Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Luna Kahuna

Jak zrobić rosół, ktory ma smak?

Polecane posty

Gość Luna Kahuna

Rosół moja mama robiła na piersi indyka - i wychodził super aromatyczny i w ogóle miał przepyszny smak. Ale jej od dawna nie ma a mi wprawdzie na piersi z indyka wychodzi smaczniejszy i bardziej intensywny niż na skrzydełkach, ale jednak wciąż za wodnisty... Robiłam ze skrzydełek, "porcji rosołowej", jak na razie pierś z indyka albo kurczaka (koło pół kilo) wygrywa, bo smak jest zamiast samej wody, ale jednak to wciąż nie to :( Albo mi wychodzi sama woda albo delikatny posmak mięsa. Oczywiście potem dodaję warzywa, i to dużo, ale chodzi o to, ze maminy rosół miał taki miły smak (SMAK W OGÓLE! na skrzydełkach czy porcji rosołej zupełnie smaku nie czuję) jeszcze przed ugotowaniem w tej wodzie warzyw Jak zrobić dobry rosół bez kostki? I bez cebuli, nie mogę jeść cebuli :( I nie mówię o Vegecie, bo ja dodaję odrobinę na sam koniec, ale chodzi o to jak zrobić żeby rosół miał smak intensywny jeszcze przed dodaniem Vegety.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Luna Kahuna
A, samo mięso gotuję nawet i godzinę na małym ogniu, potem koło 40 minut warzywa aby były lekko rozgotowane, bo lubię takie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zupełnie inna szkoła gotowania
Mnie zawsze teściowa pouczała że rosół by miał smak musi być z dwóch rodzajów miesa: kurczaka, znaczy najlepiej wiejskiej kury oraz z wołowiny, najlepiej rosbefu. Co do gotowania to zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, warzywa dodajemy gdy już jest rosół odszumowiony a cała reszta to kwestia tego co się dodaje, jakie kostki rosołowe, vegetę itp, większość kucharek ma swoje tajemnice i ich nie zdradzają a potem niby podają przepis i jak gotować a nie wspomną o najważniejszym CZYM doprawiają....a potem porównują, krytykują i kręcą nosem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam sugestie ....
- jak najmniej wody (tylko zeby przykrywala mieso/kosci) - duzo przypraw, np. ziele ang., pieprz, ziola wg. gustu - seler, pietruszka, lubczyk - to stwarza ten mily rosolkowy smak - sol!!! - czosnek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rosół na piersi z indyka
czy kurczaka nie może być dobry :o Rosół powinien być gotowany na kurze całej, w większym garnku, dużej ilości włoszczyzny. Wtedy jest to prawdziwy rosół. Nie dziw się, że wychodzi woda a nie rosól bo na piersi z indyka to dobrej zupy nie zrobisz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zupełnie inna szkoła gotowania
czosnek do rosołu ? bleh

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kjskjdskdjsdj
zioła do rosołu? :o do rosołu wloszczyzna, sól pieprz, lubczyk i zielona natka pietruszki do posypania, żadne inne zioła!!! zamiast cebuli możesz dać por

