Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zgryzzzzzzzzzzzzzz

czy APARAT ORTODONTYCZNY STAŁY może być tylko na górną szczękę?

Polecane posty

Gość zgryzzzzzzzzzzzzzz

Czy ktoś tak ma? albo ogólnie czy ma ktoś stały aparat.

Gość Tereska1234
Można mieć tylko na górze. Można nawet mieć na boczne zęby. Idz po prostu do lekarza to Ci wytłumaczy, bo przygotowania do nałożenia aparatu trochę trwają :)

Gość zgryzzzzzzzzzzzzzz
a czy zakładanie boli? oglolnie czy boli caly czas jak sie prostuja czy na poczatku? bo najbardziej sie bólu boje

Gość zgryzzzzzzzzzzzzzz
a nie wiecie czy można mieć tez tylko na przednie?

Gość pimper
ja mam na dół i górę. zakładanie nic nie boli. potem przez jakiś miałam dyskomfort przy jedzeniu twardych rzeczy. a teraz po 3 miesiącach nawet nie pamiętam że go mam.

Gość łoj matulu
To lekarz decyduje na które zęby potrzebny jest aparat ponieważ to zalezy od wady. Jeśli masz dużą i zrobi ci w szczęce rewolucję to dół musi zgrywać się z górą. Poza tym jeśli na dole też masz nierówne to trzeba też dół założyć. A co do bólu to zależy od człowieka. Samo zakładanie nie boli a potem jest różnie. Generalnie rzecz biorąc przyszykuj się na jedzenie miękkich rzeczy.

Gość osoba wyżej
osoba wyżej ma całkowitą rację, mi wystarczyło skorygować górę, uważam ze jak człowiek juz sie decyduje na aparat to najlepiej skorygowac doł i górę - bo są potem idealnie dopasowane, ale kasy to pochłoni masakrycznie dużo!!!!! jak masz kase to zdecyduj sie na gorę i doł a jak nie to sobie odpusc 2 aparaty

Gość zgryzzzzzzzzzzzzzz
ok dzięki,najpierw muszę pozaklejać jakieś dziurki jeżeli są i biorę się za to póki mam za co:)

Gość zgryzzzzzzzzzzzzzz
wiem właśnie że dużo pieniędzy na to idzie zbierałam na to naprawdę długo-moje największe marzenie to mieć ładne proste zęby.

Gość łoj matulu
No to uwzględnij sobie od razu fakt, że oprócz aparatu stałego będziesz płacić za wizyty, ew czyszczenie - piaskowanie itd a potem jeszcze aparat retencyjny. Drogo wychodzi ale warto.

Gość zgryzzzzzzzzzzzzzz
wiem wiem:) jestem umówiona do dentysty prywatnie.

Gość zgryzzzzzzzzzzzzzz
a retencyjny to jaki?

Gość łoj matulu
To ten, który nosisz po zdjęciu aparatu stałego. Jego zadanie polega na utrzymaniu zębów w dobrym ułożeniu. Najpierw nosisz go 24h a po jakimś czasie tylko na noc.