Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klimka limka

jak sie robi sos bolonski?:)

Polecane posty

Gość klimka limka

jak robicie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klimka limka
up:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
najprostsza wersja: smażę cebulę na patelni, dodaję mięso mielone, później ząbek czosnku. wszystko razem smażę, aż mięso będzie ok. dodaję koncentrat pomidorowy, zioła (bazylię przede wszystkim), solę do smaku, czasem pieprzę ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
aha, jeszcze jak mam pod ręką, dodaję groszek zielony, taki z puszki. co prawda nie jest to już czysty sos boloński, ale podoba mi się to połączenie smaków

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klimka limka
dzieki:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fsmsff nsns
bleee nienawidze groszki ja dodaje oliwki, bo je uwielbiam:) i obowiązkowo świeża bazylia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość my ding ding dong
zamiast koncentratu daj puszkę pomidorów (ew do nich łyzkę koncentratu) bo z samego koncentratu wyjdzie obrzydliwstwo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
w przypadku sosów, nie trzymam się żadnych przepisów, zazwyczaj improwizuję, stąd ten groszek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to co ci tu opisano
to gówno, a nie sos boloński :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bardzo prosto sie robi :)
podsmazam na oleju najpierw cebulę, później dorzucam mięso mielone (do bolonskiego najlepsze wołowo wieprzowe), podsmażam, zalewam pomidorami z puszki, dodaję przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylię) i ząbek czosnku. Jak za gęste to podlewam troszkę wodą i dodaję ewentualnie odrobinę koncentratu pomidorowego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Noemi85
A ja robie według pezpisu Kuronia duża cebula w kostke 2 machewki na tarce 3 ząbki czosnku przecisnąć przez praske to na patelnie podsmarzyc dodać mieso mielone podsmarzyć zalać szklanką bulionu dusic z 10 min dodać komcentrat i pomidory z puszki podusic przyprawic pieprz bazylia oregano tymianek papryka ostra i słodka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×