie możesz głodzić dziecka,ja bym dawała jesć jak chce,jak podrosnie to będzie jadł stałe posiłki to będzie inaczej

Gość marysia kasia....
może dosyp do mleka trochę kleiku ryżowego czy kaszki kukurydzianej, są po 4 miesiącu ale myślę że nic małemu nie będzie, gęściejszy pokarm na dłużej zostanie w brzuchu

Gość Miraculum5
Moja córka 3 miesiące skończy z 4 dni. Z wczorajszej wizyty szczepiennej wyszło, że mała waży 7130. Jest pulchna, urodziła się z masą 4590. Karmię ją co 2 godziny, ale postanowiłam wydłużyć jej karmienie na co 2.5-3 godziny. Je moje mleko tylko. W ostatnich 6 tygodniach przybierała po 255g/tydz. Mam nadzieję, że to wydłużenie między karmieniami coś da nie tylko jej, ale i mi :D Mam tylko nadzieję, że przez to nie będę mieć problemów z laktacją.

Gość Maniaaaaa
Tak samo właśnie tłumaczy mi mąż, że nasze dziecko będzie miało czas na to by miec odpowiednią sylwetkę. Mąż jest aktywny, więc jak mały zacznie chodzić to pewnie spali to ciałko razem z ojcem. Owszem, że dla mnie jest ważniejsze zdrowie dziecka, ale nie mogę tak patrzeć z uśmiechem na twarzy, gdy dziecko płacze z głodu. Mleko zagęszczam mu tyko na noc, wtedy przesypia całą noc. Kocham małego i nie pozwolę by coś się mu stało złego.

No kurcze, jak mozna odmowic jedzenia niemowleciu? jakos sobie tego nie wyobrazam... zreszta dziecko karmi sie na zadanie i ilosc jedzenia dopasowuje do jego potrzeb, sa "jadki" i "niejadki"; moj synek tez byl taki grubasek, przybieral mi bardzo na piersi; jak mial 4 mc to wazyl cos 9,4 kg! denerwowalam sie i marudzilam pediatrze ze moje dziecko jest za grube; on na to ze ten typ tak ma i niemowlecia nie odchudze, poza tym nie bylo dysproporcji miedzy krzywa wagi i wzrostu, do tego obydwie krzywe utrzymuja sie w tych samych centylach; Synek wazy teraz ok 15 kg ale jest wysoki i nie przybiera juz tak jak dawniej; wydaje mi sie ze teraz, poki maluch je tylko mleko to za wiele sie nie poradzi, natomiast pozniej zwracaj uwage na to co bedzie jadl, zeby unikac slodyczy i innych tuczacych produktow, starac sie wpajac synkowi dobre nawyki zywieniowe w przyszlosci;

Cytat z książki : W ciągu pierwszych miesięcy życia niemowlę przybiera średnio 700 g w ciągu miesiąca, a następnie każdego miesiąca do ukończenia roku ok. 500 g. Tak np. masa ciała niemowlęcia trzymiesięcznego wynosi: 3500+3700 = 5600 g. W ciągu pierwszych 5 miesięcy niemowlę podwaja masę urodzeniową, w ciągu roku potraja ją (masa rocznego dziecka wynosi ok. 10 kg). Moim zdaniem powinnaś posłuchać rady lekarza. Nie koniecznie przecież płacz oznacza że dziecko jest głodne,tym bardziej że Twój maluch je sporo.

nie przejmuj się głupimi komentarzami,ze masz grube dziecko, chyba dla takiego dziecka najważniejsze jest to,zeby był najedzony i jeżeli chce jesć to ja bym dawała,zobaczysz,że jak wprowadzisz stałe pokarmy to nie będzie tyle jadł i jak zacznie się ruszać to połowę straci na wadzę.

Gość tez mama
Moj w wieku 3 miesiecy wazyl 7 kg i tez mowili, ze duzo. moze tob mu te 150ml ale daj jedna miarke mleka mniej.

Gość Maniaaaaa
Boże, ludzie nie dołujcie mnie ! :( Wiem, ze 9kg przy 3ech miesiącach to tragedia, ale róbcie tu ze mnie jakieś okropnej matki. Jestem młoda, dopiero się uczę. Mieszkam z teściową, która też potrafi mi dowalić wtedy kiedy sama zrobi źle dokłądnie tak samo jak i ja. Karmiła go identycznie kiedy małego jej zostawiałam. Prosiłam o poradę, a nie o wypominanie jaka to ja nie jestem. :( Nie przekarmiałam dziecka świadomie, myślałam, że robie dobrze.

ale przecież nikt nie pisze,że jak dziecko zapłaczę to matka leci z mlekiem,tylko jest mowa o tym,że jest ewidentnie głodne.