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam sugestie ....
rodzaj miesa lub kosci moze byc dowolny, owszem powiadaja, ze powinny byc dwa rodzaje itp. itd., moze wtedy bedzie jeszcze lepszy, ale nawet na samym kurczku powinien wyjsc w miare smaczny, jezeli nie damy za duzo wody, natomiast duzo przypraw (naturalnych, bo kostki i vegeta daja smak niczym zupa z torebki, no ... chyba ze ktos ten smak preferuje ponad naturalne smaki dobrego jedzenia)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kjskjdskdjsdj
dokładnie, jeszcze czosnek :o i na piersi z indyka zapomnij o dobrym rosole. Kura + wołowina + włoszczyzna i lubczyk + sól, pieprz, natka pietruszki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość opiopi
ja też robie z 2 rodzajów mięsam wrzucam liście laurowe, ziele ang., grzybek suszony, goździk, ząbek czosnku i gotuję długo, nawet 6 godzin. I oczywiście włoszczyzna i cebula opalona nad gazem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam sugestie ....
tak, mozna dac ziola lub czosnek do rosolu jak ktos lubi. podobnie jak mozna dac chemiczne kostki i nazywac to swoja 'kulinarna tajemnica' ... :P rosol jest potrawa robiona na calym swiecie z roznych mies i kosci i z roznymi przyprawami. przyswojcie sobie, ze rosol mamy lub tesciowej to nie jest jedyny dozwolony rosol.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam sugestie ....
na piersi indyka tez moze byc, ale musi byc z KOSCIA. bo z samego miesa to faktycznie nawet wywar w sumie nie wyjdzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość opiopi
Ale ten czosnek nie daje smaku czosnkowego, wzmacnia wg mnie smak mięsny. Wole takie ziołowe przyprawy niż kostki i wegetę. Robię rosół wg mojej mamy. i odpowiada mi jego mocny, niewodnisty smak. ale wiadomo, jka kto lubi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nieccka
opiopi przez 6 godzin gotowania to chyba wszystko wyparuje...?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam sugestie ....
"Ale ten czosnek nie daje smaku czosnkowego, wzmacnia wg mnie smak mięsny" dokladnie tak jest. zreszta nawet, jakby nadawal smak czosnkowy, to coz w tym zlego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość opiopi
na malusieńkim gazie, delikatnie puszcza bąbelki, i pod półotwartą przykrywką. troche sie wiadomo redukuje.ale zostaje dużo :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam sugestie ....
nie wyparuje jak przykryjesz. ale az 6 godzin chyba nie jest koniecznoscia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość opiopi
mam sugestie .... nie wiem czy coś złego czy nie, ogólnie myślę ze dyskusja dotyczy polskiego rosołu a to raczej nie jest zupa czosnkowa ani azjatycka żeby ją czosnkiem doprawiać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam sugestie ....
i wlasnie dzieki tej delikatnej redukcji ma bardziej esencjonalny smak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość opiopi
mam sugestie - 6 może nie ale 4 godziny to u mnie minimum gotowania, pozdrawiam , papa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam sugestie ....
czosnek to jest akurat bardzo polski smak. od czosnku nic nie nabierze smaku azjatyckiego, to tego trzeba duuzo wiecej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam sugestie ....
wydaje mi sie, ze autorce nie chodzilo szczegolnie jak zrobic tradycyjny polski rosol, tylko ogolnie, zeby taka zupa-wywar-bulion-rosol na kurczaku lub indyku miala dobry, esencjonalny, smak, a nie wodnisty jak jej ciagle wychodzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dsgfdgdgdrgftr
dobry rosół to jak macie własną kurę z podwórka, ona sie faktycznie gotuje parę godzin i dopiero mięso jest miękkie taki ptak z masówki od rzenika to zapomnij! Godzina i mięso jest ugotowane czytałam ostatnio przepis od kucharza na dobry rosoł, był to niestety rosół na własnej kurze z podwórka, a nie takiej z masówki, ponadto do tego wolowinam duzo selera o raz cebula, te dwa warzywa opalone nad palnikiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam sugestie ....
no na pewno masz racje. brak kury z podworka moze jednak spowodowac chec zakupu kurczaka z masowki i wtedy tez trzeba sobie jakos radzic, stad autorka pyta miast bladzic.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Luna Kahuna
Okej, więc po kolei... czosnku też nie mogę raczej, a podobno jakoś smaży się cebulę albo czosnek... no ale nie mogę. - spróbuję dwóch rodzajów mięsa, dodam wołowinę - przyprawy niektóre, w tym natka pietruszki - sól - kiedy dodać sól? jak już warzywa dorzucam czy wcześniej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam sugestie ....
ale to mieso ma byc z koscia. bo to kosc dodaje esencjonalnego smaku. i nie przesadzaj z iloscia wody. moim zdaniem nawet bez wolowiny bylby smaczny wywar/rosol, byle by ilosc wody nie byla zbyt duza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam sugestie ....
sol dodaj obojetnie kiedy, a cebuli i czosnku nie mozesz w sensie zdrowotnym, czy nie lubisz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Luna Kahuna
Zdrowotnym. Nie mogę np. też rzodkiewek czy ogórka, nie będę się zagłębiać w tematy mojego żołądka :) Dobra, mięso z kością. Jutro piątek, więc wieczór mam wolny to spróbuję. Dziękuję bardzo za rady!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lotta 23
rosół wg mojej recepty -porcja rosołowa z indyka -porcja rosołowa z kurczaka -kawałek żeberek wołowych -marchew ,pietruszka, seler, czosnek, pieczona cebula,lubczyk -łupina z cebuli nadaje ładny kolor -sól , pieprz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dobre mięso najlepiej kurczak, włoszczyzna(marchew, pietruszka, seler), liść laurowy, ziele angielskie, cebulę trzeba podpiec w piekarniku i wtedy nadaje ona taki ciekawy smak, na koniec natka pietruszki, sól pieprz do smaku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×