Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wmawiam sobie?

Pierwsze ząbki

Polecane posty

Gość wmawiam sobie?

Mój synek ma trzy miesiące i jeden tydzień. Od około tygodnia ma podwyższoną temperature i jest marudny, zwłaszcza wieczorami. Próbuje gryźć smoczek zamizst go ssać i tak samo z piąstkami. Smoczka nigdy nie lubił musze dodać wiec moze nie chce go po prostu. Poza tym zaczął sie ślinić. Czy to możlize żeby juz zaczęły mu sie wyżynać ząbki?

Mój synek zaczął się ślinić i pchać wszystko do buzi właśnie w 4. miesiącu- a pierwszy ząb wyrósł mu jak miał 8 miesięcy :D A my przez ten cały czas każde marudzenie tłumaczyliśmy, że teraz to już na pewno ząb :P

Gość amors peros
hej,moj synek ma 3,5 mies i ma takie same objawy jak Twoj i tez sie zastanawiam czy czasem mu zabki nie ida-choc nie wiem czy to nie zawczesnie, a powiedz mi czy twoj maluch trzyma juz w rece grzechotke??

Gość moj siostrzeniec
miał tak samo. Tzn. od ok 3 m-ca życia zaczął się ślinić,wszystko wkładać do buzi itp. Teraz ma pół roku, dalej się ślini i wszystko ląduje w buzi,ale zębów ani śladu:)

Gość wmawiam sobie?
jeszcze nic do rączek nie potrafi brać. Wiec jednak sobie wmawiam. Troche szkoda bo właśnie fajnie by bylo to jego marudzenie wytłumaczyć. No i te 37,5 stopni...

Gość wmawiam sobie?
Poza tym na dziąśle po lewej od góry widze coś białego ale pierwsze ząbki wychodzą z przodu, jak u zająca. Nie ma wiec nikogo kto mial tak wczesnie pierwsze ząbki?

witam. a ja wam powiem tak: tez nie chcialo mi sie wierzyc ze slinienie u 3miesiecznego malucha moze byc spowodowane zabkami ale jakiez bylo moje zdziwienie kiedy u mojego synusia w wieku 3m i 3 tyg odkrylam dwie dolne jedyneczki :)

Gość wmawiam sobie?
amors peros jeśli chodzi o grzechotkę to nawet rączek nie wyciąga w jej stronę. Wczoraj kupiłam nawet taką ze światełkiem, jak się wciśnie to świeci i różne dźwięki wydaje, ale tylko sie przestraszył jej biedaczek.

Gość wmawiam sobie?
jak_k no właśnie, jedyneczki. A nie jakieś tam poboczniaki, czytałam o ząbkowani i własnie od 3 miesięcy sie już może zacząć ale chyba rzadko tak jest. Najczęściej pół roku mają maluchy.

najczesciej tak ale ja widac nie ma reguly. moja siostrzenica ma 9 m i nie ma jeszcze zadnego zabka a moj mial niecale 4 jak mu wyszly 2. a na innym forum jakas mama pisala ze jej maluchowi najpierw wyszly dolne trojki. to musial byc smieszny widok! :D a co do temp pytalas pedietre? bo niekoniecznie musi to byc zwiazane z zabkowaniem

Gość mamama27
mój się tak ślinił że przez 4 m-ce nosił śliniaki i to były takie momenty że po kwadransie śliniak był mokry jak z pralki.. były też marudzenia, nie jedzenia, luźniejsze kupki, gorączki - wszystko zwalane na zęby a zeby wyszły 2 tygodnie przed roczkiem! a gorączka zawsze była jakąś infekcją - nawet jak już zęby rosły i pojawiała się gorączka koło 38,5 stopni to była nie do zębów a raz trzydniówką a dwa razy anginą

Gość wmawiam sobie?
wedlug pediatry ta popdwyzszona temperatura jest nie grozna, a co do zabkow to za miesiac na nastepnej kontroli sie dowiemy. Ale wiadomo jak to jest, juz bym chciala wiedziec a nie za miesiac.

Gość mamama27
to zobacz dziecku do buzi - czy ma czerwone dziąsła - choć u nas dziąsła były normalne - za to widać było pod skórą ząbkai to pare tyg przed jego przebiciem sie - a górne zęby było widać dużo wcześniej - one jakby "schodziły" na dół - jak dziecko ma twarde dziąsła i nic nie widać żadnych śladów zębów to najparwodpodobniej coś tam się dzieje z zalążkami zębów w dziąsłach - ale do wyjścia jeszcze daleko

Mój synek też sie słini od ok. 3 - 4 miesiaca - czasem bardziej, czasem mniej. Od dłuższego czasu wkłada też piąstki do buzi. Miał juz okresy marudzenia, które diagnozowaliśmy jako nieuzasadnione, wiec pewnie "ząbki". Od lipca pukamy mu łyżeczka w dziaseła, aby coś wystikać. Moja mama była juz przekonana, ze coś słyszy nawet, a tymczasm ..... za kilka dni synek skończy roczek, a ząbków jak nie ma tak nie ma :-) Ale mojej szwagierce wyrósł pierwszy ząbek podobnie jak miała 3,5 miesiąca.