Gość tez mama
skoro domaga sie jedzenia to znaczy, ze tyle potzrebuje. Lakarz zamiast na ciebie krzyczec, powienien ci wytlumaczyc jak masz postepowac.

Gość tez mama
sprobuj albo z tym kleikiem, pol lyzeczki od herbaty na poczatek, albo mniej mleka dosypuj

Gość a skąd wiesz że on jest głodny
bo płacze, a jak dostaje butelkę to się uspokaja? :O taki płacz może świadczyć o milionie rzeczy, a nie o głodzie! NIE WOLNO karmić niemowlęcia sztucznym mlekiem na żądanie! Na opakowaniu masz rozpisane, jak dużo mleka i ile razy dziennie podawać. Jeśli dziecko płakało, to widocznie coś mu dolegało!!! A teraz rozepchałaś mu żołądek i co? :O

Gość ojej..........
to moja taka kruszynka niedozywiona ok 7kg ma 6m i jesc nie chce i lekarz mowil ze widocznie tyle jej wystarcza

Gość fanka anka
dziecko na mleku matki moze jesc ile chce i ono od tego nei utyje co innego od mm. Uwazasz że jak teraz jest grube to potem straci na wadze??? myslisz ze jak bedzie starsze to bedzie mu sie chcialo chodzi jak ledwo co nogami będzie ciągał??? Sluchaj lekarza

Gość Maniaaaaa
Od ostatniego karmienia mineło 3godz. Daję mu teraz 120ml (tyle ile jest na opakowaniu) i spróbuje go przytrzymac na bawieniu i herbatkach kolejne 3 godz. Może z czasem zacznie sie przyzwyczajać i żołądek wróci do "normy" Będe prówać różnych metod. Już dwa razy próbowałam, więc spróbuje raz jeszcze. Zacznę z nim chodzic na czestsze spacery, bo wtedy spi. I owszem, spróbuje z tym kleikiem. Dziękuje za rady i opierniczenia. Miłego dnia wszystkim.

Tak mleko matki niech pije ile morze.

Gość i kolejny argument
za tym,ze mleko matki najlepsze!nie przekarmisz nim dziecka i moze jesc ile chce!

Gość mama małego synka :)
moje dziecko też było "grube" jak było małe i też mi pediatra zwracał uwagę, by nie przekarmiać dziecka schudł, jak miał roczek i zaczął chodzić teraz ma 2 lata i jest chudy

Gość Maniaaaaa
Niestety pokarm mialam tylko 2 tyg po porodzie (poród cesarskie cięcie) polozna mowila za to normalne. Próbowałam niejednokrotnie przywrocic pokarm ,ale bezskutecznie ;(

Gość Life dont come easy
Raz powstałe komórki tłuszczowe nigdy nie znikają.

oj ten lekarz przesadza trochę ja bym poszła do innego i zobaczyła co powie inny!może rzeczywiście dużo waży ale przecież mówisz że ty też byłas grubsz może to geny!

