Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smutna:(:(:(

zaczęło się niewinnie - cytologia

Polecane posty

Zwykła cytologia - źle wyszła. Potem kolejna :( i skierowanie na kolposkopię i te słowa, że jakieś dziwne zmiany widać, niech się pani nie martwi, to pewnie nie nowotwór.. czekam teraz na wyniki, miałam pobrany wycinek, jestem taka roztrzęsiona :(:(

Gość jkkjn
współczuje ale nie martw sie wszystko bedzie tak jak trzeba!!! Ja tez czekam na wyniki cytologii troche sie boje no ale coz..... ile masz lat?

Gość a ja a ja ..........
czy miałaś jakieś objawy niepokojące ? przed cytologią?

Gość ;lfm34l;nr
co ile ta cytologie robicie?

Cóż więcej możesz zrobić poza czekaniem? Może znajdź sobie jakieś zajęcie żeby zająć umysł a nie myśleć ciągle o nowotworach... Jak się okaże, że masz problem - będziesz się leczyć. Jak się okaże, że nie masz - będziesz się cieszyć. Na razie czekasz ... Trzymam kciuki za dobre wieści!

Nie miałam objawów, po prostu robię cytologię co roku. Aha i nadżerkę mi zdiagnozowali :(

Gość koociak
za tydz pierwszy raz będe miała takie badanie i... jak to teraz przeczytałam to się wystraszyłam czy cos nie wyjdzie mi :/

a tak w ogóle tyle lat chodzę do ginekologów, a dopiero teraz mi powiedziała kobitka, że mam tyłozgięcie macicy.. czego ja jeszcze tam nie mam na miłość boską :(

Gość varbara u
smutna -- wspolczuje powiedz jaki prowadzisz tryb zycia ... chodzi mi o to ilu partnerow seksualnych mialas ?

koociak, jakie badanie?

wstyd się przyznać... ale od 18 roku życia mam tego samego chłopaka, teraz męża. Nie poużywałam życia, hehe.. wiem, dlaczego pytasz.. pewnie chodzi o tego wirusa?

Gość widocznie twój facet
przyniósł ci to od poprzedniczki :( My same z siebie się tym nie zarażamy, tylko dostajemy "prezent" przyniesiony od partnera, który złapał to od innej kobiety. Poinformuj partnera i niech też sie zbada

Gość widocznie twój facet
o masz.. skoro to od męża, to jeszcze gorzej :( Bo albo już dawno nosi tego wirusa w sobie albo... Tym można się zarazić również przez seks oralny niestety

kurcze, nie wiem, tylko przez kontakty seksualne dla się zarazić? inaczej nie? np. wirusem brodawczaka, co powoduje kurzajki, można przez podanie dłoni..

Gość takakakjedna
moja kolezanka miala to samo...juz sie z zyciem zegnala...okazalo sie, ze jest zdrowa jak ryba!!!!!!!!!!!! Dostala jakies tabletki i po jakims czasie wszytsko bylo ok czego i Tobie zycze...kiedy masz wyniki?

Gość lena ##
Właśnie po to się robi cytologię, by zdiagnozować ewentualny problem i działać. Nawet jeśli wyjdzie coś brzydkiego, to będą Cię leczyć - wczesnie wykryte znainy nowotworowe są wylaczalne. Nie panikuj. Będzie dobrze.

13 marca mam wyniki. pewnie będzie dobrze. Oby.

Gość małgorzata 3490
Ja też miałam brodawczaka i cytologię III. Dostałam silne leki i po 3-4 miesiącach znowu cytologia - już grupaII! Potem zaszłam w ciążę, urodziłam dziecko i wypaliłam nadżerkę (była bardzo duża). Co roku robię cytologię.

Gość a ja a ja ..........
Czy długo trzeba czekać na to badoanie ? na ksaę chorych?

Nic się nie martw, rak szyjki macicy to nie jest choroba, która od pierwszego do ostatniego stadium rozwija się w przeciągu roku. Jeśli poprzednia cytologie miałaś robioną rok temu i była w normie, to przez ten rok na pewno nie posunie się tak daleko. Wiem, co mówię. Sama trzy lata temu tez to przechodziłam. Chodziłam do ginekologa regularnie co rok, robiłam cytologie i zawsze była grupa II, dostawałam jakieś tabletki na zapalenia i tak żyłam. Kiedyś poszłam i okazało się, że jest grupa III, od razu do Bydgoszczy do centrum onkologii i tam dalsze badania. Powtórna cytologia, która pokazała znowu II. Kazali czekać pół roku i powtórzyć badanie. Tym razem znowu III ze zmianami dysplastycznymi. Więc dalej kolposkopia, pobranie wycinków - komórki z cechami dysplazji 3 stopnia, które mogą się przekształcić w raka, badanie na HPV - też mam typy onkogenne (nie martwię się tym, ponieważ tego wirusa ma w sobie większa część populacji, nie wszyscy wiedza, bo to nie są rutynowe badania, zresztą, jak tłumaczył mi lekarz specjalista organizm może wirusa pokonać samodzielnie, kontroluje się tylko co roku, żeby w razie co wyłapać jakieś zmiany). Po kolposkopii i uzyskaniu wyników zabieg elektrokonizacji, czyli usunięcia fragmentu (stożka) szyjki macicy wraz z tymi zmianami. I na tym się skończyło. Potem tylko kontrola co pół roku przez rok, dwa. A dalej tak jak zwykle. Też się bałam, miałam wtedy 26 lat, myślałam o ciąży, a tu taka niespodzianka. A teraz mam I grupę cytologii, jestem w 8 miesiącu ciąży i żyję:) Także wszystko będzie dobrze, ważne, że wykryto tak wcześnie, masz szanse coś z tym zrobić. Trzymaj się ciepło, pozdrawiam.

Dzięki :) Jakoś to będzie :)

Gość jkkjn
ja tez mam tylozgiecie i to w nicyzm nie rpzeszkadza, normalnie urodzilam zdrowe dziecko

Gość gość
takia przypadlosc moze sie roznie skonczyc, kazdy przypadek jest chyba inny?

Gość gość
myśle, że wlasnie dlatego trzeba sie abdac i wykrywac wszystkie problemyi leczyc jak najszycbciej dlategopolecam wam jednak badania w http://godulahope.pl/

Gość gość
Rak jest straszną chorobą. Dlatego warto robić badania cytologiczne i dbać o siebie. Jeżeli szukacie odpowiedniego miejsca na zrobienie badań to polecam wam www.histamed.pl z Gliwic. Jest to profesjonalny gabinet, w którym można poddać się badaniu cytologicznemu.