Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jopka

Odwieczny problem: czy wypada nie zaprosić kolegów z pracy?

Polecane posty

Gość Jopka

Mała firma - kilka koleżanek + 2 szefów. Szefostwo to wiadomo i wiadomo, że z małżonkami. A co z koleżankami? Bo jak mają mężów to jeśli prosić to na pewno z mężami, a jeśli nie mają? To z os.tow.? To już się robi liczna grupka. A może w ogóle koleżanek nie prosić? Jak jest/było u was?

Gość tomaszowiankaaaa
jak robisz duże wesele 200+ to zapraszaj wszystkich, jak małe 100- to tylko najbliższych przyjaciół, powiedziałabym nawet że szefostwo nie,

Gość Jopka
Właśnie takie do 100 osób, ale szefostwo jest konieczne, a wydaje mi się że jak jest taka mała "rodzinna" firma to wypada zaprosić wszystkich...

Gość może uda mi się coś
podpowiedzieć :) Uważam że nie masz obowiązku zapraszania kolegów z pracy a nawet szefostwa. Nikt się nie obrazi jak dasz zaproszenia na sam ślub. Sama tak kiedyś dostałam i nie miałam pretensji bo niby o co. I tak czułam się doceniona że do ręki osobiście dostałam zaproszenie i nie czułam zgorszenia ani żalu. Chyba że koledzy z pracy są twoimi dobrymi przyjaciółmi a nie tylko kolegami z pracy to wtedy zaproś wraz z osobami towarzyszącymi na wesele.

Gość i po ptakach
Ja mam inny problem. Nie chcę zapraszać ani szefostwa ani kolegów a mi się na chama wpraszają. Biorę ślub cywilny a potem nawet wesela nie ma tylko sam obiad poślubny i sztywna zasada co do zaproszonych gości: rodzice, świadkowie, chrzestni, dzieci chrzestnych z małżonkami, rodzeństwo i dziadkowie, nikt więcej. Moja rodzina to akceptuje ale w pracy to jest koszmar. Wystarczyło, że pierścionek zobaczyli to już poszła fama, że ślub, że wszyscy zaproszeni, że huczne weselicho i już każdy był gotowy na imprezę... Żal i wiocha, a chciałam zachować to w tajemnicy i poinformować po fakcie...

Gość eeeeeeee????????
Na ślub tak, na wesele nie, bo niby z jakiej paki?

Gość młoda żonkaaaaaaa
Mój mąż pracuje w takiej nie za dużej firmie, ok. 50-60 pracowników, też dwóch szefów-ojciec i syn. Dał zaproszenie szefom, oraz kolegom na zebraniu i napisał, że prosi: delegację z firmy. Starszy szefo przyjechał na ślub, dał kopertę, złożył zyczenia, na wesele nie wszedł, choć był zaproszony, natomiast z kolegów przyjechało czterech, bez żon, dali kopertę-wszyscy się składali, weszli na obiad, gdzieś po godzinie wyszli, chociaż też nalegaliśmy, żeby zostali. U nich w firmie jest taki zwyczaj, ze jak ktoś się żeni, to właśnie jedzie delegacja 3-4 kolegów (bo tam praktycznie sami faceci) i któryś z szefów na ślub, moim zdaniem to dobre wyjście. Ja wówczas pracowałam ok. 3 miesięcy dopiero w małym biurze, w sumie 6 pracowników i szefowa i nikogo nie zapraszałam, tylko złożyli mi życzenia po powrocie i tyle. Na twoim miejscu nie zapraszałabym wszystkich z pracy, chyba, że masz jakąś bliską koleżankę z pracy, to jak najbardziej, a tak to bez sensu, szczególnie, gdy robisz małe wesele

Gość fioletowe irysy
Moim zdaniem nietaktem jest zapraszanie dorosłej osoby bez współmałżonka / osoby towarzyszącej. Co taka osoba ma robić na weselu? Rzadko kto umie bawić się w towarzystwie obcych. Więc albo wszyscy, albo nikt.

Może lepiej się określ na co chcesz zaprosić - ślub,wesele ?! Ja na ślub dawałam zawiadomienia. Na wesele nie prosiłam - po co?

Gość u nas się
zaprasza wszystkich z pracy, ale tylko na ślub. po weselu robi się mini-przyjęcie w pracy z kawą i ciastem