Gość blablbalablbalblbalbalablablab
Mój jak miał 2 msc to to samo. :) Dwie dolne jedynki dostał dokładnie w dzień babci. :) Nie całe pół roku miał. Ale np. mojego męża siostra pierwszego ząbka już miała jak miała 2,5 msc. :)

Gość mama dwojeczki
To moga miec zabki. Moje dzieci zabkuje wczesnie: synek pierwszy zabek 3 miesiace i tydzien, drugi 2 dni pozniej, corcia pierwsze dwie jedynki dokladnie kiedy skonczyla 3 miesiace. Teraz ma 4,5 miesiaca i wyglada mi na to, ze wychodzi jej dolna lewa trojka :o

Gość amelkowa mamaaa
1.dziecko ma z reguly wyzsza temp ciala niz czlowiek dorosly - 37,5 to nie jest podwyzszona temperatura (moja corka miala zazwyczaj 37,3 i to normalne bylo) 2. przewaznie pierwsze wychodza dolne jedynki a nie gorne 3. dziecko moze odczuwac dyskomfort gdy zabki wchodza w kanaly - bol, marudzenie, slinienie sie - oznaki zabkowania ale nie wiadomo kiedy te zabki beda juz na wierzchu. 4. moja corka miala pierwsze zabki w wieku 4,5 miesiaca

moja córcia ma 3m i tydzien,,,te same objawy :) slini sie juz z 3 tygodnie,,wszystko do buzi wkłada :P jednak juz łapie wszystko w rączki- bawi sie grzechotkami,gryzaczkami itd, a może ta gorączka to efekt po szczepieniu ? bo jak sie domyslam bylo niedawno.albo to po prostu infekcja jakas,

Gość mama dwojeczki
Bambusik - 37,5 to nie jest goraczka :) To nawet stan podgoraczkowy nie jest ;)

Gość insomniaaa
Moj syn w wieku 3 miesiecy zaczal sie slinic,sciskac smoczek w buzi i wkladac wszystko do buzi. 2 miesiace pozniej wyrosly mu 2 zeby na raz. Wiec mozliwe ze to zabki. :) Proponuje smarowac dziecku dziasla zelem na zabkowanie. U nas sprawdzil sie zel Bonjella,nie wiem,czy dostepny w Polsce.

Gość mama dwojeczki
Nie ma sprawy, tak tylko musialam sie wtracic. Taki charakter upierdliwy :D Milego weekendu :)

Gość wmawiam sobie?
Wiem ze 37,5 to jeszcz nie goraczka. jeszcze w szpitalu po porodzie mi mowili ze od 36,5 do 37,5 wszystko jest ok. Ale on nigdy wiecej niz 37 nie mial az do teraz. Dwie nice temu 37,7. Moje pierwsze dziecko, wiec moge troche popanikowac przy banalnym podwyzszeniu temperatury prawda? Nic mu nie daje oczywiscie, tylko rozebralam do spioszkow.

Gość wmawiam sobie?
Mial szczpienie ale ta podwyzszona temperature mial wczesniej juz

Gość amelkowa mamaaa
no ale sama widzisz ze 37,5 to nie jest podwyzszona temp. kiedys mial 37 a teraz ma 37,5. to normalne nie martw sie. dziecko ma prawo marudzic - i niestety czesto to robi - przygotuj sie na to psychicznie mam 2 letnia corke wiec cos na temat marudzenia wiem :) i pamietaj ze gdy zabki wchodza w kanaly to dziecko tez bola dziaselka, moze kup jakis zel typu dentinox posmaruj i zobacz jak sie dziecko zachowa. moja corka miala tez tak ze sie slinila i wszytsko wkladala do buzi, marudzila, nie chiala jesc i czesto robila kupe - pozniej kilka tygodni przerwy - pozniej znowu marudzenie, niejedzenie, kupa i pojawial sie zabek. takze i przy wchodzeniu w kanaly porblemy i przy wyzynaniu zabkow problemy :)

Gość amelkowa mamaaa
no ale sama widzisz ze 37,5 to nie jest podwyzszona temp. kiedys mial 37 a teraz ma 37,5. to normalne nie martw sie. dziecko ma prawo marudzic - i niestety czesto to robi - przygotuj sie na to psychicznie mam 2 letnia corke wiec cos na temat marudzenia wiem :) i pamietaj ze gdy zabki wchodza w kanaly to dziecko tez bola dziaselka, moze kup jakis zel typu dentinox posmaruj i zobacz jak sie dziecko zachowa. moja corka miala tez tak ze sie slinila i wszytsko wkladala do buzi, marudzila, nie chiala jesc i czesto robila kupe - pozniej kilka tygodni przerwy - pozniej znowu marudzenie, niejedzenie, kupa i pojawial sie zabek. takze i przy wchodzeniu w kanaly porblemy i przy wyzynaniu zabkow problemy :)