Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość proszę o interpretację wyniku

Wymaz z pochwy 38 tydzień ciąży- proszę o pomoc w interpretacji

Polecane posty

Mam prośbę o pomoc w interpretacji wyniku wymazu z pochwy: Zakres (+1 do +4) 1. staphylococcus aureus 3+ 2. streptococcus agalactiae 1+ Co to oznacza? Czy ktoś miał podobny wynik? Jaką drogą rodziłyście - SN czy CC? Czy z dzieckiem było wszystko dobrze? Czy miałyście podawny antybiotyk przed porodem czy tylko w trakcie? I jeszcze jedno pytanie: Czy mój wynik mógł wyjść nieprawidłowo? Materiał do badań został pobrany w piątek rano, a do laboratorium został dostarczony dopiero w poniedziałek. Czy to ma jakieś znaczenie? Proszę pomóżcie, bo zwariuję. Cała ciąża przebiegała prawidłowo, a na koniec takie coś...

Gość mou
masz do tego też antybiogram zrobiony?? ja na paciorkowca dostałam leki i wyleczyłam go przed porodem ale na powtórnym wymazie wyszło mi e. coli więc i tak dostałam antybiotyk podczas porodu. poród siłami natury. dziecko zdrowe. gronkowca nie miałam. u ciebie pewnie leczyć nie będą bo za późno na to.

Tak mam. Dostałam antybiotyk - augumentin. Nie miałam żadnych objawów, wcześniej na wymazie też nic nie wychodziło. Najbardziej boję się o dziecko. Zastanawiam się czy nie zdecydować się na CC na życzenie? Dziękuję za odpowiedź. Może jeszcze ktoś pomoże?

Gość mou
na innym forum znalazłam wpis dziewczyny która miała gronkowca i też rodziła sn.

Właśnie też chciałam rodzić SN, ale w tej sytuacji, to już mi różne rzeczy przychodzą do głowy.

Wyczytałam o gronkowcu złocistym takie coś: Gronkowce złociste stosunkowo często występują w środowisku człowieka. Szacuje się, że 10 do 50% populacji ludzkiej stale lub okresowo jest nosicielami tych bakterii bez wystąpienia objawów chorobowych. Nosicielstwo dotyczy najczęściej śluzówki przedsionka jamy nosowej, może również występować przejściowo na skórze, w gardle oraz w drogach rodnych u kobiet. Kolonizacja szczepem gronkowca złocistego w niekorzystnych warunkach może stanowić punkt wyjścia dla zakażenia. Z tego wynika, ze jestem nosicielem gronkowca złocistego, bo nie mam żadnych objawów chorobowych. Pewnie też zaczął mi się kolonizować... No i mogę zarażać innych, a najbardziej narażone jest moje dzieciątko. Z kolei na tego paciorkowca powinnam chyba dostać jakiś antybiotyk w trakcie porodu jeszcze. Jutro popłudniu mam wizytę, to może się czegoś dowiem. Na razie dostałam tylko wynik, antybiogram i receptę z instrukcją jak zażywać antybiotyk. A takie głupie myśli chodzą po głowie...

ja mialam paciorkowca corka zarazila sie rpzy porodzie. dostawala 7 dni antybiotyk 2xdziennie, bo CRP bylo jzu dosc wysokie. Teraz jest zdrowym, pieknie sie rozwijajacym dzieckiem. najwazniejsze, ze wiesz, ze to masz. Przy porodzie podadza antybiotyk i sprawdza czy dziecko sie nie zarazilo, jesli tak to maluch dostanie antybiotyk. wszystko bedzie dobrze :)

... z autopsji Ci napisze... weź cc na życzenie będzie bezpieczniej dla dzidziusia

a no i oczywiscie rodzilam sn, lekarz nawet nie chcial slyszek o cc, bo zakazenie bakteriami nie jest wskazaniem do cc. No chyba, ze nie mieszkasz w polsce.

Woałabym rodzić SN, ale jeżeli dla dziecka będzie lepiej CC, to nie wykluczam tego. A rodzę w prywatnej klinice, więc z CC nie powinno być raczej problemu.

trudna decyzja, niestety pewnych rzeczy nie da sie przewidziec. ja z perspektywy czasu, nadal wybralabym porod sn, jedyne co bym zmienila to bardziej naciskala lekarzy na to zeby polnowali swoich obowiazkow. najwazniejsze, ze wiesz, ze jestes nosicielem i dzieki tem wiadomo co nalezy robic zeby jak najbardziej chronic dziecko.

Oj bardzo trudna. Cała ciąża przebiegała prawidłowo i nastawiłam się na SN. Sama nie wiem już co myśleć. Nawet przyszło mi do głowy, zeby powtórzyć ten wymaz w innym laboratorium. Niestety tak jak pisałam - próbka została moim zdaniem trochę póxno dostarczona do badań i nie wiem jak była przechowywana. Niestety w takich sprawach nie mam zaufania na 100%. Nigdzie nie mogę znaleźć jak trzeba przechowywać materiał do badań i w jakim czasie od pobrania trzeba zrobić posiew.

Gość agula8
porozmawiaj z lekarzem, może wystarczy żebyś dostała antybiotyk w czasie porodu co uchroni dziecko przed zarażeniem?

problem w tym, ze antybiotyk trzeba pdoac na 4h przed urodzeniem dziecka, a jak komus szybko idzie to jest lipa. Ja urodzilam w godzine. Antybiotyk nie zdazyl dotrzec do lozyska. Najwazniejsze, ze wiadomo, ze masz bakteria i lekarze od razu musza poprawnie zdiagnozowac i przebadac dziecko. Naciskaj na to jak anjszybciej, bo u mnie zwlekali dwie doby niepotrzebnie :/