Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość baaalbblalalaaa

Badania na wykrycie nowotworów

Polecane posty

Gość baaalbblalalaaa

Witam Mam na imię Aneta i mam 20 lat. Niecałe pół reku temu w wyniku raka piersi (a później przerzutów na kości) zmarła moja mama... Nadal nie mogę w to uwierzyć i dojść do siebie. Poza tym dręczą mnie ogromne wyrzuty sumienia, że niczego wcześniej nie zauważyłam, że nie nalegałam bardziej, by mama częściej jeździła do lekarza i dbała o siebie. Teraz, gdy już nic nie mogę zrobić pozostaje mi troska o własne zdrowie. Dlatego chciałabym się zapytać jakie badania powinnam wykonywać i w jakim odstępie czasu? Czy fakt, że w rodzinie istniały przypadku choroby, jest większe ryzyko, że mogę zachorować? Nie mam się do kogo zwrócić z tymi pytaniami :( Jeśli chciałabym wykonać te badania w publicznej placówce, to długo będę zmuszona czekać? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Gość asdfghkj
Hej, moja droga! Przede wszystkim bardzo współczuję z powodu śmierci mamy. Nie wiń się, to nie Twoja wina, że zachorowała. Cieszę się, że postanowiłaś zacząć dbać o siebie. A więc moje propozycje są takie: - 1 raz w miesiącu samobadanie piersi- dzień po miesiączce, w internecie jest wiele stron instruujących jak to robić - 1 raz w roku badanie u lekarza plus usg piersi- to powinno być zapewnione w czasie każdej kontrolnej wizyty u ginekologa, a bywa z tym różnie... - mammografia 1 raz na 3 (niektórzy mówią 2) lata, ale to dopiero po zakończeniu okresu rozrodczego (ok. 40 r. ż.), piersi stają się bardziej tłuszczowe, a mniej gruczołowe, dlatego mammografia zastępuje wtedy usg - jeśli w Twojej rodzinie występowały już przypadki nowotworów raka jajnika, piersi czy jelita grubego, radziłabym zrobić badanie genetyczne w kierunku posiadania lub nie genu BRCA1 i BRCA2 (to pewnie będzie płatne, ale osoby narażone genetycznie mają badanie częściej i zaczynają w młodszym wieku) I pamiętaj- nie każde zgrubienie w piersi to rak! Jesteś jeszcze bardzo młoda, więc najczęściej w piersiach możesz znaleźć gruczolakowłówkniaka lub torbiel, które są niezłośliwe. Co oczywiście nie znaczy, że zmiany te nie wymagają weryfikacji u lekarza. Pozdrawiam!