Gość Miska_Animiska
Po pierwsze - taka waga na mm to nie jest dobry objaw u 3mcznego dziecka. Moja 14mczna córa dopiero co przekroczyła 9 kg. I jeśli producent napisał na opakowaniu, że dziecko nie powinno jeść więcej niż Xml dziennie mieszanki, to nie jego wydzi-mi-sie, tylko faktycznie tak jest, bo inaczej właśnie można doprowadzić do takiego stanu... To nie mleko z piersi, tylko sztuczna mieszanka, która dosłownie TUCZY. Gdybyś dała dziecku tyle samo mleka piersiowego, ile dajesz teraz mm, to dziecko ważyłoby o te 3-4 kg mniej, a to z tego prostego względu, że lepiej się trawi i przyswaja. Nie jestem przeciwniczką mm, ale .. jak z każdym przetworzonym jedzeniem - należy uważać z ilościami. Po drugie - dziecko płacze nie dlatego, że jest głodne, a dlatego, że np. potrzebuje bliskości, chce coś possać. Zamiast butli daj zwykły smoczek. Gdyby było na piersi - to ssało by ją nie opróżniając (jak dziecko jest głodne to wtedy ssie mocniej, jak chce sobie possać, to w zasadzie trzyma pierś w ustach i nie ciągnie pokarmu - różnicę daje się wyczuć). W przypadku butelki - mleko samo niemalże leci, i stąd wrażenie, że dziecko jest cały czas głodne. A tak nie jest. Smoczek powinien załatwić sprawę. Z resztą, jeśli dziecko faktycznie jest głodne (a nie dzieje się nic innego złego - typu choroba, ból brzuszka), to smoczek nie ukoi jego płaczu... Po trzecie - 3mcznemu dziecku herbatki? A jakie? Takie rozpuszczalne, słodkie, czy takie do zaparzania (typu koper włoski)? Bo wiesz, że w tych rozpuszczalnych to cukier jest, który tylko pogłębia problem? Zamiast herbatki daj po prostu dziecku zwykłą wodę. Na herbatki jeszcze przyjdzie czas. Po czwarte - pamiętaj, że dziecko płacze ponieważ.. to jest JEDYNY jego sposób komunikacji ze światem. W ten sposób chce powiedzieć kilka rzeczy (i tu płacz bywa różny, co możesz zaobserwować, jeśli zaczniesz zwracać baczniejszą uwagę na tonację, długość, głośność i modulację płaczu): A) 'niech mnie ktoś przytuli, potrzebuję mamusi' - plus chęć ssania (dajemy smoczek) - wzięcie na ręce i danie smoczka kończy problem B) 'jest mi źle, pielucha mokra, jest mi niewygodnie, jest za zimno/za ciepło' - samo wzięcie na ręce może nie pomóc, trzeba sprawdzić czy karczek dziecka nie jest za chłodny/za ciepły, czy pielucha nie jest pełna, czy dziecko nie chce np położyć się na pleckach, jeśli leży na brzuszku C) coś mnie boli (tu płacz jest przeraźliwy) - podkurczanie nóżek może temu towarzyć, jeśli problem wynika z bólów brzuszka, dziecka nie uspokaja zmiana pieluchy, wzięcie na ręce; problemem może być również refluks i cofki - kiedy dziecko jest przekarmiane D) jeśli dziecko zjadło dopiero co (1-2 godziny temu), i ostatnia drzemka skończyła się więcej niż tę 1-2 godz temu, to na 100% dziecko 3 miesięczne jest zmęczone. I pierwsze co - to powinno się mu zapewnić możliwość wyciszenia przed snem. Nadmiar bodźców (jasno, głośno, działający tv w tle, muzyka zbyt mocna, za dużo ludzi, nowe miejsca) może spowodować, że będzie po prostu płakało, bo to jest jego sposób na wyciszenie się. Trzeba mu zapewnić wtedy odpowiednie warunki do spania. E) dopiero na końcu, jeśli ostatni posiłek był stosunkowo dawno temu (czyli minimum 2.5-3 godz temu, a u takiego pulchniaczka to i dłużej - 3.5-4 godz temu) - to należy dziecko nakarmić, bo jest głodne. Z resztą na głód dziecko płacze w stylu 'lelelele, albo łełełełe' (coś w tym stylu). Polecam książkę Tracy Hogg 'Zaklinaczka dzieci' - to co ona proponuje naprawdę działa. Sama stosowałam i byłam zadowolona. Wiedziałam dzięki książce co oznacza płacz - kiedy coś dziecko boli, kiedy jest zmęczone, a kiedy potrzebuje bliskości czy też kiedy jest głodne. Uporządkowało to nieco moje życie i było.. dużo łatwiej. Do tego mogłam się wreszcie wyspać w nocy, nim córka skończyła 3 mc życia... (okazuje się, że dziecko nawet piersiowe, może nie jeść przez kilka ładnych godzin - np 6-8 i normalnie się rozwijać i przybierać na wadze).

Gość Twój synek faktycznie
waży dużo, ale napisz jaki jest długi. Ja mam dzieci duże, które rodziły się nieduże, a później jak na drożdżach, ale mamy w genach wysokorosłość. Moja córcia urodziła się z wagą 3170, ma 4 miesiące i waży 7600, ale urosła aż 15 cm od urodzenia i wzrostowo jest na wyższym cetylu niż wagowo.

Gość Miska_Animiska
Do 'Twój synek faktycznie' Nawet jeśli u Ciebie 4 mczne dziecko waży 7.6kg, to wciąż - nie jest to 3mczne dziecko i z wagą 9kg.. A wzrost - moja córka w wieku skończonych 3 mcy miała 8cm więcej niż po porodzie. Jak miała 4mce - to było coś koło 13-14 cm więcej, co jednak nie zmienia faktu, że waga była w okolicach 6.5kg...