Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy wasze dzieci

Czy wasze starsze dzieci zazdrosne sa o rodzenstwo ??

Polecane posty

Gość czy wasze dzieci

Sa zazdrosne, rywalizuja ze soba ? WIecej czasu poswiecacie mlodszemu czy starszemu czy jednoczesnie obojgu ?

Gość grzenia
mam tylko córke i jak brałam jakies obce dziecko na rece to zadnego zainteresowania nie wykazywałam. a teraz jestem w 6 m-cu i jej z mężem tłumaczymy ze mama ma w brzuszku dzidzia i ze będzie miała brata lub siostre i żeby sprobowała sie przytulic do brzyszka albo pogłaskala to jest stanowczo NIE:) Nie naciskamy bo po 1 jest za mała wiec moze nie rozumiec skoro zamiast dziecka widzi tylko brzuch;) mam nadzieje ze jak sie urodzi to bedzie ok:) Obiecuje sobie ze czasu (choćbym miała paść na twarz) bede im poświecała jednakowo:) Żeby starsza nie czuła sie odsunieta - jest bardzo wrazliwa i lubi przytulańce i wygłupy z mama i tata:)

wydaje mi się, ze moje starsze dziecko (starsze o 2,5 roku) nie było jakos specjalnie zazdrosne. Starałam się równo dzielić czas w miare mozliwosci - 2 bliźniaki noworodki i przedszkolak :-O Teraz, gdy już wszystkie sa w wieku przedszkolnym, też nie zauwazyłam specjalnej zazdrosci, owszem, czasami jak wygłupiam się powiedzmy ze starszym synkiem, wchodzi córka, łypnie okiem i zaczyna marudzić, wtedy wiem, że to zazdrosc, wiec ja tez wołam do nas. Ale nieczesto tak sie zdarza. kazdemu staram sie poswiecac czas indywidualnie, glównie rozmowy i wygłupy, przytulanki, całusy, choc widze, ze one bardzo też potrzebuja siebie nawzajem, chyba bardziej niz nas, rodziców :-O

Gość grzenia
Trolosa - własnie tak chciała bym tez robić (mam nadzieje ze bede umiała:)). Bo wydaje mi sie ze dzieki temu to starsze nie ma poczucia ze rodzeństwo odebrało mu matke nie? I dzięki temu jest szansa na przyjażń w rodzenstwie:) Marze o tym:)

Moim skromnym zdaniem najgłupszą rzecza, jaką można zrobić, jest walnąc starszemu tekst: ustąp, oddaj, bo on/ona jest młodszy/a... Coś takiego usłyszałam od ciotki meza. Powiedziała tak do niespełna 3-letniego dziecka: teraz będziesz musiał im ustepować, bo one sa młodsze :-O chciałam ją normalnie uderzyc za tak kretynski, idiotyczny tekst.