Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama małej Mai

Od kiedy nocnik?

Polecane posty

Gość mama małej Mai

Bo tak się zastanawiam czy to moje dziecko jest średnio rozwinięte czy jak? Moja koleżanka sadza swoje 7,5 miesięczne dziecko na nocnik i jest wielce oburzona, jak dzieciak narobi do pieluchy?

Gość wszorajszymdzniemjest
to oburzona jeszcze chwile bedzie ;) ale tak na serio to ja zaczelam gdy synek mial 9 mscy :) teraz ma 11 ale juz ''wie'' ze bedzie kupa i ''wola'' ;) siku nadal w pieluche i nie ''alarmuje'' ;)

ale za kazdym razem sika ladnie na nocnik :)

Gość mama małej Mai
Ale jest to dla mnie dziwne, bo ta jej mała ani nie chodzi, ani nawet jeszcze dobrze nie siedzi bez podpórki, a ona już uczy korzystania z nocnika?

Gość ja oswajalam
corke z nocniekiem od ok roku, bawila sie nim siadala w pampersie. az ok 18 miesiaca po prostu z dnia na dzien zdjelam pieluche i wola caly czas, i siku i kupke, wpadki sie zdarzaja ale sporadycznie jak za pozno zajarzy ze chc ejej sie siku i juz nie umie wstrzymac. ale przewaznie jeszcze zdazy dobiec do lazienki. na pare miesiecy w pewnym momencie odpuscilam bo bala sie, uciekala jak probowalam ja posadzic, a jak stwierdzilam ze jest gotowa to zalapala w jeden dzien.

to raczej nie powinna sadzac jak sam jeszcze nie siedzi. Na jej miejscu jednak poczekalabym z tym ;)

Gość ja oswajalam
aha no i przede wszystkim nie musze jej sadzac, no chyba ze na nakldake bo sama nie wejdzie;) ale jak robi na nocnik to tylko jej stawiam, sciagam majteczki i siedzi i robi a jak to tylko siku to i sama zalozy spodenki. nie wiem czemu matki maja parcie na uczenie tak malego dziecka ktore calkowicie nieswiadomie sie zalatwia na ten nocnik;/

Gość mama małej Mai
No właśnie też się zastanawiam :-o

Gość mkiuytrwds
a my zaczęłyśmy przed roczkiem, ale wcale nie oczekiwałam, że sie w mig nauczy, teraz ma 15m i jak ją posadzę to od razu coś "leci", także już wie do czego to jest,tylko jeszcze nie woła :D spokojnie i nic na siłę... na siłę to robiła koleżanka, mały nie chciał siedzieć, a ta go sadzała... teraz ma dwa lata i nadal sobie nocnik wkłada na głowę... hmmm... chociaż myślę, że moja niunia już w tym wieku (2l) będzie umieć

Gość kruselka
corka sikała na nocnik dopiero miesiac przed swoimi 2 urodzinami z kupa byla kolejna tragedia trwalo to kolejne 3 msc. Chcialam ja nauczyc predzej ale nie dalo rady nie usiedziala chwili na nocniku.

moja córka ma 23 miesiące. Naukę rozpoczęłysmy 2 tygodnie temu. Dzis robi do nocnika wszystko: siku i kupkę. Nie musi mnie wołać, bo nawet gdy mnie nie ma w pokoju, to już po prostu opuszcza spodnie i majteczki, robi siku/kupkę i dopiero potem mnie woła żeby się pochwalic, ewentualnie żebym jej pomogła spowrotem się ubrac. Zdarzają się czasem jakieś "wypadki, ale rzadko. Dzis już trzeci dzień bez wpadki.

myslę ze nie było sensu uczyc wczesniej bo traktowała nocnik jak kapelusz:) a po co nauka miała trwać miesiącami - męczyłabym i ją, i siebie. A teraz w 2 tygodnie nauczyła się. Bez stresu dla nikogo:)

Gość mkiuytrwds
Izabell racja moja nie schodzi, więc myślę, że aż tak bardzo się nie zrazi, a może za niedługo zacznie wołać...

Gość mamuśkaMałejZuzi
Izabell - gratuluję podejścia!!! Bardzo mądrze zrobiłaś!Ja też mam zamiar w okolicach 2 roku uczyć córci, korzystania z nocnika(tzn. nakładki dla dziecka od razu na sedes). Moja ma 15 miesięcy i mówi jak chce kupę, to wtedy ją wysadzam na nocnik, ale nad sikaniem kompletnie nie panuje, więc nie będę jej mieszać w głowie. Z nauką ,,nocnikowania" trzeba być już konsekwentnym, więc uważam,że między 18 a 24 miesiącem można ją rozpoczynać. Ja też próbowałam sadzać małą w 10 mies., potem 12 ale poczytałam na ten temat i odpuściłam.